Mammut Bus
Vertical-Life
Climb to Paris
POWERED BY Mammut Logo
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
meters to Paris
VERTICAL-LIFE STATS
0
Members
0
Total ascents
0
Ascents last 30 Days
0
Ascents last 24 hours
Sweden

Nazistnamn på klätterklippor

http://www.dn.se/sthlm/nazistnamn-pa-klatterklippor-i-jarfalla-1.1152514 Trist med sådan publikation när det väl skrivs om klättring, eller? Är detta något man bör fundera över?
Vilken extremt känslig människa som reagerar på ett namn på en led... " – Jag var där med kompisar och klättrade och tyckte det kändes obehagligt att klättra upp i ”Krematorium” eller säga att ”jag ska göra Kristallnatten nu”. Att använda sådana namn till klätterleder är att banalisera judeutrotningen och undergräva respekten för Förintelsen."
Dessutom heter den känsliga människan Hess i efternamn. Det borde hon kanske bytt bort innan hon börjar uttala sig i saker som rör nazireferenser. Hehe.
"Hitler, kort men jävlig" är min favorit.
Enligt klätterforbundet kan det bli  aktuellt för järfälla kommun att stänga klippan för klättring om inte namnen ändras...
http://www.facebook.com/bergsport 1. Lederna bor K-Markas 2. Detta ar en del av svensk klatterhistoria och forbundet bor/maste ta strid for att bevara dessa namn samt ratten att uttrycka sig i sitt skapande av leder med namn som en del av yttrandefriheten.  3. Ett klatterforbud mste foljas av civil olydnad och sa klart ska alla skita i det.  4. Om forbundet infor en namnpolicy bor misstroende votering ske pa en extra insatt forbundsstamma ASAP.
Ett eventuellt klätterförbud som grundar sig i lednamnen måste ju rimligtvis leda till protestaktioner och civil olydnad. Ska kommunen stänga alla idrottsanläggningar där det fällts rasistiska och sexistiska kommentarer i omlädningsrummet också?
Nu får ni ge er! Namnen är mycket opassande, något som förstabestigarna borde ha tänkt över.  Civil olydnad och vad skall det större samhällssyftet vara med detta. Civil olydnad är ej ett verktyg för personlig vinning. K-märkt: leden kommer inte att förstöras enbart därför man byter namn. Sluta lavar er och inse vilken syn allmänheten får på klättrare men liknade publicitet också via detta forum.  
Undrar vad man skulle använda för laglig grund för att åstadkomma ett förbud pga ett namn... Verkar som en ganska enkel sak att ifrågasätta och stoppa utan att behöva gå till civil olydnad, det är ju bara att överklaga beslutet, i instans efter instans och OM ett beslut står sig efter sista instans (baserat på namnt) så ändrar man dom, officiellt, vad dom kallas internt och i gamla utgåvor av förare är ju inget att göra nåt åt.
@ Mats Jag skulle aka dit och klattra i protest och delta i de civila olydnaden. Ang att kandidera sa vet att jag redan suttit i forbundsstyrelsen du borde bli glad for det skulle ju oppna upp for dig att pa nyt kandidera... Jag vill bestamt havda att lednamnen ar en del av den yttrandefrihet som vi atnjuter i den civilicerade varlden. Att nagon byrakrat pa en kommun skulle ha ratt att andra pa lednamn som funnits sedan 1987 ar absurt.  Att forbundet ska komma med pekpinnar kanns som om vi plotsligt bodde i Kina.  Sator; Oj sa upprorande! Djavulsdyrkande ett namn som sakert stor en diakonissa nagonstans. Negerbollar av Stal. Ska den skiva dar latnamnet fins forbjudas ocksa? Har SR spelat den pa radio bor kanalen stangas? Etc Etc
Jag tycker att hela argumentet som kommunen har lagt fram gränsar till censur och bör därför, av princip, inte accepteras. Att ta en diskussion via förbundet och förstabestigare INAN man börjar hota vore en mycket framkomligare väg. Ang. namnen i sig så är det mycket som är känsligt för många så att tro att man kan förbjuda allt, som kan vara känsligt, nån gång för någon innebär nog att vi får börja numrera lederna, och undvika namn helt och hållet. Sen trot jag oxå att om man bara håller käften och inte gör en större sak av detta än nödvändigt så är det bortglömt om nåra dar... Så vi borde alla bara lägga av att skriva om det här, jag börjar!
