GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Hem | Nyheter | Videos | Artiklar | Galleri | Klippor | Gyms | Sök - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Kontakt | Ny Medlem
Forum: SWE / Editorial / Varför klättrar så få tonåringar ute? Login in to contribute
Varför klättrar så få tonåringar ute?
OffLine 8a.nu
  2010-05-31 00:00:00    
Debatt/Jens: Klättersporten växer så det knakar och andelen tonåringar ökar hela tiden på våra gym. Men varför ser man dem allt mer sällan på klippan? Ok, att det kan vara lite svårt att ta sig ut till klippan men i GBG och STH är ju det lätt. Är det tränarna på gymmen som inte uppmuntrar dem att komma ut? När jag var juniorlandslagstränare sa jag hela tiden att plastklättring bara är på låtsas och alla utom en som jag har tränat har blivit lifestyle klättrare. Plastklättrare slutar ju förr eller senare. Vi håller på att tappa en hel generation!
OffLine Cammo
  2010-05-31 13:14:37    
Nån måste ju ta med dom till klippan också. Sen tillkommer det ju en hel del utrustning.
OffLine Jens Larssen
  2010-05-31 13:41:58    
I GBG och STH är det ju bara att åka kollektivt och vidare så har väl tränarna bil. Jag känner tex till att Kvibergs KK tar ut sin ungdomsgrupp och så gjorde som sagt även jag när det begav sig. För mig verkar det som om förbundet har så mycket fokus på auktorisering av inomhustränare så hela fokuset blir snedfördelat.
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 15:09:44    
Jag ser till att få med mig de jag tränar så ofta vi kan, vilket är väldigt lite då jag tränar 5 personer i Stockholm och jag bor i Alingsås. Vi åker till Spanien om 2 veckor och klättrar. Men jag tycker att det handlar om att ta egna beslut, man kan/bör inte ta beslutet åt dem. Det borde räcka med att fråga om de vill och sedan klättra med de som känner sig taggade. Den som bara är intresserad att klättra inne komer aldrig att höra saker som att "plast inte är på riktigt"  av mig. Det är respektlöst och en bra tränare respekterar sina adepter. De tränare jag träffat/känner klättrar ute med deras juniorer. Eventuellt är det få som åker utomlands med de ungdomarna de tränar men alla har ju inte råd at åka utomlands varje år. Att en generation håller på att förloras är en grov överdrift, Jens. Jag låter bli att skriva några namn men det finns ett helt gäng som klättrar ute. Om de utför stordåd "värda" att nämnas i din hemsida är det en annan sak men klättra ute gör dem även om det inte kryllar av dem på klipporna.
Carlos Cabrera
OffLine Jens Larssen
  2010-05-31 15:16:50    
Självklart klättrar några tonåringar ute 2010 men vad jag är ute efter är att man inte ser en tillväxt trots att ungdomsklättringen växer så starkt i Sverige inomhus. Jag vet att tex Calos gör ett jättebra jobb men jag tror det är ett systemfel från förbundets sida som framförallt har satsat på en inomhusfokusering. Faktum är ju att trots Matilda Söderlund så har aldrig svensk ungdomsklättring stått sig svagare i ett internationellt perspektiv...
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 15:36:12    
Jag skulle vilja kalla min insats begränsad till brisfällig. Tyvärr finns det stora brister i att träna folk på avstånd. Personligen tycker jag att förbundets roll borde vara begränsad till aktivt uppmana klubbarna att hälpa ungdomarna ut och inkludera detta i diverse utbildningar för instruktörer/tränare.  Det finns klubbar som Kviberg som satsar på detta och det vore värt om förbundet kunde hjälpa till att sprida modellen vidare. Min uppfattning är att det behövs viss logistiskt tänkande och det engagerar mer än bara tränare (en bil rymmer 3-4 ungdomar) och detta har förbundet centralt inga möjligheter att påverka. Antalet klippor man når från buss/tunnelbana är rätt begränsad ändå. bilpooler med tränare, föräldrar alt. engagerade klubbmedlemar skulle kunna vara ett alternativ. Det är ju så fotboll och många andra sporter löser deras vardag. Fast att baka fika och sälja bingolotter kanske skulle kunna uteslutas ;-) Materialkostnader som rep, QDs och dyl borde en klubb rymligen ha råd med. Hjälm, skor och sele borde man kunna stå för själv. Att någon skulle stå sig internationellt är jag mindre brydd om. Det handlar mest om att ha kul oavsett vad man lyckas klättra för grader.
Carlos Cabrera
OffLine Jens Larssen
  2010-05-31 15:48:07    
Men om nu förbundet sätter fokus på tränarutbildningar inomhus så är det ju självklart att detta blir fokuset. Mats Engquist ordnade ju tex ett träningsläger utomhus i Granitgrottan som han i efterhand fick massa skit för. Det är väl just detta som borde vara sommarens stora mål för kidsen...inte att knöta på plast?
