19 February 2011

Hudvård a la Olausson

Av Daniel Olausson, http://bouldersgate.blogspot.com

Hur viktigt är det med bra hud och hur gör du för att få det? Climb-On, Elisabeth Arden, Locobase Repair, Absolut torr och Antihydral är produkter som kan användas som genvägar till bra hud. Men det kan också ge motsatt effekt. Vilka är deras för- och nackdelar och hur använder du dem på bästa sätt?

Det är många faktorer som spelar in när du vill försöka klättra på din personliga gräns och ofta kan väldigt små saker vara avgörande. Dagsform, motivation, vädermässiga förhållanden, det vill säga om sticket är bra eller inte, samt huden på fingertopparna är kanske de mest avgörande. Dålig hud är något som vi klättrare jämt och ständigt tvingas brottas med. Framförallt när vi klättrar mycket utomhus, och kanske är det den i slutänden mest avgörande faktorn. Lite skulle vi kunna jämföra det med rally där det allra viktigaste för att kunna köra så bra som möjligt, ändå måste vara däcken då de  ska riva tag i underlaget och föra en framåt. Det spelar liksom ingen roll hur bra föraren som sitter bakom ratten är, eller hur stark motor man har om man kör med slicks på isbana. På samma sätt behöver det inom klättringen inte spela så stor roll hur stark man än känner sig för dagen, eller hur mycket man tränat inför leden eller problemet man vill göra om det inte går att få huden till att sitta fast i greppen.

Det finns en del knep att ta till för att bygga upp bra och hållbar hud, samt för att skynda på läkningen av nedsliten hud. Dessa knep kan skilja sig från varandra en aning men de bygger på samma grund, att du filar och håller huden jämn samt att du hittar en salva eller kräm som hjälper uppbyggnaden av den.

Alla har vi olika torr/fuktigt hud, och utifrån det får vi försöka klura ut hur vi bäst vårdar den för snabbare läkning och för att den ska hålla längre. I det flesta fall handlar det om att huden behöver tillföras fett och fukt för att snabbare kunna läka. I andra fall har man kanske problem med att man lätt svettas om fingertopparna och på grund av det fort sliter ner huden, och därför behöver något som kan reducera dessa svettningar. Grundat på mina egna erfarenheter tänkte jag skriva lite om vad jag tror är de bland klättrare vanligast använda och mest uppskattade krämerna och salvorna. Jag säger inte att detta är ren fakta, utan utgår helt från hur jag själv och klättrare jag mött upplevt de olika produkterna och ge tips på hur jag tycker de kan komma bäst till pass.

Climb-On är en produkt uppfunnen av klättrare för klättrare som säljs som kub i en liten plåtburk. Burken finns i ett par olika storlekar, samt som salva på tub. Climb-On återfuktar snabbt huden och på så vis skyndas läkningen på märkbart. Själv har jag ganska fuktigt och svampig hud, och kan uppleva att huden blir lite för mjuk vid användning av Climb-On, att den därför blir rätt ömtålig och inte håller särskilt länge när jag klättrar ute. Har du inte dessa problem är Climb-On en bra produkt att använda för att återfukta huden efter klättring.

Jack, flappers och sprickor i huden är ett inte ovanligt förekommande fenomen, framförallt inte om du klättrar mycket på granit. Om du råkar ut för detta kan just kuben komma till väldigt stor nytta. Detta genom att du bryter loss en bit av den och fyller jacket, hålet eller vad det nu må vara, innan du sedan tejpar över detsamma för att hålla krämen på plats. Du låter sedan tejpen sitta kvar, antingen över natten eller ett par timmar, så att såret och huden runt omkring hela tiden hålls fuktigt. Proceduren upprepas till dess att såret är läkt. Egentligen sägs det ju att hud inte läker utan att den får andas, vilket den väl gör ganska dåligt när man tejpar över den. Men min erfarenhet är att inget slår att göra som beskrivet ovan för att läka ihop sprucken hud, och jag vet många andra som gör på samma vis.

De flesta klättergym och butiker som tillhandahåller utrustning för klättring säljer Climb-On. Oftast är det burken som man brukar stöta på och alltså kan tuben vara lite svårare att få tag på. Detta ser jag som ett bevis på att kuben är mer uppskattad än salvan. Frågar man runt bland klättrare vågar jag påstå att 9 utav 10 väljer kuben före tuben. En stor kub brukar ligga på runt 130 kronor och för tuben får man betala runt 170 kronor.

Elizabeth Arden Eight Hour Cream är en lite finare hudvårds-/skönhetsprodukt vilken kan användas till både det ena och det andra. Den har visat sig vara mycket uppskattad av klättrare som använder den då den både återfuktar huden snabbt och bra, samt gör den seg och spänstig. Detta gör den till min klara favorit bland de återfuktande krämer jag provat. Priset kan kännas som det är i överkant, en tub på 200ml, kostar mellan 200 och 300 kronor, men överkonsumerar man inte något väldigt är förpackningarna dryga och på så vis blir de ganska prisvärda.

Eight Hour Cream går att få tag på i det flesta lite mer välsorterade butiker som säljer dessa typer av produkter, exempelvis NK.

