GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Hem | Nyheter | Videos | Artiklar | Galleri | Klippor | Gyms | Sök - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Kontakt | Ny Medlem
Forum: SWE / News / Negativ motion för Tävlingsklättrarna Login in to contribute
Negativ motion för Tävlingsklättrarna
OffLine 8a.nu
  2008-03-06 00:00:00    
Tunabergs KK har lämnat in en motion. Läs mer på förbundets hemsida. - Vi yrkar på att förbundet begränsar användningen av förbundets medel till tävlings-verksamhet till 10 procent av hela förbundets budget.
OffLine Jens Larssen
  2008-03-06 09:39:39    
I motionen står att anslagen till TK ökar hela tiden. Detta är felaktigt, tvärtom så har de procentuella anslagen till TK över tid minskat.
Klätterverksamheten i Sverige ökar och främst då inomhusklättringen samt utomhusbouldering. Om SKF ska göra det intressant för nytillkommna att bli medlemmar (Detta är ett stort problem.) så borde mer resurser läggas på ungdomsträning och tävlingar.
För 10 år sedan var ca 1 % av de som klättrade under 18 år. Om 10 år är det kanske 33 %.
OffLine User Deactivated
  2008-03-06 09:59:29    
tråkigt att denna motion har kommit in, det visar på vilken ovilja det finns att föra sporten framåt. om tävlingsklättring inte får sina pengar, så utvecklas heller inte ungdomar till duktiga klättrare, och om dom inte får några utmaningar så slutar dom. då tappar vi många fler klättrare, även framtida is, sport och tradklättrare. Menar tunaberg att Både Junior och senior - tävlingar, landslag (junior/senior/boulder), tävlingskommitté och ungdomsverksamhet med inriktning tävling, ska dela på 10 % av budgeten?  Jens jag tror att vi är där nu om man drar sifffran vid 20... iaf här i sthlm.
av alla som provar och kommer i kontakt med klättring en eller två gånger, så är nog 50- 60 % under 18 år (nu underskattar jag antagligen, den realistiska siffran ligger nog runt 75 - 80%)
alla barn som jag frågar, har provat på klättring via skolan. det är där vi borde satsa, inte på säkerhetsföredrag, eller utomhuskurser. Hur många familjekurser/topprepskurser/liknande sker idag, i jämförelse med utomhuskurser`? (därmed INTE sagt att utomhuskurser inte är viktiga, snarare tvärtom.)
OffLine DWF
  2008-03-06 11:49:40    
Jag tcker det vore smart att pa nagot satt dela upp klatterforbundet sa att tavlingsklattring och annan gymnastik inriktad verksamhet far sitt eget forbund eller blir del a tex gymnasterna... (Jag vill poangtera att jag verkligen inte ar motstandare till tavlingsklattring. Jag var deltagare pa ett oppet SM i Ostersund i slutet pa !à talet som holls i Stugun. Jag var aven med i Linkoping pa den forsta inomhustavlingen. Jag har dessutom anlitat en fd lanslagstranare att jobba med mig denna var for att hjalpa mig att utvecklas)

Jag kan daremot forst tunabergarna och till deras forsvar maste saga att det sannolikt ar den klubb med de finaste traditionerna och deras langa pasion for klattring i bergen ska inte foringas. Att Tunabergarna vill sattsa pa riktig klattring i berg ar val rimligt givet att det var darfor forbundetgrundades.

Malsattningen med forbundetsverksamhet borde rimligen vara att fa alla som testar klattring att fortsatta att utova sporten i bergen och inte bara i sporthallar.

Jag tycker forbundet borde sattsa pa att utveckla svensk alpinism. Den svenska alpinismen haller pa att do ut och den befinner sig just nu pa U-landsniva. Hur ska nyrekrytering till alpin vinterklattring ske? Vad gor den mindre viktig an tavlingsklattring? Vart tog klattrarna vagen som klattra 7B+ on sight (TRAD) Grad 6 pa is och sedan drog till USA och gjorde A4 turer? (OK Erik Massih med vanner men sedan blir det tunnt varre...)

Jag har spenderat en del tid denna vinter med att "senda" vinter turer i alperna. Om det existerade en alipn motsvarighet till 8A sa skulle jag med stor marginal ligga nummer 1 pa ars noteringen efter att ha loggat 10 turer ED eller hardare. Till min stora besvikelse har jag dock inte lyckats gora nagon tur med nagon av de unga svenska alpinisterna. Dessa tycks foredra vintersportklattring med lift upp och hem eller pa sin hojd skida ner till afterskin.

Well nog om detta jag tror vi kan vara ense om att sporten behover breddas och fornyas.
OffLine Hans Stenlund
  2008-03-06 13:39:32    
Konsensus! Det spelar ingen roll vad den ursprungliga intentionen med uppfinnandet av fotbollen var. Om krafterna vill se FIFA styra och låta champions league vara allas dröm så är det inget som varken du eller jag kan göra något åt. Att inomhusklättring har påverkat de flesta aktiva utomhusutövarna att skippa trad och is för att snubbla runt på stora runda stenar och ta lågprisflyg till spanien/frankrike/thailand etc så är det bara att acceptera läget. Folk gör det man tycker är roligast och om flest antal klättrare inte vill tradda så är det bara att beklaga. Man kan välja att leva i nuet och helt enkelt själv se till att dra lasset om man vill förändra. Det fungerar inte att fyra vuxna människor som bara värnar om sina egna intressen ska styra verksamheten för några tusentals utövare. Vill de ha ett tradförbund så är det fritt att bryta sig ur, ta avstånd från RF-pengar och mätta munnen med de medlemsavgifter man får in. Det skulla vara extremt kul att se hur ekonomin och verksamheten fungerade före inomhusverksamhetens och då främst tävlingsklättringens intåg. Var det verkligen bättre förr?
OffLine tompa
  2008-03-06 14:02:09    
David Fält,
Tro mig, det finns ett flertal unga hungriga och duktiga svenska alpinister, och ett flertal av dessa har en allroundkapacitet som vida överstiger det 80-tals ideal du målar upp.
Jag tror snarare det är så att alpinturer och allroundklättrare uppmärksammades mer DÅ än NU. I dagsläget är trenden att hårda sport- och bouldertick får mer publicitet än ett knippe ED i alperna. Svenska alpinister för en undansmymd tillvaro, men om ED gick att regga i 8a's databas skulle du bli varse att det görs en hel del sådana turer även idag.
OffLine DWF
  2008-03-06 14:29:48    
Tompa

Kul att hor synd att dessa inte uppmarksammas mer da det sakert skulle inspirera manga att ge sig ut och testa nya saker. Jag har sakert fel som du sager och tur ar val det i sa fall. Ingen blir gladare om det loggas harda ED turer i bergen.

