31 August 2006

Gotland

crash.jpg chipping.jpg
Crash pads på Östergarnsberget Klippan är full av chippade hål och cementerade bladbultar















































herrvik.jpg
Högklint, lite Verdon känsla, dock lite löst
bouldering.jpg
Raukar på Ljugarn
ljugarn.jpg
Anders Hummel
Klättring på Gotland är för många liktydigt med videon, Hårda Tag, där Anders Lundahl (ca 43) solar upp för en mycket brant ca 8 meter hög 8a iförd 80-tals storskor. I en intervju förklarar 'tvåstöringarna' Lundahl och sambon Eva Selin sälen om klättring och deras livsstil. Det känns som professor Lundahl läser ur ett manus när han förunnar klättringens innersta väsen* innan han kör lite väderkvarn och beger sig hysteriskt upp för väggen. Detta är en ultra klassiker som även icke klätterintresserade kan fascineras av.

Klippan, Östergarnsberget, är av kalsksten och ligger mycket lättillgängligt nära den östra spetsen på Gotland i naturskön miljö med gräs nedanför. Vi trodde dock att vi hade kommit fel eftersom den var så låg, jämfört med hur det ser ut på filmen och att det var helt grepplöst. Det låg dock ett par gamla skumgummi madrasser (crashpads) och snart kunde vi se massor av chippade grepp och incementerade rostiga bladbultar. Det finns säkert plats för ett 30-tal leder eller höga boulders och det bästa är 7A och uppåt. Svårt att topprepa då det är så extremt brant. Notera även att kalkstensklippan ligger i ett naturreservat.

Det enda riktigt etablerade berget heter Galgberget och ligger ca 1 km norr om Visby.
Här finns topo och vägbeskrivning till 10 leder. I 8a's databas finns det faktiskt ca 40 ascents registrerade.

Den största och klart mäktigaste klippan ligger dock vid utkiksposten vid Högklint. Här finns ca 40 meter höga kalkstensklippor som börjar vid strandkanten och där vissa delar tom är överhängande. Vissa partier såg dock lite lösa ut men det var ändå lite Verdon känsla av att stå och titta ner från toppen, utan skyddsräcken. Man kan gå runt och det är hur mycket klippa som helst. Vi hann dock inte sätta topprep. Är det någon som klättrat här förut?

Ute på östra spetsen testade vi lite bouldering på några raukarvid , Ljugarn. Lite löst även här men potentialen var stor.


*(Det klassiska citatet från Anders Ludahl)
'Själen är ändå att befria sig från det sociala att gå in i sig själv totalt, integrera kroppen och själen i den hära... 'No thinking'. Det är inget tänkande. Ska man bli en bra klättrare måste man sluta tänka, analysen måste ske före själva tillmötesgåendet av klippan. Då kan vi tala våra sociala ting. Men när du är där, om det ska bli en bra prestation, 'No thinking', bara flytts som ett djur, rent djuriskt, 'Will power' och öka den maximalt och se hur långt man kan komma.'
0 comments
Favorites