Mammut Bus
Vertical-Life
Climb to Paris
POWERED BY Mammut Logo
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
meters to Paris
VERTICAL-LIFE STATS
0
Members
0
Total ascents
0
Ascents last 30 Days
0
Ascents last 24 hours
Dr 8a

Nageltrång på fingret?

Jag är nu inne på mitt andra rejäla nageltrång på höger långfinger. Det första var jag till husdoktorn som motvilligt skar i det medan jag ylade, men det gick tillbaka efter det. Nu har jag på andra sidan av nageln. Fick penicilin som jag ätit för det, men detta har ingen skurit i och det vill inte riktigt ge sig heller. Kan klättra juggar, men det är väl ingen direkt hit med krita i eländet antar jag. Har även provat med alsolspritomslag på natten. Finns det någon mirakelkur utan kniv?
Hej Anna Nej jag tror inte det går vägen utan att öppna och rensa ut med tanke på att du prövat den sk konservativa behandling som finns - frågan är väl varför du får tillbaks detta - felaktig pedikyr?- Vi klättrare har ju lite extremare krav på nagelfunktion både vad gäller belastning och vad gäller nedsmutsning vilket utsätter oss för större infektionsrisk För att bestämma om och hur detta skall göras bör det inspekteras av någon förstående dr (det verkade din husdr vara) Lycka till Björn
Får antagligen tillbaka det för att jag äter en medicin för min hud (släkting till psoriasis) som gör att hår, naglar och slemhinnor blir torra och spröda. Det är inget val att sluta med medicinen, tack vare den kan jag över huvud taget funka normalt. Den kortsiktiga frågan verkar ju tyvärr vara kniv, men den långa kanske är att hitta någon som jobbar med naglar och som förstår vad klättring är? Har ju aldrig direkt brytt mig om snygga naglar, eftersom sport ändå kvaddar dem, men för friskare fingertoppar kanske? Om någon vet någon bra att gå till och ser detta får ni gärna tipsa här i tråden!
PS Jag har kunnat klättra lite, men det är fortfarande fult i kanten, även om det inte gör lika ont längre. Hänger lite på gymet och har  tråkigt för att inte tappa formen, men det är svårt att träna fingerstyrka och klätterkoordination där (så, nu fick jag klaga lite också, då känns det ju bättre :P )
Tredje gången gillt kanske: försöker få med första raden "Tack för ditt svar!", men forumet krånglar... nu då...?
Min mor har lärt mig ett bra knep. När jag märker att det är nageltrång på gång så filar jag mitt på nageln, ovanpå på det platta inte på toppen som man klipper. Jag tror det fungerar så att när det blir tunnare där så drar nageln ihop sig vilket gör att det inte blir lika trångt på sidorna. Detta har fungerat bra för mig, du kan ju prova och se om något händer, inte så mycket skada om det inte fungerar liksom.
Oj vad jag får mycket "Error on page" här på 8a, men nu går det i alla fall att skriva tack för tipset! Fingret har läkt för den här gången, och jag klättrar igen, vilket är jättekul, men det känns att det blev ett uppehåll och det är inte lika kul... Men skam den som ger sig heter det ju!
Eländet kom tillbaka. Försökte klättra ändå, slog i, bara lite lätt, och det gjorde svinont och då blir man ju lite försiktig, vilket inte alls är bra för någon som jag som klättrar för statiskt i alla fall. Men nu är det opererat, nageln nedklippt i vinkel och ett rätt stort bandage är satt på fingret. Om två veckor ska jag på klätterresa, men jag tror på det här i alla fall, det gör inte alls ont längre, bara att hålla rent och försöka träna med vikter så att det får läka till resan. Några hårda crimp blir det väl inte när fingranra bara slöat, men det finns så mycket annan klättring så jag kan nog ha kul ändå!
Lägesrapport: Första klättringen igår efter nageloperationen. Ja, jag vet, en vecka kvar tills jag ska klättra på resa, men det var dock ett positivt test. Bouldrade inne för att undvika några vassa grepp mot det lite ömskinnade området. Kände inget i själva skinnet intill nageln, dock lite där nageln gick emot på den icke opererade sidan. Men inte så att det hämmade att jag vågade satsa mot något grepp. Men vad löjligt svag i fingrarna man blir på så kort tid! Blir gummiring och upprekrytering före resan.
Hemma igen. nageln höll, även om det blödde en del på den icke opererade sidan där nageln tröck mot skinnet, men det var mer blod än ont. Jag var skraj att nageln skulle släppa, eftersom det blivit en sån där vit "kant" (som man normalt har upptill på sina naglar om de får växa lite) på sidan där det är opererat och den är mer än lovligt bucklig, men den satt kvar och det gick att klättra riktigt bra. Avslutar härmed rapporterna om den här eländiga nageln (hoppas jag i alla fall) med att tala om att den verkar växa tillbaka bra och att jag givetvis skulle fått ändan ur och fixat den tidigare, enligt Dr 8a:s rekommendation, men jag var lite harig för att någon skulle skära mig i fingret. Det är ändå tack vare din inrådan som jag till slut gjorde det och därför fick en betydligt bättre klättersemester än det annars skulle ha blivit!