Mammut Bus
Vertical-Life
Climb to Paris
POWERED BY Mammut Logo
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
meters to Paris
VERTICAL-LIFE STATS
0
Members
0
Total ascents
0
Ascents last 30 Days
0
Ascents last 24 hours
Sweden

Hur många förklippta tycker ni är ok?

Hej, hur många förklippta slingor tycker Ni är okej för att hävda en redpoint ascent? Själv tycker jag en slinga är helt okej, två kan gå om säkerheten kräver det. Är fler förklippta tycker jag det börjar likna en pinkpoint. Jag har hört ryktas om att någon känd klätterprofil haft upp emot 11 st förklippta ;) Tycker Ni det vid en onsight är okej att sätta ner fötterna på marken när klättringen väl börjat, det vill säga reversera ett par moves för att sedan börja om igen? Är det inte en redpoint i sådana fall?
Angående förklippta tycker jag att 1-2 är ok om känslan och säkerheten blir bättre. Det stämmer att vissa har använt betydligt fler. Wild invasion, 8b i Vikskile (som numera nog är 8b+ pga att ett grepp har lossnat) gjordes första gången med 3 förklippta. Jean-Minh Trinh-Tieu hävdade senare att han hade kunnat reversera ner till backen från det tredje klippet! Att rucka lite på reglerna för känslan och säkerheten kan väl vara ok, men när man sätter det i system blir det mest löjets skimmer. Tror det var i filmen Hard grit som en engelsman hävdar att han körde med tredje förklippt eftersom han en gång hade vågat att hoppa ner från 6 meter utan att ha belastat repet. Klättrare tänjer även på gränserna även när det gäller onsight. Först skulle man säta alla karbiner själv och numera är det många som kör med 1-2 förklippta och möjlighet att reversera. Så fort man sätter saker i system för att klara hårda grader anser jag att man fuskar. Händer det någon enstaka gång att känslan och säkerheten ökar kan man väl ha någon förklippt och tex reversera om ett grepp var blött eller löst osv.
Jag tycker att en-två förklippta beroende på säkerhet (och inget annat) kan vara ok vid redpoint. En viktig grej att tänka på när ni bultar, så att man slipper ha förklippt: Oftast är det killar som bultar och som regel är ni längre än tjejerna. Så ni bultar antingen så att _ni_ når från marken, eller att ni klättrar till första stället där man står bra och klipper därifrån. Men är man då kortare så når man inte bulten på detta sätt och starten kan bli riktigt läskig. Och så tvingas man ha första slingan i - bara för att få samma förutsättningar som killarna. Om ni istället bultar så att "alla" når så vore det ju bättre. Vi har mätt i sommar och en 180 cm kille når ca 30 cm högre än en 160 cm tjej. Ni bör alltså aldrig bulta högre än i höjd med er egen näsa.
Ibland blir diskussionen lite förvirrad då olika personer menar olika saker med förklippt... 1) expresslingor (quickdraws) uppsatta i bultarna i förväg 2) expresslinga (quickdraw) uppsatt i första (och ev. andra) bulten OCH med repet förklippt i expresslingan Min erfarenhet är att alt. 1 praktiseras i vid omfattning vid Onsight, Flash och Redpoint (eg. Pinkpoint). Alternativ 2 praktiseras av säkerhetsskäl (fara för allvarliga skador vid markfall innan första bulten är klippt och/eller lös klippa i samband med första klippet). Eftersom ytterst få vill medge att de klättrar för scorecardets skull tycker jag att det är upp till var och en att själva bedöma vad som är rimligt ur säkerhetssynpunkt...dvs en eller två förklippta enligt alternativ 2 när fara för allvarliga skador föreligger. Till alla som hävdar att klättring ska vara lite "farligt" och "vågar" man inte klättra till första bulten 6 m upp så kan man lika bra låta bli eller topprepa leden vill jag bara säga att det finns de som anser att ALL bultad klättring är "glorifierad topprepsklättring"... Inse att "klätterfamiljen" består av många syskon och att alla olyckor vare sig de beror på okunnighet hos de som klättrar eller de som bultat lederna drabbar ALLA klättrare som kollektiv... Stötta och hjälp varandra att utvecklas både klättertekniskt och säkerhetsmässigt...för klättring är ju så fantastiskt ROLIGT...
Om du kan klättra upp och lägga i slingorna och sedan klättra ner utan fall kan ha hur många förklippta du vill. Annars tycker jag att det inte är ok, att förklippa alltså, om man ska kalla det redpoint. Det blir något annat, pink kanske. Följ din egen moral, men var tydlig med vad den innebär, folk kan ju anse att du ljuger om förklipper halva leden, om du säger att du redpointat den. Är det för osäkert kan du ju toppa den, det är klättring det med. Säkerhet är ju förövrigt en väldigt subjektiv upplevelse, så om det ska vara kriteriet för att få förklippta slingor och kalla det redpoint, vem ska du bestämma om det är ok eller inte? En komite som kan utala sig om var och ens fysiksa nivå ligger i förhållande till ens mentala? Cheers
Hur räknas det om man struntar i att klippa en bult? T.ex. om bulten sitter mitt i kruxet och på så sätt slipper en ansträngande klippning. Då blir leden lättare men å andra sidan tar man en risk att slå sig. Själv tycker jag det är ok, men jag har hört folk som på allvar menat att ledgraden inte håller då.