Ditt forakt av 80 talet ar dock lite pinsamt tex sa har det bara gjorts EN repetition av den Norska turen pa Trango sedan den gjordes 84 sa en del som gjprdes pa den tiden ar fortfarande att betrakta som extremt hart.

Dessutom skulle jqg vilja nergradera majoriteten av alla ED turer till TD+ med motiveringen att utrustningen ar sa pass mycket battre nu an kring 85 till 95.
OffLine Jens Larssen
  2008-03-06 14:51:15    
Det hör nog till sakens natur att ju mer 'lifestyle' klättrare man är desto mindre är man nog intresserad av att lägga ner energi för att få uppmärksamhet och stöd från förbundet, om man nu inte är en extrem bergsbestigare för då är man nog lika performance orienterad som en vanlig tävlingsklättrare. Andelen extrema bergsbestigare i Sverige torde vara mycket lågt...men de får ändå mycket uppmärksamhet tycker jag. Den bästa tävlingsklättraren eller scorecardklättraren är bäst av tusentals. Den som är bäst på besgsbestigning är bäst av hundratals. Vilket är svårast?
OffLine DWF
  2008-03-06 15:26:25    
Kul mattematisk syn pa saken. Om man vander pa det an man kanske saga att det ar sa svart att bli en bra alpinist att det sallar ut tusentals direkt... Sa de som blir kvar ar en elit Per C. Da alpinism forutsatter uthallighet samt bredd av sallan skadat slag sa torde det sta utom allt tvivel att det rllativt sett ar extremt mycket lattare att bli bra scorecardklattrare.