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 16:12:38    
Jens. Det handlar inte om att någon (t.ex du) bestämmer sig för att stora målet med sommaren är just utomhusklättring, det måste ju ungdomarna själva få ta ställning till. Jag har haft nöjet att delta i den senaste tränarutbildningen i Västervik som föreläsare (steg 2) och fokuset var på träning oftast anpassad till utomhusklättring. Faktum är att praktiskt taget samtliga bilder som visades på klättrare var i utomhussammanhang. Alla förklaringar om träningsfysiologi var direkt riktade till leder/boulderproblem utomhus (med viss analys för inomhusbetydelsen av korta leder) och inte en enda av de tre instruktörerna som ledde kursen har sina huvudsakliga mål riktade enbart inomhus (om än viss intresse av internationell tävlande/landslag i och med mig och Stefan R.). Så visst går det att förbättra och utöka dessa kurser men fokus på inomhusklättring är det verkligen inte. Möjligen svek uppdragsgivaren i fråga om fokus på inomhusträning? Jag önskar faktiskt att juniorlandslaget fick viss ekonomisk hjälp till ett träningsläger utomhus och utomlands men såna pengar finns inte. Övriga utom- och inomhusaktiviteter bör klubbarna sköta själv. SKF kan inte förvandlas till en rese- och lägerarrangör centralt (varken TK, landslaget eller styrelsen). Klubbarna bör få tummen ur och börja organisera sig så de kan erbjuda logistik till målgruppen ungdomar som är intresserade av utomhusklättring. Gällande juniorlandslag kan man säga att samtliga deltagande i senaste träningsläger har fått höra att de separat eller i grupp mer än gärna får gästa mig och min familj när som helst under året om de vill klättra i Göteborgs omgivningar. Man kan bara hoppas att de tar chansen både här och hemma om lokala klubben/tränarna erbjuder den möjligheten .
Carlos Cabrera
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 16:57:18    
De som inte klarar pusha så att de kommer ut själva kanske inte är en tillgång för klättersporten?
OffLine tumle
  2010-05-31 18:51:52    
Mannen... Du är ute och cyklar. Du kan inte sitta och skriva att det inte är på riktigt att klättra inne. Om du kommer ner till Fabben någon gång kan jag och mina "juniorpolare" visa att det är på riktigt i allra högsta grad. Är inte tävlingar på riktigt då? Det är snarare en smaksak och en tidsfråga. Jag tycker att det är jävligt roligt att klättra inne Min tränare, Johan Andersson, har introduserat oss för uteklättring och hjälper oss att komma ut. Men han skulle respektera om vi föredrog inneklättring framför ute.  Personligen försöker jag klättra ute så mycket som möjligt, men i mitt fall går jag i skolan (natur) m.m. har och har en jävla massa all göra, då är det mer praktiskt att klättra inne. Därför kommer jag kanske bara ut någon gång varannan vecka eftersom att det offtast tar en hel dag.
OffLine DWF
  2010-05-31 20:54:33    
@ Jonas Helt ratt! Och att skylla pa kostnader ar absurt ta tex Optimist segling eller Hockey och vi har riktiga kostnader. 
OffLine Jens Larssen
  2010-05-31 21:06:35    
@ Carlos: Det var ju trevligt att höra om lägret i Västervik. Men jag tycker absolut att förbundet ska satsa minst lika mycket pengar på att stimulera ungdomar att klättra ute som de gör genom att satsa pengar på inomhusauktorisering och tävlingar inomhus. Med tanke på det utomordentligt dåliga resultat som juniorlandslaget har haft och att det faktiskt enbart finns en person med internationella kvaliteer...tycker jag att man skulle satsa mest pengar på att arrangera öppna träningsläger utomhus såsom tex i Västervik. @ tumle: Alla som inte har sin bas i utomhusklättring slutar förr eller senare.
OffLine Peter Yakubenko
  2010-05-31 21:43:35    
"The art of war he held in particularly high esteem, for a victorious campaign brought in excellent returns; on the other hand one could properly prepare for war only during an interval of peace, so the King advocated peace, though in moderation." Stanislaw Lem, "The Cyberiad" 
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 21:45:51    
Hur många som spelar fotboll när dom är små fortsätter att spela efter dom fyllt 20? Jens, det du missar är att dina göteborgsläger har inte fått någon effekt överhuvudtaget på dom som var med förutom på en eller två som redan var introducerade av sina föräldrar. så jag tycker det är att kasta pengarna i sjön.