@ Mats Det ar ju helt sjukt att du tar dig ratten att saga till mig vad som ska uppfattas som krankande. Kan du beratta for mig vad som ar bra kultur och darmed bor fa statliga bidrag och vad som kan uppfattas som stotande och darmed inte bor finansieras av det allmanna?  Det fins latar med stotande inehall ska dessa inte fa ges ut pa CD? Och sa de som getts ut dras in?  Det fins bocker med stotande inhell ska dessa brannas?  Man har ansetta att det ar stotande med homosexuella ska dessa omvandas?  Att du som ar vuxen och pastar dig ha sa bred erfarehet och ett sa djupt engagemang for klattersverige att du kandiderat till forbundsstyrelsen har en sa inskrankt varldsbild ar skrammande.  Ps  Du kan fa emailen till nagra i Kinesiska klatterforbundet CMA dar skulle du sakert kunna gora underverk och du skulle hitta manga likasinnade.  ds
Har du totalt missuppfattat historia lektionerna. Vem tror Mats syftar till "dig", nä du, nu måste du tagga ner. Vad med alla de som påverkades av andra världskriget. Vad tror du de känner vid dessa namn? Snacka om att kränka! Detta är inget att diskutera namnen måste bort eller ändras. Går ej att försvar: 
och ska man nu vara sån så funderar jag över hur kränkande namnen nu egentligen är. Det är ju knappast hets mot folkgrupp? Hade man döpt lederna till "Himmler är gud" eller något sådant så kan också jag tycka att det är osmakligt och onödigt. Så ur juridisk synpunkt kan jag inte se hur man kan tillåtas stänga klippan. Hela grejen är absurd och garanterat ett spel i den politiska debatten där man vill vinna billig sympati inför valet i höst.
Att någon känner sig "kränkt" bör inte tas någon hänsyn till alls. Kränkt är ett alldeles för godtyckligt begrepp och kan användas av alla som inte har humor eller förstår ironi. Det är ju sjukt att det över huvud taget blir en debatt om detta. Ingen normalt funtad, alltså en som förstår ironi, har lite humor eller vill verka för ett fritt samhälle utan censur kan på allvar uppröras över dessa namn och de få som gör det borde hålla käft. Det är ju bara att låta bli att använda lednamnen om man inte vill och skita i vad andra kallar dem. Det är så totalt stolligt att det saknar motstycke. Kränkt... Lägg av!
man resonerar nog lite annorlunda om man har någon anhörig som dött under t.ex. kristallnatten. Jag skulle personligen inte valt att döpa en led till något dyl. men respekterar att de heter så. Att tvinga fram sådan ändring är från kommunalrådet.. ja, det är tamme fan en kränkning mot svenska klättercommunityn :) dialog före hot Lotta Håkansson, så kanske alla kan bli nöjda?
Är det OK att kalla en led Action Directe? Det var en fransk terroristgrupp som gjorde attentat och dödade några under 80-talet. " Action Directe (AD) 1977                       Action Directe (AD) founded as anti-NATO, based in France.  1 May 1979                First attack, AD machine guns the building of the CNPF (now                               Medef) French employers federation. 1984                       AD banned by France. 17 Nov 1986                AD kills Georges Besse, Chairman of Renault car company.  8 Aug 1985                AD and Red Army Faction (RAF) claim joint responsibility for bomb                               blast at U.S. air base in Frankfurt, Germany that kills 2. 15 Jan 1986                Communiqué by AD and RAF states they will work together to attack                              NATO targets. 21 Feb 1987                Remaining members arrested in Vitry-aux-Loges, France near Orléans;                              organization becomes defunct.   Leaders 1977 - 21 Feb 1987         Jean-Marc Rouillan (founder)                            + Nathalie Ménigon (f)                            + Joëlle Aubron (f)                   (b. 1960? - d. 2006)                            + Régis Schleicher (arrested 1984)                            + Georges Cipriani Location:                   France, West Germany, Belgium Strength:                   5 main members "
Uppenbarligen... http://en.wikipedia.org/wiki/Action_Directe_%28climb%29
Om Action Directe legat i Frankrike skulle då politiker kunnat stänga ner klippan?
Stor skillnad på kunna och vilja...
Ok Jens 10 år skall jag förklara skillnaden mellan dessa två olika händelser eller kan du själv kanske fundera ut vilken historisk händelse som har satt djupa spår i mänskligheten?
PREVIOUS