Hur som sa haller jag fast vid att det ar vitt vasensskillda aktiviteter som kommer fa det svart att samexistera under samma tak. Kanske ska utomhusklattring samt alpinism inordnas i Svenska Fjallklubbens verksamhet.
OffLine Kenneth Benedictsson
  2008-03-06 21:28:03    
Hej, Jag har just läst era motioner.  Hoppas ni läser 8a, jag hittar tvärr ingen websida för tunabergs klubben och dess verksamhet. Någon som vet adressen ? Jag har tre enkla frågor rörande motion nr 3. Jag ser fram mot svar (helst via detta demokratiska forum) från Roger Pyddoke, Alexei Tsychkov, Torgil Abrahamsson, Svante Nyberg eller Tommy Schultz. 1. Vad är logiken bakom 10% av medlen ? 2. Vad tycker ni om aktiviteter som www.stockholmscupen.se  ? 3. Om vi bortser från tilldelningen av medel, resurser etc från SKF till tävlingskommitten och landslaget. Vad tycker ni om tävlingsklättring ? 
OffLine User Deactivated
  2008-03-06 22:28:25    
Jag undrar när Traditionell klättring blev en Sport/ Idrott....? (kom inte och säg att hårda tradturer med engelsk grad kan förknippas med sport....) ...och Skall det inte vara det för att få vara med i Riksidrottsförbundet och få ekonomiskt stöd?  
OffLine Kjell Stenström
  2008-03-06 23:16:02    
Missförstår ni inte motionens innehåll nu? Blanda inte ihop all sportklättring inomhus med tävlingsklättring. Min gissning på hur många av förbundets medlemmar som tävlar ligger under 10%. Av dom barn som jag vet går i klätterskola så tävlar bara 10%, andelen vuxna är löjligt låg. Om jag betalar 100 kr/år till förbundet så tycker jag 10 kr låter lagom
att ge till tävlingar, vad exakt går dom till egentligen?
access/säkerhet/pedagogik kan väll behöva ett par kronor? Senaste nummret av Bergsport var fantastiskt, ge dom en slant! cit " Jag
respekterar dem som väljer att inte jobba med att utveckla klättringen,
att bredda den och att locka nya utövare. Det får var och en välja
själv. Jag beklagar dock att man inte vill att andra skall göra det.
Tävling på elitnivå kostar och måste få kosta. Vi jobbar hela tiden med
att hitta nya vägar att finansiera vår verksamhet och skapa ännu bättre
möjligheter för våra barn och ungdomar att utvecklas. Jag hälsar
medlemmarna i Tunabergs KK välkomna i det arbetet, vi behöver alla goda
krafter. Under tiden kan vi ju låta bli att kasta skit på dem som vill
något annat än vi själva." slut citat Mats, det är få som gör så mycket för tävlingsklättringen som du. Men klättring är så otroligt mycket mer än så, hur många av alla klättrare på Karbin ser du på Stockholmscupen? Jag uppskattar verkligen Stockholmscupen, men hur mycket pengar behöver ni från förbundet? Kenneth och Micke, eldsjälar ni med, men ingen har sagt att sportklättringen ska få 10% tillgodo. Jag blir lite besviken på årsredovisningen på förbundets hemsida, hur mycket har gått till tävlingsklättringen? Tävlingsklättringen behöver en bas att stå på och ha inga illusioner om att vi skulle få det bättre av att utesluta "Massih och vänner" för att dom presterar på annat vis, vad jag förstår så får ni ligga i ett par decennier till innan ni  har en chans att hävda att ni gjort lika mycket för sporten. Se till att dyka upp på mötet för att hålla demokratin vid liv, er lokala klubb är inbjuden och ni har som medlemmar rätt att komma. Vänligaste hälsningar! :D
OffLine Jens Larssen
  2008-03-06 23:29:31    
@ Micke
Det var ännu en groda från dig. Om man tränar under ett år för att göra en tradled av högsta svårighetsgrad är det självfallet lika mycket idrott som om man gör den med bultar.
OffLine Kjell Stenström
  2008-03-06 23:59:00    
TK möte 070825: § 7 "Ekonomisk redovisning (hur mycket har vi i kassan) Av tilldelade 190’ har vi förbrukat 77’." ____________________________________ SKF Årsredovisning 06 Not 2  Förbundets intäkter Summa 2 725 058
____________________________________ forts TK möte 070825: § 9 b) Hur mycket pengar kommer vi att behöva (äska hos förbundet) För 2010 planerar vi för en budget på 1 200 000 kr (Merkostnaden avser WC) _____________________________________ SKF´s hemsida En undersökning som gjordes november 2006, visar att det finns 57
inomhusklätterväggar runt om i Sverige. Ca 10-11 000 personer klättrar
på dessa väggar och 5-6000 av dem klättrar i Stockholm, där de 4
största klätterhallarna finns. SKF har idag ca 6000 medlemmar och 60 lokala klätterklubbar. _____________________________ Slutsatser: 1.Vi har mindre än 10% som tävlar i sporten 2.Bortsett från en världscupstävling ser 10% ut att räcka långt ekonomiskt, men att lägga mer än 50% av ett års budget på en tävling i en inte än existerande hall är knappast försvarbart 3.ca 10000-11000 klättrare har producerat den handfull internationellt duktiga klättrare vi hittills sett. 4.Tunabergs KK är den enda klubben i Sverige som motionerat (ingen motionssport kanske : )
Jag har inte tagit ställning själv till vad jag tycker om motionen och jag för endast mitt eget ord. mvh igen
OffLine Kenneth Benedictsson
  2008-03-07 00:50:15    
Det vore bra med transparans vad gäller SKFs budget. Jag tror att SKF styrelse fördelar pengarna på klokast möjliga vis så det borde inte finnas någon anledning att dölja den. Likaså vore det bra att redovisa i publika protokoll de beslut som fattas inom styrelse och kommitter. Då borde vi slippa pajkastning pga okunskap i alla fall.  Internationellt har tävlingsklättringen lämnat UIAA och bildat IFSC(International Federation of Sport Climbing)  med målet att driva tävlingsklättringen i världen.  Frågan är om det vore bra eller dåligt för klättringen i Sverige ?     
OffLine Kenneth Benedictsson
  2008-03-07 01:09:37    
TK har med andra ord 190 ksek av 2,7msek dvs ~6,9%, rimligen ännu mindre då SKF budget borde vara större för 2007. Jag har visst missuppfattat motion 3 fullständigt. Tunaberg föreslår ju en höjning till 10% för tävlingsklättring.  En WC tävling känns rätt tung och måste finansieras via sponsorer, tv-rättigheter etc. Men det vore kul och skulle säkerligen skapa massor av visibilitet för SKF och därmed generera massor av nya klättrare.
OffLine User Deactivated
  2008-03-07 01:10:14    
Hej Som tävlingsklättrare borde jag kanske inte lägga mig i diskussionen och egentligen ser jag ingen anledning att göra det heller då mit tycke inte kommer påverka hurvida det går på det ena eller det andra sättet.  Det jag vet är att i Sverige får inte tävlingsklättringen en tiondel av vad andra nationer får, detta är också en av anledningarna att så få svesnkar lyckas internationellt. Anledningen att de andra länderna har så mycket mer pengar är att de inte har ett gemensamt klätterförbund utan ett tävlingsförbund. De får ungefär samma statliga anslag (i sverige RF) som i Sverige, men där går pengarna oavkortat till landslagen och tävlingsverksamhet. Jag tycker då det blir mycket intressant om man tar detta i beaktning och funderar på vad som skulle hända om Tk drog sig ur förbundet och skapade ett eget förbund.. Jo!! Anledningen att vi får statliga bidrag är att vi har ungdomsverksamhet och tävlingsklättring.. Jag tycker därför man skall vara mycket försiktig när man då säger att tävlingsklättringen inte tillfär något speciellt, eller en marginell del till förbundet. Tävlingsklättringen, att vi har ett landslag, sverigecup, sm, nm osv gör att vi får (ursäkta om jag har fel på siffrorna) ungefär halva klätterförbundets budget... Om det är 1 procent eller 90% av förbundets medlemmar som bryr sig om tävlingsklättring spelar ABSOLUT ingen roll, utan det är anslagen från RF som spelar roll!! Med detta i beaktning kan iaf inte jag se någon anledning att ge sig på tävlingsklättringen i Sverige och absolut inte sänka anslagen till TK och landslagen osv osv.. Vad vet jag men kanske biter förbundet sig i sin egen tå om de genomför något av ovanstående, kanske inte.. Det beror på om någon/några eldsjälar skulle orka starta ett eget tävlings och ungdoms klätterförbund ;) Jag är iaf ganska säker på var RF skulle placera sina pengar... Frågan är om någon orkar eller vill!? Hur det än blir hoppas jag att motioner som denna och "kriget mot tävlingsklättringen" som Mats E uttrycker sig kan sluta nån gång... Sätter man det i perspektiv är det endast pajjkastning och dessutom en mycket obefogad sådan! Hoppas jag har väkt några tankar och inte trampat för många på fötterna. Visst blir jag glad om motionen inte får något gehör och om i framtiden även svenska klättrare kunde få de stödet andra tävlingsklättrare får. Det är ändå ute på klippan jag trivs bäst och hur TK, RF och alla andra gör är jag ganska säker att dessa berg kommer stå kvar ;) Björn