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 22:39:08    
Jens det var inte ett läger i västervik, det var en tränarutbildning steg 2 av de som förbundet arrangerar via tränarkommiten. Att det vore rätt att ta bort pengar från våra utomordentligt mysslyckade landslag pga dåliga resultat är ju rätt om man vill avsluta landslaget. Där finns det ca 300 000 kr att ordna läger för. Men vi kan ju göra mer om vi tar bort pengar från TK, BoU, Alpint, instruktörskommitén, tränarkommiten och alla andra saker som inte leder till omedelbar njutning utomhus så kan vi ordna en massa läger. Inomhusbiten kan ju ske i kommersiella hallar. Jag börjar i ärlighetens namn tröttna på att ställa upp utan att någonsin höra ett enda vänligt ord från förbund eller klubbar. Det finns absolut inget uttrymme för att försöka göra en halvvettig satsning förankrad i halvseriösa träningsmetoder men här pratas de om misslyckande.  Jag har berövat mig själv och min familj så många timmar på detta att jag på allvar undrar om jag har anat än sågspån i skallen, och här pratas om att ta pengar från en hopplös verksamhet. Jag har just genomgått de två fattigaste åren i mitt liv och ändå så har jag satsat tusentals kronor på en satsning förbundsstyrelen aldrig ens haft en tanke på och inte fått höra ens att det vore intressant att satsa på sådana ideer. Jag har avstått ifrån alla former av ersättning för att det skulle vara ekonomiskt möjligt men man får höra att utefalangen tycker att det är bäst att avveckla, och vem försvarar landslaget från SKFs insida när utefalangerna anfaller? Igen, inte ett ord!  Nä jag tror att jag är färdig för min del, jag tränar de få som jag kan på egen hand och låter er med hjärtat på rätt sida (givetvis utsidan) bestämma. Skulle ni få som ni vill rekommenderar jag mina tränande juniorvänner att de byter nationalitet. Sedan jag ombads att bli hjälptränare för seniorerna och huvudtränare för juniorerna har jag vånt på varenda av mina tankar både en och hundra gånger och ekvationen är alltid samma. Inget svängrum, ingen möjlighet att bygga upp något seriöst. Jag hade egentligen redan meddelat Nicki att jag tänkte sluta och ska möta övriga ledarteamet för juniorerna på onsdag. Nu är jag övertygad. I´m out. I fortsättningen håller jag mig borta från klubbar, förbund och sådana som är säkra på att ha rätt. I alla fall så länge önsketänkandet får härska. Carlos Cabrera
OffLine Jens Larssen
  2010-05-31 23:19:41    
Som jag har skrivit högre upp. Du är en av de få tränare som engagerar dina juniorer även utomhus. Vad är således ditt förslag för att kunna stimulera ungdomarna till att klättra mer utomhus? Vad skulle du tex behöva? Personligen tycker jag man ska ta en stor del av tävlingskommittens pengar som går till seniortävlingar. Där har ju satsats hundratusentals kronor om och om igen men det är ju i praktiken bara de närmaste sörjande som tävlar.
OffLine User Deactivated
  2010-05-31 23:58:59    
Jens, Det var mer en skriven personlig reflektion. I fortsättningen tränar jag med den som vill träna med mig och håller mig ifrån den "organiserade" vekrsamheten. Man hade kunnat önska sig att över huvudtaget få stöd från SKF och vara lite fri från tjat att landslag och TK bör få mindre pengar för att gynna vad en del av ni andra är personligen intresserade av. Man jobbade trots allt helt idellt (när man inte har lagt ut tid och pengar själv). Du har många gånger skrivit i sveriges största klättersida om hur illa der är med landslaget och sagt att det är ett misslyckande att det inte går bättre samtidigt som du tjatat om att man borde minska resurser till svensk tävlingsklättring.  Du har ofta angripit mina träningsmetoder och försökt presentera dem som tråkiga och glädjedödande, alltid utan att ha den ringaste aning om hur det egentligen går till när jag tränar folk. Nu låter det annorlunda när det visar sig att jag förordar även uteklättring. Jag är helt plotsligt "kosher" och godkänd av moralkommiten. Det gör en ledsen vet du. Speciellt när man lägger ner ens själ på det man gör och folk kritiserar/godkänner utan att ha en aning om vad man egentligen står för. Det är märkligt, sitter med min sambo som något oroad påpekar att det är oproffsigt av en landslagstränare att vräka ur sig sånt. Jag tror att hon har rätt, det är helt å hållet oproffsigt men samtidigt känns det bra att vara helt ärlig och slippa den där "lagom" mentaliteten. Det kan vara svårt för er rättrogna att veta hur ledsen folk blir när ni drar fram med er skit om att inne inte är på riktigt.Det finns saker som inte bra inom svensk klättring och man blir ledsen. Mer ledsen än jag hade föreställt mig i eftermiddags när jag skrev mitt första inlägg här.
Carlos Cabrera
OffLine E *
  2010-06-01 08:16:22    
"@ tumle: Alla som inte har sin bas i utomhusklättring slutar förr eller senare. " Vad är det för påstående  JL? Vad har du för säkerhet till det JL? Vad jag vet så finns det ganska många utomhusklättrare som slutar också, fast det är kanske för att de aldrig förstod att det var roligt att klättra utomhus, att man måste lägga ett par dagar ute för att vara en riktig klättrare enligt JL, att man måste lägga tiden och pengarna på enligt vissa "onödiga" saker? Och sen måste jag säga grattis till dig JL, du lyckades skrämma bort och förnedra den enda återstående tränaren för de du vill hjälpa(stjälpa?)... Börjar undrande hålla med Magnus, trots att jag har träffat dig, är du ett internet troll som lever för att förstöra och irritera?
OffLine User Deactivated
  2010-06-01 08:56:16    
Läs Detta Jens och nästa gång du klagar över att du är ensam på Tjörnbroklippan så kolla med andra (sthlm) också. Förbundet har viktigare saker för sig än att spöa upp småungar vid klipporna. Orsaken till att det inte är så många kids ute vid klippan är att dom sällan har någon att åka ut med. Men det ska väl inte vi lasta tränarna för? Det är inte heller Klubbarna eller Förbundet... Det är Hela vårt Community som behöver ta en granskande titt på sig själv och fråga hur mycket man har gjort för kidsen... Hur många har DU tagit ut den senaste Månaden?
