30 July 2008

Kjerag onsight

Kjerag är 950 meter hög direkt ur Lysefjorden innanför Stavanger. Välkänt ställeför basjumpare och sportklättrare som besökt Sirikrok. Bild Fredrik Rapp.
Hej! Hoppas du håller stilen i grottan! Här i Oslo är det så varmt att till och med vi mossklättrare håller oss borta från klippan. Jag ska till bohus den 16 augusti och ha bildvisning på bohusblotet, det kommer säkert bli en tur till grottan då. Här kommer lite info om mossklättring som jag och Oscar har vart ute på i helgen. Jag tänkte att det kanske vore intressant før 8a.

I helgen onsightade Oscar Råström och jag Skjoldet, 8 på Kjerag. Andremannen flashade alla replängder på topprep. Detta är førsta repetitionen av leden som Leo Houlding och Andy Cave gjorde før 10 år sedan. Ytterligare info: Andra replängden efter cruxet är en travers till høger som vi missade i mørkret, vi gick 15m før lågt. Enligt føraren var det bara 3 repor grad 6 kvar och sedan scrambling i 200 meter till toppen. Med pannlampa børjade Oscar traversera vad vi trodde var en enkel passage, vi visste inte att vi var offroute. Det blev istället en 20 meters travers grad 7 utan säkring.

Efter det var vi vilse och vi ville inte traversera tillbaka. Istället blev det en ny variant med ytterligare 8 tunga repor till toppen. 24 timmar tog turen, inkluderat en kall nødbivakk på skjoldet. Vi vilade en dag och klättrade sedan Hooka Hey, 7+ simultant på 9 timmar, troligtvis snabbaste tiden. Allt fritt.
2 comments
Sort by:
Date
Reply
Favorites