OffLine Calle M
  2008-03-07 15:12:59    
Som Tony Soprano skulle sagt "lets not create a bef where there iznt any". Vi får drygt 1 msek från RF, övriga intäkter är drygt 1,5 msek. UK+ EXP+ ACC+ SÄK+ Bergsport = "Utomhusklättring" TK+ Landslag+ Ungdom+ Tränarutb= "Inomhusklättring" Inomhus och Utomhus får ung lika mycket. Det är vackert med symmetri. SKF står med ena benet i idrotten och med andra benet i friluftslivet. Jag tycker det är bra att budgeten speglar dualismen symmetriskt. Även om man är helt ointresserad av vissa aspekter av klättringen är det rimligt att respektera andras verksamhet. Onödigt att gnälla över "detta är riktig klättring", "vi var här först", "det är vi som drar in pengarna", "tänk på barnens bästa". Ett mångfacetterat förbund är mer intressant för alla. Det står en fritt att ta av vad förbundet har att erbjuda. Att dela upp oss i två vore fattigt tycker jag.
OffLine Anders Hugosson
  2008-03-07 23:07:07    
micke sa: Jag undrar när Traditionell klättring blev en Sport/ Idrott....? (kom inte och säg att hårda tradturer med engelsk grad kan förknippas med sport....) Nähä du?? varför inte det då?
OffLine User Deactivated
  2008-03-08 16:05:41    
för i så fall kan vi säga att soloklättring också är en sport. Det är farligt, och då blir det till slut oansvarigt att försöka göra det till en sport som du tävlar i. Hårdare grader, sämre säkringar, tills slut så kommer folk att vara så nära soloklättring som man kan komma... är det en utveckling som vi vill se? personligen tycker jag det är synd att vissa duktiga klättrare väljer att göra dessa bestigningar som, om dom hade haft lite mer otur kunnat skadat dom för livstid, gör att yngre killar och tjejer tar efter och tycker det är "så" som man "ska" göra.  om man verkligen gillar att klättra och gillar klättringen i sig, då är det ju ingen fråga om att leda eller inte, utan om att klara leden.  är det inte tillräckligt välsäkrat så bulta, annars så gå leden på topprep.  Varför ska man göra nåt som får både en själv, "säkraren" och många andra att nästintill kissa på sig av obehag och olust, och sedan säga att det är en sport eller ännu värre en idrott??  verkar ju ganska konstigt tycker jag.  Jens, bra argument men på en bultad led så riskerar man inte allvarliga konsekvenser vid minsta misstag. Vilken Olympisk Idrott sker med inblandning av dödsfara?
OffLine User Deactivated
  2008-03-08 19:34:06    
sport en aktivitet styrd av regler och traditioner ofta i samband med ett tävlings moment. är utomhus klättring då en sport? men nu var det väll inte detta diskussionen handlade om!
OffLine Kjell Stenström
  2008-03-08 23:19:33    
Micke, jag fattar inte att jag e så dum att jag hugger nu men jag gör det ändå... " Det är farligt, och då blir det till slut oansvarigt att försöka göra det till en sport som du tävlar i. Hårdare
grader, sämre säkringar, tills slut så kommer folk att vara så nära
soloklättring som man kan komma... är det en utveckling som vi vill se?
personligen tycker jag det är synd att vissa duktiga klättrare
väljer att göra dessa bestigningar som, om dom hade haft lite mer otur
kunnat skadat dom för livstid, gör att yngre killar och tjejer tar
efter och tycker det är "så" som man "ska" göra.  om man verkligen
gillar att klättra och gillar klättringen i sig, då är det ju
ingen fråga om att leda eller inte, utan om att klara leden.  är det inte tillräckligt välsäkrat så bulta, annars så gå leden på topprep.  Varför
ska man göra nåt som får både en själv, "säkraren" och många andra att
nästintill kissa på sig av obehag och olust, och sedan säga att det är
en sport eller ännu värre en idrott?? " Typ som det du byggde sist på Karbin när klättrare drog i backen från andra klippet? Konstflyg är en idrott under RF precis som sportklättring, "nästintill kissa på sig av obehag" är bara början " Jens, bra argument men på en bultad led så riskerar man inte allvarliga konsekvenser vid minsta misstag. Vilken Olympisk Idrott sker med inblandning av dödsfara?" Typ boxning, fältritt, skidor, gymnastik? Jag skulle vilja se dig på barr eller superG när nåt går snett (nej inte på riktigt men som talesätt). Jag är övertygad om att du kan lägga fram massor med välgrundade argument här micke men till ingen nytta, åk på förbundsmötet istället och för diskutionen där den hör hemma. Säg vad det är du behöver pengar till så är jag övertygad om att dom går att få fram från förbundet men sluta kasta skit till höger och vänster oavbrutet. Ett kreativt argument i debatten hade kanske varit i stil med "SKK behöver XXX kr för vi har YYY barn och ungdomar som kommer att utvecklas inom sporten om dom kan träna efter metoden ZZZ som ger dom Karl-Alfred armar och ett ledpsyke som Patrick Edlinger". En sak som vore ännu bättre än att debattera någonstans är att rösta på årsmötet och lägga fram din egen motion som följer din egen agenda om två år när nästa möte äger rum. Kanske är det vart barns föräldrar som är ekonomiskt ansvariga för deras utveckling? Fråga barnens föräldrar vad det kostar per termin för barnen att träna, dom kanske kan ge dig en hundring eller två extra till det du har planerat.
OffLine Anton Holmberg
  2008-03-09 17:48:59    
jag klättrade själv leden och jag tycker inte att det var någon gång som jag kände mig osäker på den. Även om jag tyckte att det var ganska meningslöst att säga att just där ska man klippa men vad jag vet var det inge alvarliga skador och om det skulle bli mark fall var det typ 2 meter upp och liksom man klättrade ju minst trippelt så höga träd när man var liten så. Men i alla fall tycker jag att det var en fin led inte farlig på något sätt och alla hade ett val när dom stälde upp att inte vara med men dom tog den risken och jag tycker personligen att risk tagande alltid kommer vara en del av sport klättring
OffLine Kjell Stenström
  2008-03-09 22:33:45    
OffLine Roger Pyddoke
  2008-03-10 17:30:31    
Hej alla tävlingsentusiaster!
Låt mig först säga att jag vill att vi ska ha ett gemensamt klätterförbund. Jag vill också att alla olika former av klättring ska få resurser och stöd från Klätterförbundet i rimlig proportion till hur många de är. Om det finns 10 alpinister (som jag) så tycker inte jag att de få hälften av förbundets pengar för sina klätterresor.
En annan självklarhet för mig är att vi på allvar respekterar att vi är olika. Jag hoppas att jag respekterar att de som vill tävla får göra det. Ni är välkomna! Eftersom jag inte vill ägna mig åt tävlingar, så önskar jag att de som tävlar respekterar att jag önskar man beskriver förbundet på ett sätt som gör att jag känner mig hemma också. Det innebär att beskriva förbundet på ett sätt som är neutralt med avseende på friluftsliv och tävling. Förbundet borde enligt min mening vara till för båda. Att kalla förbundet för ett idrottsförbund är inte neutralt. Att resonera som om tävlingsverksamheten är det enda som utvecklar klättring är inte heller neutralt för mig.
Kom igen eldsjälar för tävling! Tro på er egen grej och tro på att den kan hävda sig bredvid klättring som friluftsliv.
Acceptera att vi som vill utveckla klättring utan tävling också får vara med och att vi vill ha vår definition av utveckling. Jag tycker inte att metoder, utbildning och säkerhetsarbete är något som förutsätter tävling. Inspirerande föredrag, bilder, poesi m.m. är också utveckling.
Sedan tycker jag att vi gemensamt ska försöka förbättra transparensen och argumentationen för fördelningen av förbundets medel. Som ni förstår delar jag därför Kenneth Benedictssons åsikt i hans inlägg från den 7/3.
Tack också Kjell Stenström för flera goda inlägg.
Hoppas vi ses på inomhusväggarna, i bergen och på förbundsmötet och har en schysst diskussion.
Roger Pyddoke
OffLine User Deactivated
  2008-03-11 23:37:36    
Efter att följt debatten på 8a angående motioner från Tunabergs Högfjälls och Klätterklubb, har en hel del förvirring uppstått angående klättring, dess form och delaktighet i Riksidrottsförbundet.