OffLine Jens Larssen
  2010-06-01 09:01:21    
@ Emil: Jag har flera gånger i positiva ordalag nämnt Carlos som ett föredöme i denna tråden så det kan ju i alla fall inte vara jag som har skrämt bort honom. @ M S: Självklart är det hela vår community som ska lastas inklusive mig själv...de senaste åren. Debattartikeln är skriven som ett upprop till oss alla. Att Karbin ska ha en klätterskola utomhus är ju exakt det jag efterlyser. Jag är ledsen att jag inte kände till detta tidigare men det är väl första gången som det görs i så stor organiserad verksamhet. GRYMT BRA...DET VAR JU PRECIS DET JAG EFTERFRÅGADE. Jag konstaterar bara att väldigt få ungdomar klätrar ute och försöker belysa orsaker till detta. @ Mats: Iom att det inte finns något juniorlandslag förutom Matilda så kan ju inte detta vara en attack på ngt som inte finns.
OffLine E *
  2010-06-01 09:41:57    
@Jens:Du verkar inte läsa vad Carlos har skrivit, gör det och tänk över ditt svar till mig igen. Sen svarar du inte på min huvudfråga, så jag tar den igen: "@ tumle: Alla som inte har sin bas i utomhusklättring slutar förr eller senare. " Vad är det för påstående  JL? Vad har du för säkerhet till det JL? Vad jag vet så finns det ganska många utomhusklättrare som slutar också, fast det är kanske för att de aldrig förstod att det var roligt att klättra utomhus, att man måste lägga ett par dagar ute för att vara en riktig klättrare enligt JL, att man måste lägga tiden och pengarna på enligt vissa "onödiga" saker?
OffLine User Deactivated
  2010-06-01 10:18:17    
" @ Emil: Jag har flera gånger i positiva ordalag nämnt Carlos som ett föredöme i denna tråden så det kan ju i alla fall inte vara jag som har skrämt bort honom." Jens inte för att jag tror att du äger förmågan att ta till dig det men det är JUST den negativa uppmärksameten du har riktat mot mig många gånger tidigare som är den största enskilda bidragande faktor till att glädjen att träna folk som satsar på tävlande och landslag bokstavligen ruttnat bort. Du brukar dra med "jag har väl rätt att ha en åsikt" men det gör du faktiskt inte. Inte när det gäller MIN klättring och MINA ideélla aktiviteter! Man får inte tro att upprepandet av ovannämnda mantra är anledning nog att ge sig på folk man förmodar gör saker på felaktiga sät. Har du en aning vilka stressnivåer vanligt folk utsätts på när nationell/internationell "media" (om man nu är så vågad att man vill kalla det så) riktar strålkastarljuset på en? Har du en aning om vilket press du utsätter människor för när du kommer dragandes med ditt snack om "misslyckande", "närmast sörjande", "jag hade kunnat anmäla min morsa", "du vet inte vad du pratar om"  och dyl. här i din hemsida? Jag mår DÅLIGT varje gång du drar igång sånt. Hur kan det komma sig att jag lägger ner min skäl på saker som inte är på riktigt? Kastar jag min tid på skit och sånt som får ungdomar att må dåligt och sluta? Hur kan det finnas folk som effektivt kullkastar det man så innerligt brinner för? Du har spridit din personliga uppfattning så länge att du har påverkat hela den den svenska klätterkulturen, ofta till tonerna av jantelagens unkna symfoni. Du kan verkligen inte ta till dig att det du effektiv sprider är blott personliga åsikter och du verkar inte äga förmågan att respektera de som gör andra val än dina egna. Det är sekteristiskt tänkande, du använder Sveriges största klättersite till att kasta skit på sådana som lägger ner massor av tid och engagemang, vilket i mitt fall framkallar ren ångest. Du ha satt i system att systematisk mobba nytursmakare, tävlande, förbundsstyrelse, TK, tränare och en rad andra personer och lika systematisk fokuserar på att övervägande kommentera vad som är fel inom svensk/internationell klättring och effektivt sprida dålig stänming. Dina åsikter ställer till det och det är inte sällan man får uppfattningen att du gör detta enbart i syfte att profilera dig själv som den som vet mest och generera klickar på din hemsida. Så, jens Emil hade 100% rätt oavsett om dina två senaste kommentarer om mig var possitiva. Bägaren har svämmat över för min del och du har hällt många droppar i den.
Carlos Cabrera
OffLine Jens Larssen
  2010-06-01 14:02:23    
Carlos, detta var väl ditt 20:de officiella personangrepp på mig. Jag har aldrig kommit med liknande attacker på dig. Däremot har jag flera gånger såsom i denna tråd givit dig beröm för ditt engagemang.

Rörande min kritik av institutioner så antar jag att vi är övverens om det mesta?

Emil, självklart slutar även utomhusklättrare men om du tar de 100 mest engagerade klättrarna i Sverige så har vä 98 sitt fokus utomhus.
