GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Hem | Nyheter | Videos | Artiklar | Galleri | Klippor | Gyms | Sök - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Kontakt | Ny Medlem
Forum: SWE / Editorial / Seniorer vill tävla prestigelöst Login in to contribute
Seniorer vill tävla prestigelöst
OffLine 8a.nu
  2010-12-14 00:00:00    
Debatt/Jens: Seniorerna tävlar mer än någonsin i Sverige. Senast förra helgen hade Klätterdomen samt Klätterlabbet två bouldertävlingar som samlade ca 130 seniorer. Trots att förbundet genom åren har satsat massa tid och pengar via Tävlingskommitten så har intresset för Svenska Cuptävlingar för både bouldering och led minskat dramatiskt. För två veckor sedan deltog tex sammanlagt två seniorer på svenska cupen i Eskilstuna. Orsaken till seniorernas bristande intresse för svenska Cupen är känd sedan många år. De är för seriösa, för elitistiska och lederna och bouldrarna är för svåra. Anledningen till att formatet inte har anpassats till det som efterfrågats är att landslaget ska kunna förbereda sig inför Världscupen. Problemet är dock att det numera arrangeras få elitistiska tävlingar och sällan deltar eliten. I praktiken är Svenska Cupen konceptet utvattnat och landslaguttagningarna är i princip enbart baserat på SM eller internationella tävlingar. Varför drar inte TK lärdom av detta och låter seniorerna tävla prestigelöst såsom de önskar? Hur mycket mer pengar ska Förbundet kasta i sjön?
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 10:29:38    
Jag har aldrig varit på någon sverige-cups tävling.. jag undrar därför hur de skiljer sig till formatet från det tävlings upplägg som var på SM och JSM/JNM senast?
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 10:49:57    
Som vanligt fyller "debatten" ingen annan funktion än att kasta skit på TK och andra som vill engagera sig ideellt inom svenska klätterförbundet.  Den här sidan är bara negativ för svensk klättring! Alla vet det men få vågar uttrycka det...
OnLine Jens Larssen
  2010-12-15 11:52:17    
Jag tror inte många kände till att man kan arrangera en bouldercup med vilket format som helst. Finns det någon svenska cupen bouldertävling som har körts med annat final format än det vanliga? Denna debatt är viktig då informationen om detta sprids. När det gäller ledtävlingar så måste man väl följa ett givet format? Här skulle man kunna samla klättrare och tävla på 10 leder på gymmen. Det enklaste alternativet är väl att ge Svenska Cupen status till alla gym som arrangerar bouldertävlingar och sedan låta dem hitta på fritt ledformat. På så sätt skulle det kunna arrangeras 30 svenska cupen per år och även om de främst är lokala skulle de kunna locka några att resa. @ Plast Ken: Varför besöker du 8a varje dag när du bara blir så bedrövad att du måste skriva negativa inlägg. Om du måste besöka 8a så föreslår jag att du försöker skriva konstruktiva inlägg.
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 12:47:14    
Kan bara hålla med om att formatet på bouldertävlingen på JSM/JNM var riktigt bra. Rellativt snabb och smidig tävling (med tanke på att det stora antalet tävlande och antalet klasser), med bra och spännande finaler. Låter som att problemet inte ligger i TK satsning, utan mer i att det tyvärr saknas arrangörer. Vi får hoppas att det kommer att ändras.
OffLine Grumpy
  2010-12-15 13:04:17    
@ Jens appropå Kens kommentar. Ser en klar förbättringspotential i denna tråden och en hel del annat som skrivs på sidan. Se till att belysa hur saker kan förbättras och gör det från ett pretantionslöst personligt perspektiv. 1. Hyfsat alternativ Jag tycker.....vad tycker ni? Läsaren .Åhhh en inbjudan till debatt, här ska jag komma med positiv feedback. 2. Inte lika bra alternativ TK gör fel varför kan dom inte göra rätt. Läsaren: Hmm nu känner jag mig personlígen angripen och skriver något elakt tillbaka och så glömmer vi bort om förslaget var bra eller inte.
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 13:48:43    
Jens wrote: " @ Plast Ken: Varför besöker du 8a varje dag när du bara blir så bedrövad att du måste skriva negativa inlägg. Om du måste besöka 8a så föreslår jag att du försöker skriva konstruktiva inlägg." Hört talas om uttrycket "kasta sten i glashus"...   I rest my case....
OnLine Jens Larssen
  2010-12-15 15:31:35    
I debattinlägget finns ett förslag som är underbyggt med en analys.

Istället för att diskutera och komma med förslag så väljer alla komma med påhopp om hur jag skriver debattartiklar som alltså innehöll både förslag och analys.

Alltså håller ni med om att seniorer vill tävla prestigelöst? Hur kan man på detta sätt göra det enklare och roligare för både arangörer och deltagare.

Det enklaste alternativet är ju bara att kopiera alla klätterväggarnas bouldertävlingar a la Total boulder konceptet.

För led är det säkert samma sak att låta oss tävla på 50 befintliga leder och basera resultatet på topp 10 tex.

Vänligen sätt nu fokus på förslag och analys istället för att lägga ner ansträngning på att förklara hur dum jag är.
OffLine Bongo Royal
  2010-12-15 16:21:51    
Som småbarnsförälder så kommer du snart att bekanta dig med Nalle Puh. Lycka till.