Debatten innehåller många olika ämnen, men detta inlägg kommer främst att handla om Svenska Klätterförbundets del i Riksidrottsförbundet.
Underlaget till den debatt som uppstår gång på gång, är pengar och hur dessa skall fördelas.
Ofta hävdar tränare, föräldrar, tävlingsaktiva och tävlingskommittéledamöter:

”Anledningen att vi får statliga bidrag är att vi har ungdomsverksamhet och tävlingsklättring (www.8a.nu citat Björn Strömberg)”.

Liknande kommentarer angående Klätterförbundets bidrag från RF har under lång tid sagts i olika diskussioner av en mängd människor.

Låt oss se vilka krav som vi har på oss från RF för att få vara ett specialidrottsförbund....
fortsättning på http://robowar.blogspot.com/
OffLine Per Gunnarson
  2008-03-12 10:21:12    
Jag vill börja med att säga att jag inte tycker att motionen ska bifallas, det är inte bra att reglera i procent på det viset, istället bör en tydligare budgetdiskussion föras inför förbundsmötet. Det skulle vara intressant att få se hur fördelningen till förbundets olika delar har sett ut över en 5-årsperiod eller så. Både i kronor och i procent av budgeten. Det kommer ju regelbundet upp påstående som i motionen "Anslagen till tävlingsverksamhet ökar hela tiden" men även de motsatta tex från Jens " tvärtom så har de procentuella anslagen till TK över tid minskat". Samma sak diskuterades inför förra förbundsmötet och ingen verkar ha belägg för sina påstående. Även om jag tycker att Ungdomsklättringen inte har någon självklar koppling till tävlingsklättringen vill jag svara Mats, kanske lite of topic... Mats: Ni gör ett bra jobb i Stockholm (vad jag förstått från vänner jag pratat med) men det är inte så att ungdomsverksamhet är lika med tävlingsverksamhet, och att all ungdomsverksamhet bedrivs lika dant i hela landet. I Göteborgs KK har vi två separata ungdomsverksamheter, en för de tävlingsinriktade (ca 6 pers) och en för de som bara vill ha kul (ca 70 pers med ytterligare ca 50 i kö). Många av de i den "vanliga" verksamheten har varit aktiva i många år (vissa 5-6 år), så de verkar trivas även om de inte tävlar. Problemet kanske är att vi inte har ett bra system för att slussa över dem till egen klättring när de börjar bli äldre, utan de får bara lämna gruppen när de nått maxåldern. Detta löser vi inte med fler tävlingar, utan med en verksamhet, kanske för 16-18 åringar, där de själva får vara delaktiga i planering och utförande av träningen. Ett steg mot att ta hand om sin egen klättring, vilket de flesta gör när de är äldre. Ungdommarna är värda många fler tusentals kronor än vad de får idag. Utveckla den breda ungdomsklättringen, få ner avgifterna så att den blir tillgänglig för fler, men blanda inte ihop den med den nationella tävlingsverksamheten.
OffLine User Deactivated
  2008-03-12 12:11:37    
Nu har jag iofs inte orkat med att läsa igenom alla dessa oändliga inlägg, men jag kan inte låta bli att fråga: Vad har SKF i RF att göra om tävlingsklättringen ska motarbetas? Det är väl därifrån pengarna kommer. Från RiksIDROTTSförbundet. Nu vet inte jag hur den korrekta definitionen av IDROTT ser ut, men borde inte möjligheten att tävla finnas med där någonstans? Hur mycket pengar avsätter skidförbundet till turåkning? Bobförbundet till pulkåkning? Missförstå mig nu inte. Jag tycker att utomhusklättring i alla dess former är bra mycket intressantare än tävlingar, i alla fall i nuvarande form, men det har ju inte med saken att göra överhuvudtaget..
OffLine User Deactivated
  2008-03-12 18:27:45    
DD: Läs gärna Robins eminenta blogg på www.robowar.blogspot.com så klarnar det. PS. Borde inte 8a's samtliga medarbetare föregå med gott exempel och stå med sina riktiga namn på den här sidan? :-) DS.
OffLine Peter Yakubenko
  2008-03-12 22:53:14    
Can someone explain this thing to me? Is SKF not a society of climbers? Created by climbers and made for climbers? Not a club “Sverige Climbing the Future” or “Climbing Kids and Co”? Being a former climbing competitor and a father of two boys whom I actively teach rock climbing and eventually see as competitors too, I’d still raise this question. Do all these activities make our kids climbers? Maybe, but maybe not. Well, if we continue pushing them as hard as we do, they have a good chance to learn nothing else in their young lives but climbing moves. Yet, they might never become true climbers. Personally, I see climbing not only as a life style, but most of all – commitment, “in good times and in bad, in sickness and in health, when life seems easy and when it seems hard…”.  And Tunaberg guys have shown this by actively staying some 25+ years in this business.  And now their SKF is turning away from serving the needs of its fellow-climbers toward our parental ambitions,  to certain extent caused by hidden dissatisfaction with our own achievements?
OffLine DWF
  2008-03-13 00:49:37    
Jag tycker vi kan halla debatten fri fran snyftargument som far de som vill bifalla motionen att framsta som ovilligt installda till barn och ungdomsverksamhet.