OffLine User Deactivated
  2010-06-01 14:40:55    
Det är ok Jens Bye! Carlos Cabrera
OffLine E *
  2010-06-01 15:13:08    
@Jens: snälla ge mig då lite statistik på de siffrorna, att ens komma med ett sådant påstående utan någon form av uppbackning är bara dumt. Speciellt när du själv säger att inomhusklättrarna är många fler än utomhusklättrarna(speciellt bland ungdomar), då blir det  naturligtvis så att det är fler inomhusklättrare som slutar än utomhusklättrare(och ja, jag såg att du skrev "100 mest engagerade klättrarna i Sverige så har vä 98 sitt fokus utomhus" men i och med att du inte har något som backar upp det påståendet väljer jag att bortse från det, du är inte direkt en trovärdig källa). Tror inte heller att 98 av de mest engarede klättrarna i landet(hur man nu mäter det, antal reggade leder på 8a, eller kanske genom att mäta tiden de lägger ner på sin klättring eller hur tycker du?), har mest fokus på utomhusklättring, ser man internationellt är det faktiskt några i världcupen som inte klättrar så mycket utomhus utan fokuserar på de tävlingar de vill prestera bra i(vem det var kan du nog leta fram i 8a:s artikeldatabas eller någon annanstans), mycket på grund av att de varken orkar eller hinner med båda delar. Kanske är det så att det är anledningen till att vi inte har någon riktigt duktig i landet internationellt sett, att folk fokuserar FÖR MYCKET på utomhusklättring istället för att träna inomhus för att bli duktiga på plast?(jag vet inte, jag bryr mig inte så mycket heller men det verkar ju du göra)
En anledning till att många slutar, alternativt aldrig klättrar utomhus, är att idag så ser många klättring som en annan form av gym, de ser sig inte som klättrare(mer än på krogen som dåligt raggningsknep) utan mer som gymmänniskor, så var det inte när du började klättra, så var det knappt när jag ens började klättra i slutet av 90talet, vilket även du vet. Anledningen till att de då slutar kan ju då mycket väl vara så att de kanske inte hinner med eller hittar något annat de vill fokusera på, vilket även kan vara anledningen till att ungdomar slutar klättra, det är en stor andel människor som testar på massor av olika sporter när de är unga men ju äldre de blir så väljer de bort den ena efter den andra idrotten till förmån för annat, skola, pojk/flickvän, annan idrott, ett liv.
@Carlos: tack för det du gjort, du har support ute i landet, tro inte på vad Jens säger(vilket jag itne tror du gör heller, du verkar vara en smart och sund människa), hör gärna av dig om du vill ha hjälp med något, titex0@gmail.com .
OffLine Jens Larssen
  2010-06-01 17:44:40    
Mats och Carlos. Jag förstår självfallet poängen som framförs via de återkommande personangreppen. Om jag skriver att förbundet och TK har misslyckats och Carlos som inte haft någon roll inom de ändå känner det som giljotinen kapar hans huvud, är det han som Självmant skapar sitt problem.

Carlos borde istället hålla huvudet högt som är personlig tränare för Sveriges mest framgångsrika junior som dessutom är en aktiv och framgångsrik utomhusklättrare. Carlos som åker på egen hand på träningsläger till Spanien är som sagts flera gånger en hjälte.
OffLine Andreas Baek
  2010-06-01 20:19:32    
"Jag börjar i ärlighetens namn tröttna på att ställa upp utan att någonsin höra ett enda vänligt ord från förbund eller klubbar . Det finns absolut inget uttrymme för att försöka göra en halvvettig satsning förankrad i halvseriösa träningsmetoder men här pratas de om misslyckande.   Jag har berövat mig själv och min familj så många timmar på detta att jag på allvar undrar om jag har anat än sågspån i skallen, och här pratas om att ta pengar från en hopplös verksamhet. Jag har just genomgått de två fattigaste åren i mitt liv och ändå så har jag satsat tusentals kronor på en satsning förbundsstyrelen aldrig ens haft en tanke på och inte fått höra ens att det vore intressant att satsa på sådana ideer . Jag har avstått ifrån alla former av ersättning för att det skulle vara ekonomiskt möjligt men man får höra att utefalangen tycker att det är bäst att avveckla, och vem försvarar landslaget från SKFs insida när utefalangerna anfaller? Igen, inte ett ord!  Nä jag tror att jag är färdig för min del, jag tränar de få som jag kan på egen hand och låter er med hjärtat på rätt sida (givetvis utsidan) bestämma. Skulle ni få som ni vill rekommenderar jag mina tränande juniorvänner att de byter nationalitet.  Sedan jag ombads att bli hjälptränare för seniorerna och huvudtränare för juniorerna har jag vånt på varenda av mina tankar både en och hundra gånger och ekvationen är alltid samma. Inget svängrum, ingen möjlighet att bygga upp något seriöst.  " SKF borde också ta till sig något i denna debatt.  En välfungerande demokratisk organisation(som SKF) mår bra av en oberoende granskande enhet. De med ansvar i styrelsen bör då i bästa fall på ett sakligt sätt kunna bemöta även frän offentlig kritik.  Men om inte det går, i vart fall backa upp sina egna tappra medhjälpare.  Det är inte kritiken som får engagemanget att förmultna utan den undanglidande tystnaden. Jag lider med dig Carlos som satsat hårt och friskt och belönats med otacksamhet. 