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 17:03:28    
Hm, tror inte att jag hoppade på någon.. Men, förklarade inte Mats att TK sedan länge har sagt att det är fritt fram för klubbar att ansöka om att få hålla i sverige cups tävlingar med olika format? Har svårt att se hur man kan hålla TK ansvarig direkt för att så få vill hålla i tävlingarna under dessa premisser.. Om det enda kravet idag är att ha en final, så fungerar "total boulder" formatet bra som kval med final som avslutning. Ett redan gammalt och beprövat koncept (var det inte så att Västervik kört på sådant sätt?), fungera rätt bra. Vill man ta det lugnt och bara ha roligt så finns det utrymme för det. Men, alternativt med grupper som kör på ett större antal problem i kvalet följt av en final är inte heller så dåligt, i alla fall bra för bouldering. Fungerade tydligen ypperliggt på de senaste mästerskapen. Massor med deltagare och publik, de flesta verkade nöjda.
OffLine Manne F.
  2010-12-15 17:55:46    
Massor med deltagare och publik, se här:
Stockholm climbing festival SM 2010 Said Belhaj, Erik Grandelius, Geir Söderin mfl....
ses igen 1-6 augusti 2011
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 18:02:38    
Hej Jens. Jag har en fråga. Menar du att SM, NM och motsvarande tävlingar på juniorsidan skulle anordnas exakt som vanliga "plöjtävlingar"?
OnLine Jens Larssen
  2010-12-15 18:18:37    
@ Carlos: SM och NM kan och bör självklart ha ett mer seriöst format än vanliga "plöjtävlingar". Det är därför som jag hela tiden diskuterar Svenska Cupen som ju i praktiken inte samlar de bästa längre. @ Linux: Jag tror inte många känner till att man får köra med vilka regler som helst i Boulder och vad gäller Lead så måste man väl följa det gamla seriösa formatet. Förbundet betalar ju ut stöd för Svenska cupen och självklart skulle arrangörer ute i landet gärna ta emot dessa pengar om man kan köra samma koncept som man ändå skulle köra på en Total boulder tävling tex.
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 18:41:00    
" Förbundet betalar ju ut stöd för Svenska cupen och självklart skulle arrangörer ute i landet gärna ta emot dessa pengar om man kan köra samma koncept som man ändå skulle köra på en Total boulder tävling tex". Det här har jag pratat med Mats om! Enligt honom är det helt ok att köra exempelvis totalboulderformat,  förutsatt att man har en final! Vad är egentligen problemet?
OnLine Jens Larssen
  2010-12-15 19:06:44    
Problemet ät ju att arrangörerna inte känner till detta. Hade alla arrangörer känt till detta så hade vi säkerligen intresset blivit större då förbundet ger ett bidrag på flera tusen kronor? till svenska cupen tävlingar. Vidare så är problemet att det inte finns några "fria" format i led. Tänk vad enkelt det hade varit att låta kvalet gå på befintliga leder och så bygger man bara en final.
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 19:48:07    
" Problemet ät ju att arrangörerna inte känner till detta. Hade alla arrangörer känt till detta så hade vi säkerligen intresset blivit större då förbundet ger ett bidrag på flera tusen kronor? till svenska cupen tävlingar. " Jamen hur svårt kan det vara att ta reda på information i dagens Sverige? Det ligger dessutom ute på SKFs hemsida och jag citerar ur TKs tävlingsguide gällande Cuptävlingar i boulder: _________________________________
" Bouldercuperna Seniorer och Juniorer 242  I de nationella bouldercuperna föreskrivs inget speciellt format. Tävlingarna skall inne- hålla en kvalomgång som kan vara:   IFSC Onsight (Se 4.8)   Gruppkval/Gruppfinal (Se 4.9)   Något av de förslag som ges i avsnitt 12.3 Enklare Bouldertävlingar   Arrangörens eget förslag   243  Tävlingen skall också innehålla en final med minst tre klättrare enligt:     IFSC Onsight (Se 4.8)   Gruppkval/Gruppfinal (Se 4.9)   Något av de förslag som ges i avsnitt 12.3 Enklare Bouldertävlingar   Arrangörens eget förslag 244  De krav Tävlingskommittén därutöver ställer är att:    Reglerna för klättring skall tillämpas   Tävlingen skall vara sportslig och rättvis med lika förutsättningar för alla deltagare   Formatet skall beskrivas i inbjudan så att deltagarna vet vad som gäller   Svenska klätterförbundets säkerhetsriktlinjer skall tillämpas   Såväl format som boulderproblem vid juniortävlingar skall vara utformade enligt de förutsättningar som gäller för unga klättrare. 245  Därutöver är det fritt fram för arrangören att välja ett format som gör tävlingen lätt att arrangera och attraktiv att delta i." ______________________________