Jag tycker det ar viktigt att varna om idntiteten och klattrkulturen. Att klattra ar en "life style" att ha ett forbund har vissa fordelar daremot inte sagt att det ar forenliga med en "global" agenda for klattersverige.

Hela det har med RF och jakten pa att bli accepterad som idrott och undvika risker och faror har inget med life style att gora. Det ar sorgligt att se att se negativa kommentarer om "trad" klattrare som satter upp stenharda E9 turer. Att klattra ar for mig synonymt med att vara ute (jag ar ingen mulle typ tvart om sa hatar jag allt tjafs om natur och nedskrapning etc) med kompisar och testa granser uppleva lite skrack och njuta av prestationer forknippade med psyke och fysiskt har arbete. Eliminerar man riskmomentet sa saknar klattring helt signifikans for mig. Jag tror att detta synsatt kommer bort i hetsen att gora harda leder och vinna tavlingar. Men framforallt tror jag att identiteten vattnas ut ur klattringen om forbundet fortsatter att forsoka samla alla under samma tak.

@ Pyddoke

Varfor efterstrava neutralitet? Varfor ska det finnas ett forbund? Kan inte basta sattet att framja de oika inriktningarna vara att lata dem ga olika vagar. I den man dessa atleter hittar ut pa ett riktigt berg sa sker det en naturlig konvergering och cirkel sluts. Lika lite som dom vill vara ute i bergen vill du tavla.
OffLine . .
  2008-03-13 10:09:50    
Det är bra med debatt och det ä nyttigt att det kommer förslag som de
omdebaterade förslagen i det här forumet (mest punkt 3). Det är viktigt
att vi ifrågasätter det som händer inom förbundet och samtidigt lämnar
förslag för possitiv utveckling inom SKFs ramar.

Det är vi som definerar vår sport dagligen med våra idéer och
handlingar. Ur detta perspektiv är det viktigt att man i sin strävan
att utvecklas inte glömmer Att sammarbeta med varandra. Det är viktigt
att värna om, och bevara, det gamla och samtidigt utvecklas inom de
grenarna som förblir aktiva. Idag ser man ett antal verksamheter som är
aktiva och där ungdoms och tävlingsdelen är nog mer levande än på
länge. Punkt 3 i förslaget skulle mer eller mindre omöjliggöra
tävlingsverksamhet och utvecklings av landslagsarbetet i Sverige. Det
är förmodligen varför det rimligen upplevs av engagerade och
tävlingsintresserade som ett fientlig förslag.

 Punkt 3 i den motionen som Tunabergs klätterklubb har lagt fram är
förvisso intressant och definitivt värd att utvärderas. Man bör
periodvis utvärdera om satsningen på ungdom och tävling har korrekt
inriktning och om det ger resultat, men enligt min mening saknar
motionen djup . När jag läser den får jag känslan av att man vill skära
ner på en etablerad verksamhet som har börjat fungera och ge frukt
(Mats E kan nog komma med mer fakta om detta), samtidigt är förslagen
för omfördelande av ekonomiska medel relativt sett outvecklade och det
är svårt att se vilken strategi Tunabergs klätterklubb vill applicera
för utveckling av Acess, föredragserbjudanden osv. 

Tävlingsriktade ungdomsaktiviteter är inte nödvändigtvis det enda att
utveckla inom ungdomsverksamhet och jag ser gärna att Tunabergs
klätterklubb lägger fram
alternativa förslag för hur vi kan få ungdomar att komma i kontakt med
sportens olika grenar, hur de kan tänkas få del av viktig
säkerhetsinfömation och hur man kan få nya klättrare att bli
intresserade av att vara med i en klubb ansluten till SKF och
framförallt hur vi kan stöta varandra så att alla aktiviteterna växer
samtidigt. De förslagen man ser i motionen är bara korta meningar utan
en strukturell innehåll och jag har svårt att se hur de skulle kunna
ersätta det stora och betydelsefulla arbetet BoUK har lyckats med
hitills.

Mvh

Carlos Cabrera

OffLine Calle M
  2008-03-13 12:24:21    
@ Alla andra, detta inlägget är OT och riktar sig till Mats @ Mats Till skillnad från dig ser jag inget egenvärde i att öka antalet klättrare. Tillsvidare stöds min syn av SKF:s övergripande mål: -Att säkerställa tillgången till klättring -Att alla som klättrar ska vara anslutna till SKF Inget om att vi vill bli fler, och det är ingen slump. För att uppnå punkt två bör förbundet sprida gracerna till alla verksamheter (vilket vi alla säger utom Björn Pohl och Michael Skagevik). Det tycker styrelsen också kan vi se i betänkandet av Tunabergsmotionen. Notera att "alla som klättrar skall vara medlemmar" inte är detsamma som "alla som klättrar ska fortsätta klättra". Vad jag vill säga till dig är alltså: Det pågår inget krig mot tävling, inomhusklättring eller ungdomsklättring men förvänta dig inte att klätterkollektivet bryr sig om ungdomar slutar klättra. Det är ok att vara likgiltig iför accessarbetet om man saknar intresse för utomhusklättring. Det är också ok att vara likgiltig inför ungdomsverksamheten om man saknar intresse för det och inte ser något egenvärde i klättringens expansion. Men vi båda respekterar varandras intresse och förväntar oss att förbundet fördelar pengar till all verksamhet. Vi är alltså överens om i stort sätt allt.
OffLine DWF
  2008-03-13 17:52:19    
Ganska pinsamt att denna debatt fors har och inte pa forbundets site. Kanske sager det en del om hur far from reality byrakraterna sitter och administrerar bidragen.

