18 December 2008

Förbundskapten Lars Högström


Lars Högström, driver Klätterdomen i Göteborg tillsammans med sin familj.
Landslagets Förbundskapten. Främsta klättermerit: Att vara far till Magnus “Lill-Mange” Högström, en av Sveriges bästa sportklättrare.

I ditt fall kan man verkligen prata om ett liv före och efter klättringen. Hur kom du in i det?
–    Klättring har alltid lockat mig, läste spännande böcker om klättring långt innan jag började klättra, men det som fick mig att börja var när Magnus och jag efter att letat under en längre tid utan att hitta någon stans att klättra fick tips om ett ställe i Gårda, ”Fabben”, sagt och gjort vi åkte dit och provade, vi fann ganska snabbt att detta var en sport som vi gillade båda två och när sedan de övriga i familjen också tyckte att det var en bra sysselsättning så var vi fast.

Vad har du för råd till andra föräldrar vars barn vill satsa på klättring?
– Mitt råd till andra föräldrar är att som i de flesta sporter är det viktigt att engagera sig men samtidigt inte överdriva det, för att bli framgångsrik krävs det kompisar och likasinnade som sporrar och gör klättringen rolig och lustfylld.
Om man satsar på att nå eliten är det än mer viktigt med duktiga klätterkompisar och erfarna vuxna som kan ge råd.
Klättersporten har sin början i bergen och de allra flesta i världseliten klättrar utomhus på klippor, jag är övertygad om att denna variation gör att man behåller sitt intresse under en längre tid.
Eftersom jag är förbundskapten och ofta är ute och reser med juniorer och seniorer på tävlingar i Europa är min erfarenhet att juniorerna ofta är lika bra på att ta vara på sig själva som en vuxen och kanske inte alltid vill ha föräldrar i släptåg.

Hur mycket jobb är att driva Klätterdomen som ett familjeföretag?
– Att driva Klätterdomen är långt mer än ett heltidsjobb, det som gör att man orkar arbeta många timmar och i stort sett varje dag är alla våra positiva kunder och ett stort klätterintresse. Att driva det som ett familjeföretag fungerar bra då alla vi är intresserade av att utveckla verksamheten och att bygga vidare på Domen.

Är det fortfarande lika roligt att klättra nu när det blivit ett jobb?
– Nu när jag har klättringen som både jobb plus att jag är engagerad i Klätterförbundet känns det om möjligt ändå roligare, negativt är att det har det blivit mindre tid till klätterträning.

Hur är det att jobba med landslaget?
–    Det är stimulerande att jobba med landslaget och Sveriges bästa tävlingsklättrare men kräver en stor arbetsinsats, nu när vi har haft så stora framgångar under 2008 känns det som man har fått tillbaka mycket av de tävlande och man skall inte glömma bort att det behövs en stor träningsdos och mycket tid för att nå framgångar, de som tävlar internationellt för Sverige gör en storartad insats och är väl värda alla framgångar.

Hur ser du på tävlingsscenen idag? I Sverige och Internationellt.
– På tävlingssidan i Sverige är jag övertygad om att ur det stora tävlingsintresset bland de yngre juniorena kommer det att dyka upp talanger som är villiga att lägga ner tid och kraft på att nå framgångar internationellt.
Internationellt ser man att konkurrensen har hårdnat betydligt de senaste åren som i de flesta andra sporter, toppen har blivit bredare.
Man försöker göra sporten mer publikvänlig med exempelvis ett mindre antal move i kvalet, tror nog att man får göra mer för att locka de stora TV-kanalerna.

Vad skulle krävas för att få upp flera svenska klättrare till elitnivån på internationella tävlingar?
– För att få fler svenska klättrare på elitnivå är det viktigt med lokala tävlingar med ett lite enklare format för att få fler att vilja och börja tävla och även ser jag det som viktigt att ha engagerade tränare ute i klubbarna, positivt är att nu verkar det som en tränarutbildning är på gång under våren som är anpassad för klättring.

Några korta.
Sport, trad eller boulder? Sport
Espresso eller “svensk” kaffe? Espresso
Bohuslän eller kalksten i Frankrike? Bohuslän
Hard rock eller dansband? Hard Rock
Ballerina eller Singoalla? Ballerina
Deckare eller klättertidning? Klättertidning

Bästa klätterminnet:
Mina bästa klätterminnen är Magnus och Idas tävlingsframgångar och från min egen klättring är det när jag tillsammans med min kompanjon och vän Ola Hillberg stod på toppen av Stora Skagastölstind.

Text: Alvaro Susena
Bild: Jesper Östlund / www.thinline.se


2 comments
Sort by:
Date
Reply
Favorites