Det är upp till arrangörerna att ta reda på ifall deras arrangemang är berättigat till bidrag, eller inte! Något eget ansvar bör väl vuxna människor klara av att ta, även om man bor i Gtb. ;-)
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 20:02:56    
Men Jens, när du i diskussionsinviten avslutar med "Hur mycket mer pengar ska förbundet kasta i sjön?" kan det lätt uppfattas som ett påhopp. Vilken sorts diskussion hade du väntat dig? Du har kritiserat under lite mer än ett årtionde alla strukturer som har med tävling eller organiserade verksamheter att göra, oftast i liknande ordalag som ovan om inte hårdare. Du har själv erfarit att din kritik utan undantag väckt och väcker ont blod men det har aldrig på verkat ditt sätt att diskutera eller rapportera. Debatterna du startat har sällan innehållit tillnärmelsevis ett uns diskussion kring olika förslag. Jag menar, du har väl inte missat att ditt sätt att lägga fram förslag/"nyheter" inte är speciellt framgånsrik när det gäller att enas kring olika synvinklar? Jag undrar också hur du tror att din kritik påverkar de alltigenom ideella krafterna som sliter som slavar för svensk tävlingsklättring?  Du väntar dig inte en seriös debatt, eller hur?  Angående sverigecuppen vet jag inte om alla håller med men min åsikt är att den är död och begraven. Som det ser ut nu vinner inte nödvändigtvis sveriges bästa klättrare (vilket borde vara syftet med en sverigecup) utan de som är hyfsat bra och ids åka till ett par eller tre tävlingar. Kollar man igenom anmälningslistorna så är det mest locals som ställer upp vid varje tävlingstillfälle.  Ur den synvinkeln har jag svårt att se hur ditt förslag med "total boulder" tävlingar skulle göra saken bättre ur sverigeperspektiv. Jag är säker på att mindre seriösa tävlingar skulle dra till fler locals men fler locals skulle förmodligen inte bygga upp en tävlingscup av nationell art och vem reser 600 mil om året för att delta i plöjtävlingar?. Det finns lite sannolikhet att fler locals per tävling skulle kunna innebära fler resande som ju är den intressanta gruppen ur en sverigecupsperspektiv. Totalbouldertävlingar finns det gott om så där skulle man inte bidra med något heller, kanske kasta pengar i sjön genom att göra vad lokala klubbar/arrangörer redan gör. Nog skulle de blir glada och tävlingarna kanske bli lite bättre men för SKF/TK skulle det inte vara speciellt intressant. Jag tycker att man borde rikta uppmärksamheten till dig som nästan alltid klankar ner på arrangemangen av alla slag du inte personligen gillar och klubbarnas sömniga attityd vad gäller tävlingsverksamhet. Vissa klubbar är dåliga på att erbjuda träning, support vid resande eller bidra med arrangemang (som sannolikt kommer att kritiseras hårt och högst offentligt). Först och främst ska man inte glömma vad de aktiva har att säga. Är det någon som har frågat dem?  Vet ni vad prislappen för en hel sverigecup blir för en aktiv klättrare? Kompenserar det i dagsläget? Skulle det kompensera om man anordnade 5 st plöjtävlingar?
OnLine Jens Larssen
  2010-12-15 21:02:12    
1993 skrev jag min första debattartikel i Bergsport på exakt samma tema under rubriken - Tävling på Lek & Allvar. Jag hade redan då sett att tävlingarna var alltför seriösa. 1995 var jag med och bildade TK och jag försökte så mycket som möjligt i samma spår och jag blev "breddansvarig" för de tyckte jag hade de perspektivet. I mitt arbete stångade jag pannan blodig för att minska seriosoteten på tävlingar men andra krafter som verkade i motsatt håll var starkare. 1999 hoppade jag av eftersom jag tyckte TK arbetade helt fel och istället startade jag 8a. Sedan dess har jag aktivit lobbat på att vi ska ta bort IFSC formatet. jag har även kommit med förslag och påverkat IFSC att förändra tävlingskonceptet tex genom att införa flash i kvalet. Ledtävlingar existerar inte längre i Sverige och även Bouldercupen har tappat dragningskraft. Jag har genom åren lagt mycket tid och kommit med många förslag men utvecklingen har både vad gäller seriositet och framgång i princip gått tvärt emot var jag önskat. När vi började hade TK sammanlagt 40 000 kr som skulle räcka till alla tävlingar och landslagen. Vissa år har budgeten legat 10 gånger högre men ändå har tävlingsutvecklingen bland seniorer varit ett stort fiasko. Ansvarig för detta fiasko är självklart de som jobbat i TK...inte så mycket de som jobbat de senaste året dock. Som jag ser det är ända möjligheten det jag har sagt ovan eller att några andra kommer med alternativa lösningar annars är det ju lika bra att lägga ner TK's seniorsatsning.