Grattis till 8A!
OffLine User Deactivated
  2008-03-13 21:45:58    
Jag tycker att den här debatten är guld värd, det är riktigt bra att det diskuteras så flitigt och att båda/ alla sidor kommer så bra argument och uttalanden (förutom mig själv...) det visar att det finns en start till en bra kommunikation klättrare och förbund emellan. Personligen så tycker jag att fler såna här diskussioner borde föras, kanske inte om vad som är riktig klättring... utan sånt som ligger inom förbundet t.ex. vad Barn och Ungdomskommitéen borde satsa mest på, och saknas det något från tränarkommitéen, såsom fler utbildningar/dokument m.m. Tummen upp, på riktigt.
OffLine Roger Pyddoke
  2008-03-14 12:20:54    
I väntan på en öppen redovisning från tävlings- och landslagskommittén om vilka och hur många som får del av deras verksamhet så har jag beräknat några enkla nyckeltal ur det budgetförslag som ligger ute på förbundets hemsida. Total budget för 2008:                             2 685 000 kronor Budget för landslag och tävling :                   600 000 kronor Budget för kommittér som syftar till allmänklättring utom expedition:               348 000 kronor Det senare har jag räknat generöst eftersom alla har nytta av utbildning, träning och säkerhet. Dividera dessa tal med antalet aktiva 200 tävlingsklättrare 5800 allmänklättrare Satsning på tävlingsklättrare 3000 kronor per knopp Satsning på allmänklättrare 60 kronor per knopp Det tycker jag inte är en rimlig fördelning. Jag tycker att tävling och landslag skulle kunna få kosta cirka 300 000. Det är ungefär 10 procent av hela budgeten och ungefär 30 procent av kommittémedlen. Det är också cirka 25 gånger mer medel per knopp än vad som satsas på allmänklättrare. Det tycker jag dessutom är en generös hållning från allmänklättrarna. Finns det någon övre gräns för hur mycket tävlingsfolket tycker att de kan lägga vantarna på?
Ett problem som jag ser det är att styrelsen har varit något för reaktiv. Den har i varje fall inte arbetat så mycket med att utveckla värdet av att vara med i klubbar och förbund om man är en allmänklättrare. Jag tycker att förbundet måste formulera en hållning till hur man vill utveckla alla delar av verksamheten. Antal medlemmar och tillgång till berg räcker inte som jag ser det.
Eftersom jag brinner för utomhusklättring och alpinism så ser jag framför mig mer aktiva insatser för att stötta klubbarna i att utveckla formerna för att sprida kunskaper och inspiration om de klätterformerna. Det framgick också ur motionen. Det är också upp till individer och klubbar att formulera de önskemålen till förbundsmötet. Om vi som tror på den utvecklingsvägen vill det, så bör vi framföra det och köra vår grej!
Jag kan inte påstå det har varit funnits många sådana initiativ från styrelse, klubbar och individer (inklusive mig själv). Därför har dessa aktiviteter också enligt min uppfattning blivit styvmoderligt behandlade. Det finns ju inte heller någon friluftskulturkommitté i Klätterförbundet som äskar pengar för föredrag, bildvisningar, kurser, utställningar och litteraturtävlingar. Engagemanget för att utveckla Bergsport är också förhållandevis blygsamt.
Detta är kärnan i vad jag önskar. Jag är beredd att medverka till att utveckla hur det ska gå till.
Om sedan klubbarna, förbundsmötet och styrelsen anser att förbundets huvuduppgift att utveckla tävlingsverksamhet och styra merparten av kommittémedlen dit, så får jag acceptera det. Men jag kommer inte att ge mig utan att försöka hävda att friluftsintressena kan utvecklas och att de kan gynnas av en annan fördelning av medlen. Roger Pyddoke
OffLine . .
  2008-03-14 14:24:48    
Roger, Ord som "lägga vantarna på" och att inte ge sig,  låter
inte bra i mina öron och skapar inte ett djupare förståelse för olika
åsikter. Du redovisar siffror och ställer de mot varandra utan att ge
ett heltäckande sammnahang. Det är orätvist. Hur mycket tycker
du att an satsning på ett helt landslag och nationell
tävlingsverksamhet ska få kosta? Bara 600 000 låter rätt billigt om man
vill satsa på båda verksamheterna på nationell nivå. Bara ett landslag
bör kunna kosta mer än så. Tävling har med tävlande personer att
göra men det finns de som anordnar tävlingar, domare, anhöriga, publik,
tränare, nyhetsrapportering och så vidare, kanske mer än 200 personer
då. Om man tänker på saker och ting ur strikt ekonomiska/numerära
synviklar kan man gå miste om vissa detaljer. Mervärde kan inte bara
mätas i Krronor. Givetvis måste alla medlemar få någon nytta av
att vara med i förbundet och det finns många möjligheter och vägar att
gå. Vad sägs om att öka budgeten för tränarkomitéen för exempel? Där
kan få folk direkt nytta oavsett om man tävlar eller inte.
Friluftsintresse kan och bör utvecklas men kanske inte till priset att
lägga ner fungerande verksamheter.
OffLine User Deactivated
  2008-03-14 15:44:46    
Styrelsen har tyckt till under helgen och det som är mest talande är att bara Tunabergsklubben lyckats skicka in sina motioner enligt ett korrekt förfarande. Idéer verkar det ju finnas gott om så varför inte redovisa dessa på ett sätt som gör att de åtminstone har möjlighet att förverkligas? http://www.klatterforbundet.se/nyheter.php?id=57
För er som inte orkar följa länken kan jag avslöja att styrelsen yrkade bifall endast på motion nr 4 och avslag på övriga. Motion nr 4 gällde införandet av en verksamhetsrevisor...
OffLine Tommy Schultz
  2008-03-20 22:15:26    
