Redpointtaktik

TRAINING

Thursday, 1 September

Redpointtaktik - Ett kapitel ur den framtida boken The 8ABC of Rock Climbing

Hängivna redpointare kan lägga år på att försöka sätta ett projekt eller personrekord. Vägen dit innebär ofta specifik fysisk träning, bantning, stretching, visualisering samt sökande av säkringsslavar och den perfekta friktionen. De allra flesta orkar inte med sådan optimering, och tur är väl det. Här kommer istället 10 snabba taktiska redpoint tips.

1. Undvik pump under uppvärmning/träning
Börja alltid passet på en så lätt led som möjligt. Se till att alltid ha en god blodcirkulation i underarmarna vilket innebär att du kanske måste vila var femte meter i början.

2. Rekrytera upp specifik styrka för kruxet
Ju fler gånger du tränar på cruxmoven, desto starkare blir du. Muskelfibrerna lär sig den specifika rörelse som eftersträvas. Dela upp cruxet om fingrarnas kontakttid är mer än 10 sekunder. Vila minst 30 sekunder mellan varje maxansträngning.

3. Länka/Öva på ledens slut
Prioritera träning på ledens avslutning så att du känner dig trygg upp mot ankaret.

4. Tickmarks/Förläng karbiner/Borsta grepp
Med tickmarks menas att märka ut steg och grepp med krita. Är det en komplicerad sekvens som väntar, markera till och med V och H. Bestäm exakt var du vill klippa även om det kanske innebär att du måste förlänga ett klipp med en meter. Bestäm även vilket håll som gaten ska öppnas. Borstning av greppen gör att du faktiskt tar dig tid att se exakt hur greppet ser ut.

5. Beskriv kruxet och din plan, inklusive fotsteg, för polaren
Genom att berätta och diskutera taktik med din säkrare förbereder du dig inför ledens svårigheter. Är du noggrann nämner du även var och hur du ska klippa samt krita. Gå igenom säkerheten!

6. Aktiv coachning från kompisar (-Andas, bra, crimpa, bra, kom igen)
För de allra flesta hjälper det mycket att höra att man har ett gäng polare som stöttar. Ofta kan det vara bra att bli påmind om tex greppteknik och andning.

7. Vänta, vila och få suget
Känner du dig inte redo till 100 %, så vila lite längre. Till slut så kommer rastlösheten och du vill inget annat än att få utmana dig själv med adrenalin

8. Krita på, andas och starta med låg anspänning
Se till att ha överflöd med krita och att skorna är helt rena. Fokusera på andning och visualisering av moven under en minut innan ditt ledförsök startar.

9. Klättra offensivt och chansartat
Ju snabbare du tar dig igenom ett krux eller ansträngande sekvenser desto mindre mjölksyra drar du på dig vilket innebär att du kan göra fler ledförsök. Observera att snabbare ska tolkas som effektivt och bestämt och utan tvekan, inte som speedklättring. Man måste våga klättra med en liten marginal på halvhårda passager för att ha maxstyrka kvar när det gäller. Om du kan sätta personrekord med passiv och försiktig klättring har du satt ribban minst en grad för lågt.

10. Satsa på nytt rekord och adrenalin
En klättrares sämsta tankegångar är att - suck, vad jag klättrade dåligt i början, och - så trött som jag är nu så kommer jag aldrig att klara det. Se varje ledförsök först och främst som träning där din belöning alltid blir en dos av adrenalin och kanske ett nytt rekord.


0  C O M M E N T S:
Sort by: Date D Reply A