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 21:15:44    
Nog för att jag skrev en ellet vrå retoriska frågor men det vore trevligt om du kunde svara, det var ju en sån "debatt/Jens" grej. Det du skriver har du upprepat så många gånger att jag kan återge det ordagrant i sömnen. Kom igen, släpp historiska återblick och storhetsmoment och diskutera ditt förslag. Jag upprepar Men Jens, när du i diskussionsinviten avslutar med "Hur mycket mer pengar ska förbundet kasta i sjön?" kan det lätt uppfattas som ett påhopp. Vilken sorts diskussion hade du väntat dig? Du har kritiserat under lite mer än ett årtionde alla strukturer som har med tävling eller organiserade verksamheter att göra, oftast i liknande ordalag som ovan om inte hårdare. Du har själv erfarit att din kritik utan undantag väckt och väcker ont blod men det har aldrig på verkat ditt sätt att diskutera eller rapportera. Debatterna du startat har sällan innehållit tillnärmelsevis ett uns diskussion kring olika förslag. Jag menar, d u har väl inte missat att ditt sätt att lägga fram förslag/"nyheter" inte är speciellt framgånsrik när det gäller att enas kring olika synvinklar? Jag undrar också hur du tror att din kritik påverkar de alltigenom ideella krafterna som sliter som slavar för svensk tävlingsklättring?  Du väntar dig inte en seriös debatt, eller hur?  Angående sverigecuppen vet jag inte om alla håller med men min åsikt är att den är död och begraven. Som det ser ut nu vinner inte nödvändigtvis sveriges bästa klättrare (vilket borde vara syftet med en sverigecup) utan de som är hyfsat bra och ids åka till ett par eller tre tävlingar. Kollar man igenom anmälningslistorna så är det mest locals som ställer upp vid varje tävlingstillfälle.  Ur den synvinkeln har jag svårt att se hur ditt förslag med "total boulder" tävlingar skulle göra saken bättre ur sverigeperspektiv. Jag är säker på att mindre seriösa tävlingar skulle dra till fler locals men fler locals skulle förmodligen inte bygga upp en tävlingscup av nationell art och vem reser 600 mil om året för att delta i plöjtävlingar? . Det finns lite sannolikhet att fler locals per tävling skulle kunna innebära fler resande som ju är den intressanta gruppen ur en sverigecupsperspektiv. Totalbouldertävlingar finns det gott om så där skulle man inte bidra med något heller, kanske kasta pengar i sjön genom att göra vad lokala klubbar/arrangörer redan gör. Nog skulle de blir glada och tävlingarna kanske bli lite bättre men för SKF/TK skulle det inte vara speciellt intressant. Jag tycker att man borde rikta uppmärksamheten till dig som nästan alltid klankar ner på arrangemangen av alla slag du inte personligen gillar och klubbarnas sömniga attityd vad gäller tävlingsverksamhet. Vissa klubbar är dåliga på att erbjuda träning, support vid resande eller bidra med arrangemang (som sannolikt kommer att kritiseras hårt och högst offentligt). Först och främst ska man inte glömma vad de aktiva har att säga. Är det någon som har frågat dem?  Vet ni vad prislappen för en hel sverigecup blir för en aktiv klättrare? Kompenserar det i dagsläget? Skulle det kompensera om man anordnade 5 st plöjtävlingar? Och så  en fråga till. Du skriver/konstaterar att Seniorer vill tävla prestigelöst. Har du några siffror eller är det en personlig uppfattning? 
OffLine User Deactivated
  2010-12-15 21:50:06    
Jens. 1. Tycker du förbundet skall lägga pengarna på att arrangera motsvarande "total boulder, "50 fresh" "boulder bash" "boulder open"? - kommentar. Tror du att dessa tävlingar kostar mindre än att arrangera en annan tävling, samt tror du dessa tävlingar som redan i Stockholm har funnits i kanske 5 år skall locka folk från hela Sverige? Vidare skall förbundet lägga sina pengar på att ha likadana tävlingar som redan iaf 5 gym i Sverige redan kör (totalt 20 tävlingar). 2. Totalboulderformatet, gruppkval, och flera andra upplägg har testats på bouldercupen i Sverige.... detta utan något som helst positivt resultat. 3. SM och NM i år var hade kanske de absolut bästa startfälten någonsin i svenk boulderhistoria, var är den negativa trenden? Vad gäller bouldercupen så har denna tappat intresse. Det är tråkigt för alla som var med och tävlade i början av 2000 talet när anmälningslistorna ibland var fulla vet hur kul det var... Samtidigt är det väldigt många av de klättrarna som tävlade då som knappt klättrar längre, alternativt inte tävlar längre.. En naturlig gång. Kanske löser det sig med alla de juniorer som siktar högt men ännu har några få år kvar innan de kan tävla med seniorerna, det återstår att se. Men jag tror knappast att en 20% ökning av bouldertävlingar i ett annat format (som redan finns) är lösningen på detta problem. Leadcupen dog för länge sen, mig veterligen har knappt några sådana tävlingar arrangerats i SKF:s regi, dvs "pengakastandet i sjön" har uteblivit..
