Mammut Bus
Vertical-Life
Climb to Paris
POWERED BY Mammut Logo
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0
meters to Paris
VERTICAL-LIFE STATS
0
Members
0
Total ascents
0
Ascents last 30 Days
0
Ascents last 24 hours
Sweden

Bultetik, vem bestämmer?

Jag skulle bara vilja ha lite feedback på mitt inlägg ang frågan om det är konstigt att plocka ner hängare/bultar, som just nu ligger på förstasidan. Mitt svar löd, Det underligaste är om någon tar bort bultar som förstabestigaren har satt dit. Har förstabestigaren satt dit bult är det ju tänkt att leden ska klättras på det sättet, basta! I Sverige finns det ju hur många leder som helst där man skulle kunna plocka bort bultar då det är möjligt att göra om dem till mixturer, jag tycker att det blir ohållbart. Vem är det förresten som kan hävda att en speciell etik ska gälla? Det är alltid upp till förstabestigaren och/eller markägaren hur det ska se ut. Jag blir så fruktansvärt trött på det gäng inom klättersverige som menar att det är de som har någon typ av moralisk rätt att bestämma hur det ska se ut på en klippa, speciellt om de inte själva har satt upp turerna. De flesta som sliter och sätter upp nyturer gör faktiskt det för sin egen skull och då är det en förmäten attityd av andra att komma och säga att, "si eller så får du inte göra". Sätt upp egna turer istället så får ni säkra dem hur ni vill. En annan het fråga som borde diskuteras på forumet är den om retrobultning. Hur länge har en förstabestigare rätt att hävda att hans/hennes sätt att säkra en led ska gälla? För all framtid eller?
Förresten, vad tycker du själv Jens? Är det rätt att ta bort bultar på någon annans led även om de sitter på en potentiell spricktur?
Håller fullständigt med Lavan. Sätter någon upp bultar har denne lika stor rätt till att leden fortsättningsvis klättras på bult, som ifall någon har satt upp en tradtur som fortsättningsvis inte får bultas. Herre gud så dumt att tro att man är förmer än någon annan bara för att man gillar kilar och friends! Själv njuter jag av båda sorternas klättring vid olika tillfällen och anser att alla som vill kalla sig duktiga klättrare ska behärska både trad, sport och boulderklättring. När det gäller retrobultning tycker jag att detta dilemma belyses bäst av vad som råder om "Omöjliga väggen". Ledens pitonger skulle verkligen behöva en upprustning/utbyte mot borrbult, men där man "inte får röra den för förstabestigaren" (bättra alltså att någon förr eller senare slår ihjäl sig när den tredje pitongen kommer visslande ur berget, för det gör den snart). Synd på en trestjärnig led som skulle kunna få fortsätta vara en härlig klassiker. Oj, nu stack jag ut hakan. Okej.
Tycker självklart inte att man får ta bort bultar som någon annan har satt såvida inte mycket speciella omständigheter råder. Låt oss säga tex att bultningen äventyrer ett hel klippa eftersom markägaren i sådana fall skulle stänga klippan. Ett annat exempel skulle kunna vara om någon börjar bulta 5 meters leder i bultfria områden i Utby. Gällande retrobultning anser jag att när en led börjar bli farlig pga rostiga bultar så måste förstabesigaren eller annan part byta dessa. Om ingen gör det så kan en frivillig bultare, som först har pratat med personerna i fråga, bulta om och sätta bultarna på ett annat sätt, läs bulta tätare.
Är det ok att placera ett par borrbultar (med eller utan kedja) som toppankare på annars ren tradtur?
Johan Svensson påstår att jag inte bryr mig om Bkk:s bultetik! Det är mycket tråkigt att läsa, direkt felaktigt och faktum är att jag ofta har en mycket starkare konservativ bultetik en den som har gällt hos Bkk. Jag anser tex att merparten av de bular som personer från BKK har satt på de stora klassika bergen, Häller och Hallinden etc, är onödiga. Bultar förfular och förtar lite känslan av att vara på ett rent berg. Ofta är det jag som får upplysa andra entusiaster om bultetiken och bromsa när Luhr och andra vill bulta upp tradlinjer. Bultetiken låter oss tolka leders farlighet och här kanske jag är mer liberal än BKK, särskilt när det gäller sportklätterområden som Granitgrottan etc. Jag vill även understryka att ett par procent av de bultar jag har satt kan jag i efterhand tycka var onödiga.
Som svar till Svensson. Jag menar självklart att det är första bestigaren som ska bestämma hur han/hon vill säkra sin egen led. Det är i fall där markägaren vägrar att gå med på att man borrar som man kan bli tvungen att acceptera det. Till alla som tycker att det är förfärligt att det sätts upp bultar vill jag bara säga att ni får vara ute snabbare och rensa fram tradturerna, sedan kan ni hävda att det är fel att bulta dem.