OffLine E *
  2010-06-01 20:20:46    
Väntar fortfarande på svar Jens, kan ju ta och förenkla mitt senaste inlägg:Ge mig statistik/fakta/källa på dessa påstående: 1/"@ tumle: Alla som inte har sin bas i utomhusklättring slutar förr eller senare."(gärna då svar på frågan om hur ofta utomhusklättrare slutar)2/"100 mest engagerade klättrarna i Sverige så har vä 98 sitt fokus utomhus"(hur mäter man vem som är de 100 mest engagerade klättrarna?)
OffLine E *
  2010-06-01 20:22:07    
Väntar fortfarande på svar Jens, kan ju ta och förenkla mitt senaste inlägg:Ge mig statistik/fakta/källa på dessa påstående: 1/"@ tumle: Alla som inte har sin bas i utomhusklättring slutar förr eller senare."(gärna då svar på frågan om hur ofta utomhusklättrare slutar)2/"100 mest engagerade klättrarna i Sverige så har vä 98 sitt fokus utomhus"(hur mäter man vem som är de 100 mest engagerade klättrarna?)
OffLine User Deactivated
  2010-06-01 21:47:16    
Suck... Där tappade vi en av landets mest erfarna och pålästa tränare. Tack Jens! / Magnus
OffLine User Deactivated
  2010-06-02 13:52:41    
Det var en något makaber tråd. Uppenbarligen finns en historik här som man missar om man inte hängt med tidigare. Hur som helst, eldsjälar som Carlos skall tas tillvara. Hoppas du inte slutar! Har hört mycket gott om det du gör, men kanske är vi svenskar för dåliga på att säga ett ärligt "bra jobbat" till den som förtjänar det? Jens grundfråga kvarstår - hur hjälper vi ungdomar att upptäcka utomhusklättringen? Med "vi" menar jag inte nån magisk SKF-kommitté, utan vi i klubbarna. Antagligen krävs bara en introduktion. Hur de ska ta sig ut? Vad sägs om buss? Cykel? Herregud, det finns gott om närliggande klippor, åtminstone i storstadsområdena! Jag skaffade min första bil efter att ha klättrat i 13 år (och då cyklade jag med komplett tradrack). Men för att komma igång behövs äldre klättrare som visar hur det går till. Det borde klubbarna kunna fixa. Det måste ju inte vara veckolånga träningsläger i spanien - det kan ju räcka med en lördag eller två i början av säsongen! Läser just om Chris Bonnington som redan som 19-åring ger sig på hårda
turer i Chamonix, på 50-talet! Så visst borde även dagens ungdomar ha
kapacitet att klättra sport hemmavid utan alltför stor support.
OffLine User Deactivated
  2010-06-02 22:00:58    
Jag tror att det kan ha med tränarna att göra, att de fokuserar mycket på inomhusklättring och tävling. Om de själva dessutom inte är väldigt inriktade på att klättra utomhus i Sverige så kommer de säkert påverka kidsen att tänka likartat. Jag måste ändå säga att personligen, tant som jag är, njuter lite av att faktiskt slippa en massa stohej vid klippan från tonåringar som ofta inte kan hålla sina röster på en skälig nivå! Friden finns än så länge utomhus men kanske är den tiden snart förbi...?
OffLine Jens Larssen
  2010-06-02 23:13:32    
Denna tråd startade med att jag i en debattartikel ställde frågan - är det tränarna på gymmen som inte uppmuntrar dem (juniorerna) att inte komma ut. Frågan, det var inte ett påstående som du gör Maja, tog Carlos Cabrera som personlig kritik och avslutade sitt konto och framtida engagemanget inom förbundet trots att jag i debatten flera gånger har lovordat honom.

Jag undrar vad som hade hänt om jag istället för en fråga kommit med ett påstående som Maja. Jag har ju bara för frågan ock kritik på förbundet springa gatulopp.
OffLine Jens Larssen
  2010-06-02 23:13:43    
Denna tråd startade med att jag i en debattartikel ställde frågan - är det tränarna på gymmen som inte uppmuntrar dem (juniorerna) att inte komma ut. Frågan, det var inte ett påstående som du gör Maja, tog Carlos Cabrera som personlig kritik och avslutade sitt konto och framtida engagemanget inom förbundet trots att jag i debatten flera gånger har lovordat honom.

Jag undrar vad som hade hänt om jag istället för en fråga kommit med ett påstående som Maja. Jag har ju bara för frågan ock kritik på förbundet springa gatulopp.
OffLine Jens Larssen
  2010-06-02 23:13:54    
Denna tråd startade med att jag i en debattartikel ställde frågan - är det tränarna på gymmen som inte uppmuntrar dem (juniorerna) att inte komma ut. Frågan, det var inte ett påstående som du gör Maja, tog Carlos Cabrera som personlig kritik och avslutade sitt konto och framtida engagemanget inom förbundet trots att jag i debatten flera gånger har lovordat honom.

Jag undrar vad som hade hänt om jag istället för en fråga kommit med ett påstående som Maja. Jag har ju bara för frågan ock kritik på förbundet springa gatulopp.
OffLine Peter Yakubenko
  2010-06-02 23:25:44    
@Maja.    This is a good point! Jeah, we all have our small personal reasons behind our all so proudly sounding statements about what is the ultimate truth in climbing.