Locobase Repair är en mjukgörande kräm som finns att köpa på Apoteket. Den kan liksom Climb-On vara bra om du har problem med väldigt torr hud som lätt spricker, då den tillför huden fett som det normalt skulle ta flera dagar för huden att själv framställa. Repair sägs, enligt Apoteket, vara bra att använda i förebyggande syfte om man utsätter sin hud för stora påfrestningar vilket väl är det minsta vi klättrare kan sägas göra. Mina erfarenheter av den är dock att den gör så att huden läker väldigt snabbt, men att huden samtidigt blir väldigt mjuk och ömtålig och därför slits den lika snabbt som den växt fram ner igen.

En tub på 100g kostar på Apoteket ca. 140 kronor.

Antihydral är en salva vars syfte är att motverka svettningar. Du får vid användning av denna kräm torr och hård hud som ibland kan komma att upplevas som lite hal och glasig. Den hala känslan brukar dock försvinna ganska snart i och med att du klättrar och sliter huden lite. Detta gör den till ett mycket bra hjälpmedel för klättrare som har problem med fuktig hud, det vill säga om du svettas mycket om fingertopparna. Den bör dock inte användas av dig som redan har torr hud då det ganska säkert kommer att leda till att huden torkas ut ändå mer och spricker. Även personer med fuktig hud kan med hjälp av Antihydral torka ut sig så att huden spricker, och det kan vara bra att ha en kompletterande salva att köra med, såsom Eight Hour Cream eller Climb-On.

Du bör vara extremt försiktig med hur du använder Antihydral, framförallt i början. Det är väldigt lätt att smeta på för mycket, och har du otur kan det leda till att du torkar ut huden så illa att den förstörs för veckor framöver. Det är viktigt att du bara använder den på fingertopparna och ingen annanstans, speciellt inte i leder då det lätt kan leda till att huden spricker när leden böjs. Ett hett tips kan vara att du provar att experimentera lite med den på hemmaplan så att du inte ger dig iväg på en resa, och börjar använda den utan att veta hur just din hud kommer att reagera. Detta då det som sagt var, är väldigt lätt att förstöra huden ganska rejält om man inte passar sig. Något som man väl gärna vill undvika att göra på just klättersemestern!

Antihydral kan vara ganska svårt att få tag i då den inte säljs i Sverige. Vill du köpa krämen får du antingen bege dig till ett apotek i exempelvis Tyskland eller Schweiz, eller också så funkar det att beställa den över internet via exempelvis goldpharma.com.

Absoult Torr är en flytande motsvarighet till Antihydral som finns att köpa på Apoteket. Apotekets beskrivning säger att den är till för att användas mot armsvett, fotsvett och handsvett. Min uppfattning om den är dock att den inte är i närheten av så effektiv som Antihydral. Jag upplever att den bara torkar hudens absolut yttersta lager, vilket slits ner på nolltid när jag börjar klättra och att huden inte blir särskilt mycket hårdare eller slitstarkare. Jag har dock hört om andra som tyckt bra om Absolut Torr och kanske kan den vara ett alternativ om du inte har jätteproblem med fuktig hud, men ändå svettas igenom lite när det blir varmt ute.

En 35ml flaska kostar 65 kronor och den finns som sagt att köpa på Apoteket.

Fila

På samma gång som vi vill ha hud som snabbt växer tillbaka och blir tillräckligt tjock för att svetten inte allt för lätt ska rinna igenom, vill vi inte få för tjock eller hård hud. Detta då det lätt kan leda till att den spricker eller till att man får så kallad rullhud. Det vill säga ett överflöd av hud som smular sig och rullar av när man klättrar, och gör att man bokstavligen talat rullar av greppen. För att undvika detta bör man fila fingertopparna för att hålla huden jämn. Ofta sliter man vid utomhusklättring ner huden mitt på fingertopparna och inte så mycket runt om, vilket gör att ett överflöd av hud bildas runt det nedslitna partiet. Precis som det är viktigt fila ner valkar för att dessa inte ska bli för tjocka och riskera att rivas loss, ska du försöka hålla efter överflödet av hud runt fingertopparna. Till detta går det bra att använda exempelvis en fotfil vilka finns att få tag i lite här och var, såsom på Apoteket.

Det är en mindre vetenskap det här och som sagt kan jag bara utgå från mina egna erfarenheter.

Man har fått höra alla möjliga rövarhistorier om klättrares olika om experiment i hopp om att bygga upp grym hud. Allt ifrån de som tagit till fläktremsavfettning till andra som prövat så kallad stump-kräm vilken används vid amputering för att huden fortare ska växa över såret. Sällan har dock någon av historierna jag hört krönts av någon direkt framgång, utan snarare tvärtom. Hela tiden dyker det upp nya produkter och man får höra från polarna om den ena mirakelkurren efter den andra. Vissa utav dessa ska man kanske ta med en nypa salt medan andra kan vara värda att prova. I slutänden är det enda du kan göra att experimentera och se vad som funkar bäst för dig.

/Daniel Olausson

Produktbilder:

http://static2.devote.se/gallery/big/20100618/38d4bf7ba13b48814c00423f491b94e5.jpg

http://thesavvyshopper.ie/wp-content/uploads/2009/05/8-hour-cream.jpeg

http://www.rei.com/zoom/mm/050caf4f-67be-445c-afa3-981041aa53f6.jpg/330

http://images.apozon.de/images/ebay/artikel/0052729.jpg

0 comments
Favorites