OnLine Jens Larssen
  2010-12-16 00:06:53    
@ Carlos: Jag hoppas på att debattartikeln på sikt kommer leda till att TK frågar alla de som redan arrangerar klättertävlingar om de vill fortsätta att göra samma sak med skillnaden att TK ger de Svenska Cupen status och dessutom erhåller några tusenlappar från TK. Det låter väl som ett enkelt och bra koncept för båda partner. Jag tror nog att de som slavat genom åren i retroperspektiv tycker det var synd att TK kopierade IFSC konceptet så att allt slit inte gav mödan. Jag undrar som du säger själv hur jag skulle ha agerat sedan 1993 för att göra tävlingarna mindre seriösa. Från början jobbade jag aktivt, sedan hoppade jag av och lobbade för att de sista åren åren skaka på huvudet av det man gjort. Om du inte har förhoppningar på Svenska Cupen tävlingar kan ju lika gärna TK lägga ner och massor personer som sliter som f-n genom att ringa runt till arrangörer. Vidare kan man ju frigöra massa pengar istället för att satsa på domarutbildningar etc. Självfallet är det en personlig uppfattning att svenska seniorer tävlar mer än någonsin. Det är ju bara se på hur många som i helgen tävlade i Göteborg och på hur många totalbouldertävlingar drar. Skillnaden mellan dig och mig verkar vara att jag fortfarande tror på att vi kan ordna svenska cupen för seniorer och att jag därför engagerar mig medan du har givit upp. @ Björn: 1. Du verkar ha missuppfattat det jag skriver. TK kan alltså ge svenska cupen status till befintliga tävlingar som då får några härliga tusenlappar och kanske lite assistans från TK. 2. Totalboulderformatet bygger på att man gör många lätta problem. TK's bouldertävlingar är alla så hårda att jag och många inte klarar mer än ett par move. Dagfens tävlingar ärför elitistiska för att de under eliten ska våga sig dit och göra bort sig. 3. Debattartikeln handlar enbart om Svenska Cupen och dess negativa trend. Det är tråkigt att även du likt Carlos har gett upp en framtid om Svenska Cupen i Boulder och lead. Om detta är den almänna uppfattningen och ingen vill ta över så föreslår jag att man lägger ner TK vad gäller seniorer och istället bildar SM-kommitten. Er uppfattning om att loppet är kört kanske gäller för de allra flesta så jag ska skapa en omröstning som TK och förbundet kan ta stöd av. Alternativen blir väl då något liknande med a. Lägg ner b. Ge Cupstatus till "Vanliga" tävlingar c. Hitta på ngt helt nytt d. Kör vidare som det är
OffLine User Deactivated
  2010-12-16 20:01:04    
Jens. Leadcupen har under många år varit "död" detta är ett faktum vilket också syns på att nästan inga sådana tävlingar arrangeras (förbundet kastar alltså inte som du uttrycker det pengar i sjön på dessa tävlingar längre..) Bouldercupen har tappat intresse, men är absolut inte död. Vidare finns det väldigt många som deltar i de lokala tävlingarna som snart (tror jag) har självförtroendet att åka på sverigecup tävlingar också. Vidare kommer det extremt många (fler än någonsin) juniorer underifrån vilket på sikt kommer fylla upp de tomma anmälningslistorna.. SM lockade mer och bättre deltagare än någonsin, förstår INTE var du får din tolkning av att jag tror att båda cuperna dör ut, var länge sen jag var så positiv till framtida svensk tävlingsklättring! dvs a. det vore dumt att lägga ner dessa cuper för det är många som snart kommer vara modiga nog att delta (precis som på SM och NM) b. SKF har inte råd att arrangera en tävling likt rådande totalboulderformat, det kostar för mycket pengar. Vidare lockar dessa tävlingar endast och endast lokala förmågor. c. Du har kommit med förslag som redan testats, totalboudlerformatet (hela tävlingen) testades i Västervik för mindre än 2 år sedan på sverigecupen, detta utan positivt resultat... d. Tycker jag också låter bra men lägg tävlingarna där de flesta "tävlingsklättrarna" håller hus, på de bästa gymmen och höj statusen (likt Sm och Nm ) på dessa tävlingar. Vad gäller att rådande tävlingar är för elitistiska... Ledbyggaren kan ju bygga hur lätta elelr hur svåra leder som helst.. Man kan också ha fler problem om starfältet ser ut på ett sådant sätt att man tror just att några bara kommer komma ett par moves... Så har det dock aldrig varit på någon tävling jag varit på!
OffLine User Deactivated
  2010-12-16 20:21:41    
Jens, det för stå för dig att jag har gett upp något. Det du föreslår är den enkla lösningen. Att få ihop en låtsad Sverigecup genom att uppgradera lokala plöjtävlingar ÄR verkligen att ge upp.  Öppna ögonen någon gång, tävlingar oavsett sort ÄR elitistiska eftersom det ju handlar om att tävla... Tycker sveriges vuxna herrar och damer att det är jobbigt att jämföra sig med varandra så föreslår jag att man gör som med småknattar och delar ut medaljer till alla. Eller ännu bättre så ber vi SKFs kansli att slumpa ett hundratal medaljer (guld till alla givetvis) bland alla medlemmar och skicka dem med posten så sparar vi pengar. Fast vänta då. Kanske är det så att vi kränker icke medlemmar. Bäst att kolla med DO innan man gör det.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-16 20:28:07    
@ Björn: Jag förstår inte hur du får till det att det ser bra ut på tävlingscupfronten. Nästa Cuptävling från TK ska hållas om tio (10) månader. Nästa år ska det återigen inte arrangeras en enda Cuptävling i Göteborg eller Stockholm. Ska man samla stort startfält så är det Stockholm som gäller och där har man inte haft en Cuptävling sedan Februari 2007. Jag tycker det är mycket bättre att bara locka lokala förmågor på en tävling i Stockholm jämfört med dito i Västervik. Så länge inte TK lyckas få med Stockholms och Göteborgsgymmen på Svenska cupen blir succen begränsad vad man än gör. Det enklaste sättet är att ge dessa gyms vanliga prestigelösa tävlingar en säck med pengar och en Cupstatus så är det mesta av problemet löst. Då väcker man ett intresse och de som ligger bra till kommer även att åka till Västervik och Halmstad om det är prestige :-) och landslagsplats som står på spel.
