20 April 2011

Ergo Holds

Greppen slipas innan packning och leverans
Färdigblandade greppmassan hälls upp i formarna
Kenneth Marklund och Håkan Eklund
Ergo Holds - Sveriges enda grepptillverkare

Ergo Holds har nu funnits i snart 8 år. Det började med några greppserier av medioker kvalité som slipades fram under vintern 2003 av grundarna Kenneth Marklund och Håkan Eklund. Dessa levererades till KFUM Klätterklubb som första kund och som höll SM i repklättring i Skellefteå under den våren.

Sedan dess har kvalitén på greppen ökat och sortimentet fortsatt växa och innefattar fram till idag väl över 500 olika modeller klättergrepp. Allt ifrån små fotsteg till stora juggar och slopers. De har även tagit fram egna metoder att tillverka klätterväggar i glasfiber som byggs helt custom made.

Idag tillverkar de 65 000 grepp årligen och som levereras främst i Sverige, Norge och Danmark men även till kunder i Österrike, England och Tyskland.

Tillverkningen sker i Skellefteå i industrilokaler anpassade för plasttillverkning. Sådan tillverkning styrs av många lagar och normer gällande både den yttre miljöpåverkan och den inre miljön som påverkar anställda. Genom aktivt miljöarbete har de idag godkända tillstånd och också mycket låga värden av skadliga ämnen när det gäller inomhusmiljön.

När en ny serie eller typ av grepp ska göras börjar det ofta med en idé eller tanke där man försöker lösa något sorts problem. Det kan vara att det är för lätt att grabba med tummen eller greppen är för enkla att stå på.
Ibland kan det också vara att man har ”fastnat” för en speciell lutning på klätterväggen och där försöker skapa grepp för att optimera greppen för den lutningen. Klättergrepp ska inte bara vara snygga de ska också vara funktionella med bra ergonomi.

En del av de klättergrepp som tagits fram utifrån liknande scenarior är t e x. deras Stealth series som är gjorda för att efterlikna de stora relativt goda lister som finns på klippan uppe i Niemisel och där många grepp upplevs hyfsat goda men på väg uppför den 25 m höga klippan börjar pumpa på riktigt bra.

Soft Lip är en annan serie de gjorde för att det skulle vara skönare att träna länge på goda positiva grepp utan att man ”hänger” på köttet, dessa har en slät yta precis på kanten till juggen.

Därefter börjar man slipa fram ”pluggarna” greppen i skum. Man använder alla tänkbara verktyg från slippapper, raspar, knivar, dremmel till bara fingrarna på slutet. Utöver själva shapen och ideén med greppet så är det ett antal andra faktorer som man måste ta hänsyn till under detta moment. Var ska bulthålet sitta? Godstjocklek? Ska det ha ett extra hål för träskruv för att förhindra att det snurrar? Utsticket på den positiva ändan kontra att det finns nog med basyta för detta utstick? Plats för logotype? mm mm. mycket av dessa specialfaktorer styrs från den norm som reglerar klättergrepp i EU – EN 12572.

När man slipat fram ett antal modeller så väljs det ut de som är ”bäst” och som får gå vidare till nästa steg som är att bygga formen och limma greppen i botten på denna. Pluggarna behandlas sedan med ett speciellt släppspray.

Sen är dags att hälla upp silikonet vilket är en ganska mödosam uppgift där man måste vara uthållig och noggrann för att säkerställa att det inte fastnar luft någonstans och att de små hålen för bultar och skruvar är perfekt fyllda utan luftfickor. Sedan ska de härdas under minst 24 timmar ibland mera då vissa silikoner påverkas av luftfuktigheten och som skiljer sig radikalt under sommar eller vinter.

Efter silikonet härdat så avformas pluggarna och rengörs från skumrester mm. innan de går vidare till gjutning.

Ofta behöver man gjuta en ny form några gånger innan den är riktigt klar för produktion. I inledningsfasen görs också nya ”pluggar” av den nya formen så att den dagen formen går sönder och ska bytas har man fräscha pluggar att gjuta av. Vanlig livslängd på en form är ca: 2 år.

Efter gjutning så efterhärdas greppen i en värmekammare i 8 h för att sedan slipas på undersidan och sedan packas. Sen går förpackningen till lager innan den så småningom skickas till kunderna.
Lagret är ganska stort då man ska hålla alla grepp i 8 olika färger och åtminstone 2-5 st. av samma modell i dessa färger och lagret växer hela tiden då modellerna blir fler.

Förhoppningen var tidigt från Ergo Holds att fler klättrare och klubbar skulle utnyttja fördelen med att ha en grepptillverkare i Sverige. Att man enklare kunde önska och efterfråga vissa modeller eller att man skulle vilja ha specialfärger mm för att kunna bygga fler leder t e x.
Det är extra roligt de gånger som klubbar eller klättrare har hört av sig och man får hjälpa dem – säger dem.

-Det vore kul med mer input från andra klättrare för att kunna förse dem med de grepp de verkligen vill ha – säger Håkan en av ägarna till Ergo Holds.

Ett mål för killarna är öka samarbetet med svenska klubbar och att fortsätta växa både greppmässigt och omsättningsmässigt.

0 comments
Favorites