OffLine Jens Larssen
  2010-06-02 23:49:47    
8a.nu fanns inte när jag började träna juniorlandslaget eller började bulta de första lätta bultade lederna i sverige. 8a.nu fanns inte heller när jag blev breddansvarig när TK bildades då jag var den enda som ville satsa på de som inte var yttersta eliten.

Jag har haft samma inställning sedan jag började klättra för 20 år sedan.
OffLine User Deactivated
  2010-06-03 08:09:10    
@Mats, du har verkligen en poäng: accessen kommer bli ett dilemma ändå framöver tror jag iom att klättringen expanderar så mycket. Vi märker redan hur mycket fler klättrare som trängs vid ex Örnberget en lördag än för bara ett år sedan.. Så det i sig är ju en rätt intressant diskussion som bör tas upp. Framförallt när man märker att många unga klättrare som är rätt nya inte har något accesstänk då de skriker och svär i högan sky på klippan. För mig är det denna fråga som är viktigast.. Min tro var faktiskt att tävlingsklättringen går rätt bra och att intresset ökat? Men jag är å andra sidan inte så involverad själv... De kids som jag känner personligen och som är duktiga säger själva hur de vill satsa på inomhusklättringen, ute "gör för ont, är för jobbigt" osv.  Jag påstår ingenting utan har bara en teori och det är inte mitt fel att Carlos tagit illa upp av diskussionen. Det gör mig ont att höra.
OffLine DWF
  2010-06-03 08:22:03    
Jag citerar Jonas Wiklund som ar battre an vad jag ar pa att uttrycka sig: "De som inte klarar pusha så att de kommer ut själva kanske inte är en tillgång för klättersporten?" @ all om det gar att stora sig pa kids pa Ornberget en lordag sa kanske ni forstar min frustration med alla posers som sprider dalig stamning i Himalaya, skitar ner, klattar pa fasta rep andra satt upp och anvander O2.  Hela sporten har bli ett skamt pag av over ambitiosa klubbar och foretag som ska "bredda" sporten och gora den tillgangig for alla. Hur vander vi trenden och? Hur kan vi premiera elitism?  
OffLine DWF
  2010-06-03 08:25:15    
Dubbel post
OffLine Jörgen Gahne
  2010-06-03 11:28:54    
Jens 2010-06-01 17:44:40 "Mats och Carlos. Jag förstår självfallet poängen som framförs via de återkommande personangreppen. Om jag skriver att förbundet och TK har misslyckats och Carlos som inte haft någon roll inom de ändå känner det som giljotinen kapar hans huvud, är det han som Självmant skapar sitt problem." Han, självmant? I första inlägget nämns varken förbundet eller TK, utan det är just tränarna personligen som ifrågasätts. Det påstås också tvärsäkert att "Plastklättrare slutar ju förr eller senare. Vi håller på att tappa en hel generation! " och att det då i grunden skulle vara tränarnas fel...
OffLine User Deactivated
  2010-06-03 11:42:06    
Kan det inte vara så att när man som kid först börjar klättra så introduceras man till plast i nästan 99% av fallen, speciellt i storstäderna. Utomhusklättringen kommer oftast som ett inslag några år senare och då kanske plastvanan är såpass rotad att de vassa crimparna utomhus mest känns plågsamma? Hur skulle det vara att hålla provapå kurser utomhus? Vid de lätta, fina klippor vi ändå har?! Hålla introkurserna utomhus och liksom på vissa ridskolor, försöka erbjuda transport till & från kursen? Tänker på att utomlands anordnas vissa tävlingar utomhus, varför aldrig i sverige? Jag vill verkligen inte skylla på någon, men jag undrar om detta inte beror på lathet och brist på tro att någon skulle dyka upp, istället för att göra det till det mest naturliga i hela världen. Se bara i Fontan, de Parisiska skolbarnen åker till Cul de Chien på sin idrottsdag och bouldrar, oavsett om klättring är deras gebit! Inomhusklättring är mest ett nödvändigt ont där, här är det ofta det första man tänker på när någon säger klättring nuförtiden, jag som säljer klätterprylar till nybörjare frågar ofta var de klättrar och då får man i stort sett alltid svaret att det är på något gym, inte "jag kör utomhus". Vi kanske förlorar en generation, men inte inomhus...
OffLine User Deactivated
  2010-06-03 11:46:39    
@ David.... Kan du inte gå in o svara i de forum där du mött mothugg för dina onödiga kommentarer innan du börjar slänga ur dig mer saker. Svårt att ta dig på allvar när du kallar en av sveriges största klätterprofiler för en "nolla" och undviker att svara på "jobbiga" frågor... Att ur ett egosistisk synvinkel diskutera en fråga som rör Sveriges kommande genaration tycker jag är en mycket konstig grundinställning. Givetvis är också ett steg i processen att få fler ungdomar att klättra ute att också öppna möjligheter för dem att klättra ute. Detta sker redan, nya bultar sätts upp regelbundet. Jag tror inte vi behöver oroa oss, och om man ändå är orolig kan man vara ett bra föredömme och snacka om access, kiddsen är inte dumma i huvet bara för att de råkar vara några år yngre!!!! Resten av diskussionen lämnar jag därhän, har redan många gånger uttryckt mina tankar i frågan. //Björn
OffLine Jens Larssen
  2010-06-03 13:10:36    
Jörgen, det finns säkert 50 tränare i Sverige. Att då Carlos som har ryggen fri tar på sig skulden trots att han lovordas här är ju hans personliga problem. Carlos tränar ju ofta med sina juniorer utomhus och vi har ju tillsammans kört ungdomsläger i granitgrottan.