OffLine User Deactivated
  2010-12-16 20:42:47    
Jag byter till boule, det verkar vara mer aktion där.   Nämen!? De har till och med tydliga regler för arrangörer . Dessa boulare måste ju vara gjorda av stål  :-o
OnLine Jens Larssen
  2010-12-16 21:42:58    
@ Mats: Kära nån! Du måste väl förstå att det viktigaste för TK att se till att det blir en Cuptävling i Stockholm igen. På så sätt kan du få många som vill delta på andra Cuper ute i landet. Detta borde vara er prio 1!
OffLine User Deactivated
  2010-12-16 21:58:34    
Så tar vi det EN GÅNG TILL (tredje gången) Premisser: 1. Det finns fler juniorer än någonsin. Om några år är dessa seniorer... (per definition) 2. Det finns fler starka inomhusklättrare än någonsin på gymmen runt om i Sverige. 3. SM och NM lockade ett större och bättre starfält än någonsin. Slutsats: lägger man ihop 1 och 2 och 3 (1+2+3) så är iaf min syn på tävlingsklättringen i Sverige på uppgång. Ny punkt. BB 50fresh, osv har funnits i många år och varit omåttligt populära. Dessa arrangeras av gymmen, klubbarna på lokal nivå och fyller sitt syfte att de just är ett enkelt sätt att tävla. Det lockar intresse, och några kanske blir taggade att ta nästa steg.. (det känns som jag upprepar mig) Om man då tar bort nästa steg finns det ingen ytterligare "sporre" för dom som vill ta det. Det kommer då inte finnas tävlingar för de juniorer som vill börja tävla bland seniorerna (på en lagom nivå). Vidare kommer inte dessa lokala tävlingar som funnits i över 5 år locka fler människor för att de har en annan status, snarare färre skulle jag tro. De är redan fungerande tävlingar som Mats säger och bör så förbli. I alla sporter jag känner till så går det upp och ner med deltagandet på tävlingar. I många år så har tävlingsklättrandet bland seniorerna minskat, helt naturligt, det händer som sagt i ALLA sporter. Nu verkar det intresset öka igen: -I Stockholm är det bara att gå in på vilket gym som helst och det finns alltid ett gäng starka gubbar/damer att träna med (och vi skall inte ännu en gång glömma bort alla starka juniorer).... -Vi har juniorer som snart skall börja tävla med seniorerna och då skall man helt plötsligt säga... "Ni får köra på de vanliga "totalboulders" som ni alltid e med på ändå, och har varit de senaste 100 tävlingarna, vi har tagit bort resten för alla vill bara klättra "totalboulder" hela dagen, varje dag och helst dagen efter också!" För mig låter iaf det väldigt ologiskt...
OffLine Dan Hansen
  2010-12-16 22:22:54    
Vi lägger ned denna sporten och ägnar oss åt Gång istället. Inte fan blir man sugen på att klättra i alla fall!God Jul!
OnLine Jens Larssen
  2010-12-16 22:27:47    
@ Björn: Debatartikeln handlar om att få seniorer tävlar på cuptävlingar men att många tävlar prestigelöst. Dina argument emot mitt förslag handlar om helt andra saker och bekräftar ju bara min tes a. Många Juniorer tävlar b. Att många är starka på gymmen c. Att SM och NM samlar många. Om nu du träffar rekordmånga starka och att SM samlade många så bekräftar ju bara det att TK har misslyckats med sin Cupsatsning. Att många är starka på gymmen (men väljer att inte tävla på cuptävlingarna) ger du som exempel på att tävlingsklättringen är på uppgång. Jag tror de allra flesta istället skulle säga att detta är ett tecken på att tävlingsklättringen är på nedgång. Klättersporten växer dramatiskt år efter år...ändå går tävlingsintresset ner för cuptävlingar...hur du får detta till att TK jobbar på bra och att det är en uppgång för svensk tävlingsklättring är för mig en gåta.
OffLine User Deactivated
  2010-12-17 00:34:08    
1. Folk tävlar inte på dessa "tävlingar" ("totalboulders") Dom kommer dit för att klättra massa roliga problem, träffa vänner o snacka skit och ta i hårt! 2. Det måste finnas något för dem som sedan tycker det verkar kul att tävla att gå vidare till. (inte fler plojjtävlingar). F2. Att sluta "kasta pengar i sjön" (ta bort boudlercupen och inte ha några planer på att ha en leadcup så småningom) vore att skjuta sig själv i foten... Nu finns underlaget för att på sikt få en grymt lyckad bouldercup och på ett par års sikt en lyckad leadcup... Varför då lägga ner hela satsningen och erbjuda 70% mindre tävlingar och 20% mer av något som redan finns? och förresten: Sitter inte och försvarar TK, som Mats skriver så vet varken du eller jag vad de har för planer.. Ingen av oss vet egentligen vilka dom är.. Därför kan jag heller inte försvara dom... Men att skriva en "debattartikel" som säger att TK kastar alla pengar i sjön och borde istället göra en 20% ökning av något som redan finns (och fungerar bra) på bekostnad av hela bouldercupen är för mig en gåta.. Nu har jag skrivit samma sak 4 gånger och fortfarande har inget kommit till rätt adress så Tack för mig!