Förra veckan var jag i Norge och gjorde toppturer på skidor, när jag kom hem o skulle kolla Eposten så var det tekniskt fel. Jag läste alltså alla dessa inlägg först igår kväll o idag har jag läst igenom dem igen. När Roger Pyddoke skickade sina motioner till Tunabergsklubbens styrelse för yttrande sa jag: Jaså, det är du som är årets motionsnörd. Att jag vågade säga det beror på att jag känner R bra o anledningen till att jag sa det är att jag är en gammal kuf. Troligen en större kuf än motionären. Alla åsikter som följer i detta inlägg är enbert mina egna o alltså inte styrelsens. Klättring är utan tvekan en riskfylld verksamhet, den som bedriver den någon längre tid kommer då o då att befinna sig i situationer där ett litet fel kan orsaka död eller svåra skador. Därför har jag aldrig propagerat för eller försökt övertala folk att börja klättra. Däremot har jag försökt ta hand om o hjälpa de som själva har sökt sig till klättringen. Utifrån denna inställning är det inte svårt att förstå vad jag anser om förbundets barnverksamhet eller olika sätt att locka till oss o behålla ungdomar. Det är utifrån denna åsikt som jag anser att förbundets målsättning att organisera alla som klättrar är för oklar. Jag tror att det blir liktydigt med en målsättning att vi ska bli fler o fler hela tiden. För vilka är "alla som klättrar"? Vi ska vara öppna o välkomnande för alla som söker sig till oss o vi ska hålla ihop alla grenar av klättringen i samma förbund. Till sist, motionen handlar inte om att trad är mer värt än tävling. Det är inte heller nåt "krig" mot tävlingsklättringen, den kastar inte "skit på dem som vill något annat än vi själva" o vi är inte "fyra vuxna människor som bara värnar om sina egna intressen" som "ska styra verksamheten". Vi har helt enkelt använt oss av vår motionsrätt till årsmötet, där frågan ska diskuteras o där beslut ska tas. Det brukar kallas föreningsdemokrati. "Det är inte vi som skapat motsättningen", utbrister nån. Nej, inte vi heller. Den finns där vare sig vi vill eller inte, oavsett om vi diskuterar den eller förtiger den. Olika grupperingar har olika intressen/önskemål med förbundet. Den omdiskuterade motionen uttrycker vår åsikt att nuvarande fördelning av medlen inom förbundet är orättvis. Jag håller med om att motionen borde ha listat ett antal angelägna konkreta åtgärder som medel kunde ha nyttjats till istället. Det är en stor brist, men bör väl kunna åtgärdas i framtiden. Med vänlig hälsning   Tommy Schultz centralbyråkrat i Tunabergsklubben
OffLine Tommy Schultz
  2008-03-21 17:39:57    
Återigen, dessa inlägg är enbart min åsikt, inte motionärernas, inte Tunabergsklubbens styrelse.
Det är helt riktigt, så har jag uppfattat det också, motionen vill begränsa medlen som går till tävlingsklättringen. Den delen av förbundets verksamhet får stora delar av den gemensamma kakan, men det är en relativt liten del av medlemmarna som sysslar med detta. Satsa alltså mera av pengarna på de delar av verksamheten som de flesta medlemmar sysslar med. Roger Pyddoke gav ett antal förslag i ett tidigare inlägg. Motionen har INTE föreslagit minskade anslag till BoU-verksamhet, inomhusklättring eller sportklättring vilket jag har uppfattat att en del debattörer anser. Att jag redovisade min åsikt om bl a barnklättring har att göra med den motion som behandlar förbundets målsättning att organisera alla som klättrar i landet. Jag menar att man då aldrig kommer i mål, d v s att man hela tiden kommer att sträva efter att locka till sig nya grupperingar. Min ståndpunkt är att vi inte ska locka till oss någon, inte lägga energi på att bli flera, inte värva folk till vår verksamhet. Däremot ta emot alla som söker sig till oss av eget intresse, även ungdomar. Barnverksamhet anser jag därför att förbundet inte ska bedriva och därmed har jag givetvis ingen åsikt om hur den bedrivs/ska bedrivas. "...hur förbundets verksamhet skall organiseras så att vi lever efter de regler som gäller för oss och så att vi kan ha en positiv samvaro oavsett..." Kan du utveckla det, jag förstår inte riktigt vad du menar där.             M v h Tommy Schultz
OffLine Kjell Stenström
  2008-03-21 19:31:28    
Nu verkar det som du missat en sak Tommy: "SKF:s verksamhet styrs mot de övergripande huvudmål: -Att säkerställa tillgången till klättring -Att alla som klättrar ska vara anslutna till SKF" Punkt två säger klart och tydligt att vi ska rekrytera, förvisso inte folk som inte klättrar men ändå en klar rekryteringskampanj. Det är mycket intressanta tankegångar och jag som ungdomsledare och sportklättrare, ute som inne, känner att jag, trots att jag är nästan en motpol som klättrare, ligger väldigt nära dina åsikter som jag tolkar dom i ditt inlägg. Väl mött på förbundsmötet. Kjell Stenström Solna KK
OffLine Tommy Schultz
  2008-03-26 20:35:15    
Jag har försökt att redovisa varför jag tillstyrkte motionerna och de åsikter/värderingar som ligger bakom. För att inte enbart upprepa mig så rundar jag av nu.
Till Kjell S vill jag säga att vi inte kommer att ses på förbundsmötet. Tunabergsklubben har årsmöte samma helg så jag kommer att klättra mycket, festa en del o så blir det ett litet, kort byråkratiskt inslag oxå. Klubben företräds av den numera inte helt okände Roger Pyddoke.
På Mats avslutande fyra punkter vill jag säga: Motion nr 3 listade ett antal konstruktiva förslag och pekade på hur de skulle finansieras. Detta för att tillvarata de breda gruppernas intressen bättre. Det bästa är väl att de som är intresserade av tävlings- o landslags-verksamheten kommer med förslagen. Själv är jag inte alls intresserad av dessa verksamheter. Vad gäller "Idrottens verksamhetsidé" så har jag inte en aning. Har inte läst skriften/dokumentet. Med hopp om en varm, torr o fin utesäsong            Tommy