GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Hem | Nyheter | Videos | Artiklar | Galleri | Klippor | Gyms | Sök - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Kontakt | Ny Medlem
Forum: SWE / News / BKKs styrelse bör kopiera GBG KKs bultagerande Login in to contribute
BKKs styrelse bör kopiera GBG KKs bultagerande
OffLine 8a.nu
  2015-07-11 00:00:00    
Efter choppingen av de 130 bultarna i Lysekil för ett år sedan arbetade den gamla styrelsen i Bohusläns KK fram ett nytt liberalare förslag till bultpolicy. Man presenterade det på nätet och på sitt höstmöte men där var de flesta av de drygt 20 medlemmarna kritiska till styrelsens förslag - ”En väg framåt för bergsutveckling i Bohuslän".

Styrelsens viktigaste budskap var att man inte ville att BKKs bultpolicy, som endast har till syfte att bevara och utveckla tradklättringen, skulle gälla på sportklippor som tex Träleberget, Granitgrottan och Lilla Långevik.

Inför årsmötet i Mars så hade man dragit tillbaka sitt förslag och enbart lagt en proposition om att byta ut ordet "får" till "bör" rörande förbudet mot toppankare. Flera ur styrelsen inkl ordföranden avgick sedan och underligt nog så har den nya styrelsen inte presenterat något årsmötesprotokoll 2015. 8a har via mail efterfrågat protokollet men inte fått svar men vi erfar att gamla styrelsen även fick bakslag på sin proposition.

Man kan alltså bara konstatera att några fundamentala bultmotståndare har tagit klubben som gisslan och det senaste som hände var att någon anonym choppade på Huseberg.

GBG KK hade liknande problem efter att några först skruvat bort och sedan choppat sex ankarbultar på en tidigare oklättrad vägg i Utby förra året. Klubben försökte först också ta den demokratiska vägen utan framgång. Därefter tog styrelsen genom sin vice ordförande Rafael Jensen praktiskt tag i frågan genom att först uttala att ankarbultarna inte stred mot bultpolicyn. Därefter lade han fram en motion om att istället helbulta tre leder. Denna gick igenom och Rafael butade själv de 23 bultarna på de tre lederna.

Därefter visade kommunen att man stöttade bultningen genom att såga ner tio stora träd och väggen blev snabbt en av de mest besökta i Utby. Då tog styrelsen nytt beslut om att ytterligare två leder skulle bultas upp och även dessa 12 bultar sattes upp av Rafael personligen.

Numera har även de som saboterade ankarbultarna accepterat att Nya Sportväggen har bultats upp och bultkontroverserna har upphört även på klubbens Facebooksida. Dessa har istället flyttat till BKKs sida med i princip samma involverade personer.

Jag föreslår att den nya styrelsen i BKK kopierar vad styrelsen i GBG praktiskt har gjort, dvs bultar upp några nya lättare sportleder som inte strider mot bultpolicyn. Ett tänkbart förslag är Lilla Långevik. Sannolikt är ett sådant agerande det enda sättet som klubben och dess bultpolicy kan få tillbaka sin legitimitet för de fantastiska Bohuslänsklipporna.

Noterbart är att SKF också har agerat i frågan och tagit ställning för de som vill ha mer bult genom att göra ett tillägg till den nationella bultpolicyn där man har skrivit att klubbar måste "anstränga" sig att ta hänsyn till olika intressen.
OffLine Jörgen Gahne
  2015-07-10 14:55:31    
Hur kan ett fåtal "fundamentala" vadsomhelst ta en klubb med flera hundra medlemmar som "gisslan", i en demokratisk förening där allas röst, till skillnad från kommersiella företag, har lika mycket värde i en omröstning?
OffLine Jens Larssen
  2015-07-10 23:19:46    
Endast ca 8 % av medlemmarna i BKK var närvarande på höstmötet. Vid GBGs årsmöte var mindre än 10 % närvarande.

Båda klubbarna tappar medlemmarna och för GBG gäller att de tappat typ 30 % de sista åren.

Jag tror helt enkelt att bultmotståndarna har skrämt bort alla vanliga klättrare.
OffLine Jörgen Gahne
  2015-07-12 00:28:06    
Jag tror precis tvärtom.

Många klättrar väljer att sluta för att de får andra intressen, eller helt enkelt hamnar vid vägskäl i livet där de prioriterar bort klättringen.
Men jag tror också att det högljudda agiterandet för att kommande curlinggenerationer snabbt och enkelt ska kunna komma ut och klättra, med minimal egen insats och utan att behöva engagera sig i någon klubb, gör att många gamla klättrare tröttnar och hoppar av.
OffLine Jens Larssen
  2015-07-12 10:13:50    
Att många gamla klättrare slutar är ju bara naturligt men det underliga är att nästan inga av de rekormånga nya klättrarna från gymmen börjar klättra ute och engagera sig i klubbarna. Personligen tror jag att instegströskeln är för stor och verkar skrämmande och bästa exemplet på detta är Göteborg. Här finns i motsats till tex Bohuslän, väldigt få lätta tradleder och inga lätta sportleder. Göteborg är den stad i världen som ligger närmast bra trad, sport och bouldering. Trots detta så är nyrekryteringen extremt låg och Utbybergen ligger nästan öde. Kvibergs KK har gjort tvärt om och där är föreningsengagemanget extremt stort. 
OffLine Martin Wiklander
  2015-07-12 14:30:48    
>" Jag tror helt enkelt att bultmotståndarna har skrämt bort alla vanliga klättrare. " Det tror inte jag! För den bilden du målar upp av BKK stämmer inte med hur det är. Jag har aldrig uplevt det du kallar bultmotstånd i BKK. Däremot innan jag lärde känne många av de i klubben så trodde jag också det, tyvärr så kommer den åsikten från dig Jens. Om det är så att någon blir skrämd, så är antagligen du den största anledningen till det. Din bild av klubben stämmer helt enkelt inte med verkligheten.  Jag skulle hävde motsatsen att det finns en väldigt progressiv och intressant diskussion, men tyvärr kommer det inte fram på denna sajt, eller om du är med. Det enda man kan läsa här är negativa saker om BKK, du fullständigt spyr galla ur dig och tar alla chanser du får att klanka ner på de som engagerar sig för klubben. Jag vill ta tillfället  i akt att tacka er som orkar: "Keep up the good work"   Det finns ett enormt engagemang och vi är många, unga som gamla, nybörjare och erfaren, som klättrar här och försöker utveckla området, men du är som en våt filt på hela det engagemanget och debatten. Du kväver den. Om det är någon utomstående som läser detta och undrar om BKK eller klättring i bohuslän, så vill jag bara säga att det finns en annan bild än vad som skrivs här på 8a, låt er inte luras av denna propagande maskin. 
OffLine Jens Larssen
  2015-07-12 16:54:27    
Men Martin, känner du inte till att den förra styrelsen la fram ett förslag till ny bultpolicy som i princip till 100 % stämde övverens med det jag har föreslagit i 10 år, men där medlemmarna gick emot förslaget på höstmötet.

Inför årsmötet hade de därför dragit tillbaka sitt förslag om ny liberalare bultpolicy och därefter avgick stora delar inkl ordföranden.

Det är underligt att du försöker förneka detta och istället väljer att skylla på mig som ju aktivt försöker komma med förslag på lösning till den nya styrelsen.