OffLine Grumpy
  2010-12-17 13:20:46    
Argument Argument kan delas in i underklasserna sakargument och känsloargument. Det finns dessutom ett antal typer av bedrägliga sakargument, som på ytan verkar bättre än vad de är.
 Sakargument
Prejudikat (även om det finns undantag) Hänvisning till lag Reproducerbara lab-resultat Logiska slutledningar
 Känsloargument
Motvilja mot motståndarens budskap eller argument
  Bedrägliga argument
Cirkelargumentation Hänvisning till anonym källa Hänvisning till ordspråk Ad hominem-argument (personangrepp) Allegoriskt angrepp Ekvivokation Ledande fråga
OnLine Jens Larssen
  2010-12-18 09:35:21    
@ Mats: Med tanke på att det återigen inte planeras att arrangeras en Cuptävling i Stockholm eller Göteborg under 2011...så tycker jag inte TK är i position att ställa dessa klättergym mot väggen med en massa krav. Var lite ödmjuk och vänd istället på frågan och fråga under vilka premisser dessa klättergym kan tänka sig att låta deras befintliga tävlingar uppgraderas till en Cuptävling? Om TK återigen misslyckas med att få en Cuptävling till Göteborg eller Stockholm så tycker jag att ni ska lägga ner Cupen och satsa dessa pengar på något annat. En Cuptävling som går av stapeln i Umeå, Västervik och Halmstad är tyvärr dömd att misslyckas.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-18 10:45:59    
Du skriver ju att de måste uppfylla era krav, "Är ni beredda att uppfylla de krav..."? Då föreslår jag att ni istället borde fråga under vilka premisser de kan uppgradera till Cuptävling. Man kan vidare fråga sig varför det måste var en klubb som står som arrangör. Varför kan inte ett gym stå som arrangör? De flesta verkar ju ha gett ihop...jag fortsätter däremot att ge konkreta förslag...vad är fel med det?
OffLine User Deactivated
  2010-12-18 15:30:52    
"En Cuptävling som går av stapeln i Umeå, Västervik och Halmstad är tyvärr dömd att misslyckas." Nu är du bra respektlös Jens. Umeå har just haft en bouldertävling med 100+ deltagare. Både V-vik och Halmstad har haft minst lika befolkade tävlingar.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-18 16:16:33    
@ Carlos: Du missförstår mig. Jag tror att de enskilda tävlingarna i Umeå, Halmstad och Västervik kommer bli lyckade. Men vad gäller Svenska Cupen som går av stapeln...så blir det knappast någon Cup då få kommer resa land och rike runt. Hade det varit som du trodde jag skrev så hade jag istället skrivit, Cuptävlingar... @ Mats: Jag tycker att TK gör ett bra jobb vad gäller Juniorer, SM och NM...men nu gällde ju min debattartikel seniorcuptävlingar. Alltså, jag repeterar...ni gör ett bra jobb med allt förutom seniorcuptävlingar som jag därför har kommit med förslag för. 
OffLine User Deactivated
  2010-12-18 16:28:27    
Nej, jag tror inte att jag förstår riktigt. Du säger att du vill att TK uppgraderar plojtävlingar till Cuptävlingar. Vilka delar av riket pratar du om? Ska de begränsas till Stockholm och Göteborg då? För det finns plojtävlingar i hela landet varje år. Förresten, bara för att du och Mats inte ska tro att jag bara gnäller och har inget jag vill komma med. Har några förslag till format och andra detaljer (som inte är så galet olika mot vad du föreslagit) men jag tycker att det är off -opic att skriva ner dem här. Har just anmält mig frivillig som hjälpreda till TKs ordförande. Action är bättre än snack. Du kan väl gå med som hjälpande hand i TK du med ;-) Jag känner väldigt många erfarna klättrare som borde ha vettiga åsikter. Ska vi fråga dem? Edit (jag tog mig friheten, får se hur det går) http://8a.nu/forum/ViewForumThread.aspx?ObjectId=32799&ObjectClass=CLS_ForumGeneral&CountryCode=SWE
OnLine Jens Larssen
  2010-12-18 16:55:11    
Jag har skrivit förr att för att det ska bli en riktig Cup så måste det ingå tävlingar i Göteborg och Stockholm. Seniorerna på dessa orter visar ett stort tävlingsintresse för de prestigelösa gymtävlingarna. Sedan tycker jag det är viktigt att landslagsuttagningen främst baseras på just Cupresultat så man får med de bästa. Som sagt...en Cup utan att det arrangeras tävlingar i Stockholm och Göteborg är de facto ingen Cup...och då ställer inte de bästa upp...landslaget kan inte baseras på detta...och så fortsätter den negativa signalen...i så fall, tycker jag alltså att Cupen läggs ner och att pengarna satsas på annat. 
OffLine User Deactivated
  2010-12-18 17:09:20    
Klart Sthlm och Gbg borde vara med. Men det låter ju lite som att andra orter inte behöver göra sig besvär...
OffLine User Deactivated
  2010-12-18 18:02:04    
Mats. Vi alla har olika anledningar att syssla med klättring och alla lika mycket värda. För mig är klättring livet (a muerte är mer än ett par ord), jag är säker på att Jens känner lika stark för sporten som du och jag. De aktiva leder sporten medan vi skriver om den...  Vi får se om de aktiva gör namnet rätvisa och vågar komma med sina åsikter, för jag har hört massor men det talas sällan ut.
