17 October 2005

Olga Shalagina

 

DSCF0628.JPG
DSCF0618.JPG
Jag sitter pa ett internet-cafe i Yalta (känt från 1945 års konferens), i Ukraina. Bredvid står Maksim Petrenko, #4 på Världscupen totalt 2004, och vår tanke är att ringa Olga Shalagina, den överlägsna bouldervärldsmästarinnan för att bjuda in henne till klättring i Yalta, alternativt göra en telefonintervju. Maks har tidigare översatt mina frågor och skickat mail till henne men han har inte fått några svar. I väst känner alla till möjligheterna lite publicitet kan ge och Maks börjar förstå att han, som #4 i världen, bör kunna få en bättre sponsordeal än fria skor från La Sportiva... Nu ska bara Olga förstå detsamma så bör vi, i vår tur, kunna få lite hjälp med att förstå varför hon är starkast i världen.

Maks har tidigare berättat att de ofta har problem med att få resa in i Europa och att man måste ha två pass eftersom det ibland blir problem med visum. Nu berättar Olga att hennes pass är fullt och att man har inte hunnit skaffa henne ett nytt, så det blir inga tävlingar i Europa i höst. Istallet blir det lokala tävlingar och några i Ryssland. Olga har varit professionell, om man nu kan kalla 200 Euro per månad för en lön, i flera år och hennes fasta program med träning fem dagar i veckan fortsätter som vanligt inför tävlingssäsongen 2006.

När Maks frågar om hur hon tränar och om hon kan förklara varför hon har blivit sa stark så säger hon först att det får vi fråga hennes tränare och bror om. Hon följer bara hans program. Jag säger till Maks att han får ringa upp igen för detta är det allra viktigaste. Då berättar Olga att hon tränar ganska mycket på campusboard med de vanliga övningarna, samt att hon pa vintern även kör styrketräning. Olga berättar vidare att hon jobbar mycket med sina svaga sidor och nu så tränar hon fotplacering etc. Problemet är att hon inte har hittat några bra skor att använda. (Skoleverantörer Lystring! Olga har 36 och 8a har hennes adress).

Det underliga är att hon säger att hennes fokus inte ligger på power utan istället på uthållighet och infor VM så var svårighet den gren som hon fokuserade på. Boulderdeltagandet, och den överlägsna segern, kom liksom på köpet. Om detta betyder att Olga är en extrem powertalang eller att boulderformatet kräver uthållighet kan man spekulera om... Hon motiveras starkt av att hennes förbund ger bonus för en seger och att även hennes lön går upp.

Rörande framtiden så har hon ingen klar dröm om att vinna Världscupen osv. Inte heller har hon några drömmar om sportklättring eftersom hon inte vet om hon gillar den livsstilen. Det är kul just nu att tillhöra en grupp och träna och jag gillar svårighet så världsmastare där... och i Speed...ha, ha :)

0 comments
Favorites