OffLine E *
  2010-06-03 13:13:01    
@Jens: trots att jag nu skrivit både här i denna tråden och skickat ett mail till dig svarar du inte var du har hämtat dina siffor du nämner ifrån, ska jag göra tolkningen att du bara har hittat på lite siffror du tycker passar i sammanhanget eller vad vill du att jag/vi som läser tråden ska tänka? Och ja, till er som tycker jag är dum som skriver så här igen, jag vill faktiskt veta om det finns någon statistik på det Jens tar upp, om det överhuvudtaget finns ett problem...
OffLine Jens Larssen
  2010-06-03 13:43:22    
Emil, självklart finns det ingen exakt statistik. Jag har skrivit en debattartikel och övriga kommentarer baserat på min personliga uppfattning formerad av 20 års klättererfarenhet och ungdomstränare.

Självklart kan Du eller någon annan tycka att jag ha fel i någon detalj som jag skrivit.
OffLine User Deactivated
  2010-06-03 13:50:47    
vilken överraskning.
OffLine User Deactivated
  2010-06-04 07:21:49    
@Mats: Ok, det är intressant att höra från en förälder som är engagerad i tävlingsvärlden och jag har full förståelse för dina argument! :) Men jag måste ändå säga att vill man så kan man! Och att anordna en lead/toppreps-tävling vid Ekoberget skulle nog egentligen inte vara så besvärligt, de utomhusklättrare (många certifierade instruktörer) som ändå finns massor av på våra gym och som ex jobbar som ledbyggare inomhus kan jag inte tänka mig skulle tacka nej till att hjälpa till?! Att man inte kan grilla korv tar jag inte som legitim ursäkt.... ;-) Men jag förstår bekvämligheten i att köra på inomhus... Det är väldigt enkelt och lättillgängligt, speciellt om man arbetar med barn antar jag. Oavsett så beundrar jag alla er föräldrar & tränare som är hjärtligt engagerade i kidsens välmående & friskvård, det behövs fler som ni!!
OffLine Kaisa
  2010-06-07 17:08:38    
 I Göteborgs KK anordnar vi både sommarläger i Bohuslän, topprepskurser ute och mer spontana boulder/utomuhusklättertillfällen, tack vare att vi har grymma ledare som tar med sig kidsen ut. Allt är en del av målet att göra dem till självständiga klättrare som får prova på de flesta olika delar av klättringen. Den regelbundna träningen är ju dock inne, av naturliga praktiska orsaker men vi försöker allt få till så att de kan komma ut också, de flesta av oss tränare klättrar ju trots allt mycket ute och därför känns det självklart att ungdomarna också får göra det :)
OffLine Jens Larssen
  2010-06-07 20:06:43    
Det är väldigt positivt att så mycket är på G innför sommaren 2010. Så var dock inte fallet innan dess och det var därför som artikeln. Iom artikeln så har det ju kommit fram mycket information om möjligheter för flera ungdomar att klättra ute och det var självklart syftet med artikeln.
OffLine Kaisa
  2010-06-07 21:19:24    
Hade precis samma verksamhet förra året vilket jag vet att vi diskuterat tidigare :) Självklart är det eftersträvansvärt att hjälpa våra ungdomar att hitta ut, samtidigt vet jag själv att det ofta är svårt nog att ta sig ut själv om det ska kombineras med heltidsjobb mm. Kan lugnt lägga några timmar per vecka på att hålla i träningar inomhus men är ju ett helt annat projekt att rodda ihop ett gäng ungdomar logistiskt och säkerhetsmässigt när det gäller själva klättringen... 
OffLine Kaisa
  2010-06-08 08:01:37    
Ja, det är ju en jätteviktig aspekt förstås och en styrka tycker jag, men självklart har det sina nackdelar när det gäller hur mycket tid man kan/vill lägga när det hela tiden blir en avvägning mellan det egna klättrandet och förenings-/tränarengagemang... Personligen känner jag att det är värt men har tänkt på det många gånger och kan absolut förstå de som kommit fram till det motsatta. Och även om det under ex vintersäsong kan kännas lättare är det ju ett faktum att det blir svårare och svårare att få tränare till träningarna ju längre fram på våren man kommer :)
OffLine DWF
  2010-06-08 17:58:11    
@ Bjorn Kan du inte Slicka en link eller ett PM ang den trad dar jag missat att svara vet ej exakt vad du syftar pa men att jag skulle undvika att ta debatten kan du knappast anklaga mig for.  Vidare undrar jag vem du syftar pa som nar du sager Sveriges storsta klatterprofil? Och att jag kallat denna nolla? Om det ar Johan L du syftar pa sa tar jag garna den debatten. Men jag kalla honom inte nolla det far sta for dig.