OffLine User Deactivated
  2010-12-18 22:49:49    
Hur kommer det sig att de här "väldebatterade" trådarna inte syns bland "forum & kommentarer" på förstasidan längre?
OffLine User Deactivated
  2010-12-19 00:29:08    
Intressant fråga. Varför?
OffLine User Deactivated
  2010-12-19 11:07:33    
"Kanske tur..." Eller någon typ av censur kanske? I varje fall ett märkligt selektivt spontant bortfall...
OnLine Jens Larssen
  2010-12-19 11:37:04    
Det måste var en ny bugg eftersom det är samma problem även på den Globala sidan. Jag ska fråga Jonas när jag träffar honom på deras dop idag klockan ett. Så om ni missade de så skrev jag i en annan tråd att det sammanlagt var en (1) person som deltog i 2010 års båda cuptävlingar och samma sak 2009. Vi kan väl per definition konstatera att det inte varit en Cup de senaste två åren :-) samtidigt som kanske 30 seniorer följer alla lokala cuper som gymmen kör. Det tråkiga i denna kråksången att trots att jag skriver en debattartikel i all välmening för att få till stånd en förändring så tycker vissa att jag bara klagar. Hur dåligt ska det vara innan ni andra reagerar och kräver förändring = 0 personer som deltar i Cupen?
OffLine User Deactivated
  2010-12-19 11:50:55    
Sannerligen en märklig bugg. Förändring i cupen krävs. Det är angreppen på vissa personer och din analys av saken och förslag som vissa inte delar. För dig är det glasklart men inte för andra men du verkar ha problem med att andra har åsikter.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-19 19:36:52    
@ Carlos: Jag kritiserar TK och inga personer...särskilt eftersom ingen verkar veta vilka som sitter där. Sedan tycker jag det är underligt att vi istället för att diskutera vad som kan göras bättre så kritiseras allt jag säger och jag som person. Det mest underliga är ju att många inte vill ha föränding och inte tycker vi är inne i en negativ trend när endast en (1) person deltagit i Cupen. Om man inte då fattar att något måste göras så finns det inget djup i diskussionen.
OffLine User Deactivated
  2010-12-19 20:32:52    
Jens nu larvar du dig big time, skärp dig! Namnet på samtliga personer i TK finns att beskåda  på förbundets hemsida som är en klick bort. Eller hade du trott att det var tomtar och troll?  Jag har redan kontaktat TK, du gnäller och gnäller och gnäller på din hemsida.Vem gör något egentligen?  Gör en insats där det betyder något eller fortsätt gapa här. Om någon verkligen brydde sig om ditt pladder hade det gett resultat från början men vi alla vet hur effektivt ditt gnäll är.  Jag tänker göra praktisk nytta, du kan fortsätta gnälla.
OffLine User Deactivated
  2010-12-20 09:30:26    
Jens: Det är svårt att få något "djup" i diskussionen då du redan anser att varenda ord du skriver är den enda sanning som existerar. Björn sammafattade läget väldigt bra i en annan tråd som du nyligen "censuerat". Att försöka få dig att ta till dig andras argument är ungefär som att hälla vatten på en gås...
OnLine Jens Larssen
  2010-12-20 10:05:05    
Utgå från debattartikeln och tala om för mig vad det är för argument som jag stöter ifrån mig och så kan du väl redovisa vilka argument du och andra har tatt till er.
OffLine User Deactivated
  2010-12-20 10:43:40    
Till att börja med verkar du ha svårt med att inse att din debattartikel vimlar av antaganden och direkt felaktiga påståenden: 1. "De är för seriösa, för elitistiska och lederna och bouldrarna är för svåra. Anledningen till att formatet inte har anpassats till det som efterfrågats är att landslaget ska kunna förbereda sig inför Världscupen." 2. "Hur mycket mer pengar ska Förbundet kasta i sjön?" Inget av ovanstående påståenden är helt sant! Vilket påtalats flera gånger i tråden. Trots detta vidhåller du att det är "fakta".  Idag är det fritt att anordna en SC tävling efter valfritt format, sålänge det innefattar ett kval och en final. Som Björn skriver ovan kastar förbundet inga pengar "i sjön" eftersom det inte anordnas några(!). Ifall förbundet skulle lägga pengarna på redan fungerande tävlingsformer som dessutom själva går ihop ekonomiskt vore det väl verkligen att lägga pengarna på fel saker! Sen finns det en uppsjö av påståenden av dig i tråden ovan som både saknar grund eller relevans. Men nu utgick jag från den urspungliga "artikeln". 
OnLine Jens Larssen
  2010-12-20 16:24:15    
Självklart är det så att vi kan ha olika uppfattningar...det är därför det kallas en debattartikel och inte en vetenskaplig avhandling. I varje står dagstidning så finns det debattartiklar enligt precis samma artiklar. Om nu allt jag skriver är fel...vilken är din analys på att det inte finns en fungerande Cup för det utgår jag att vi är övverens om då endast en (1) person deltagit i Cupen förra året. Det har ju anordnats sju svenska Cupen de två sista åren så argumentet att det inte har anornats några är ju en direkt lögn. Fortsätter man på på samma sätt utan cupdeltagare så är det ju att kasta pengarna i sjön.
OffLine User Deactivated
  2010-12-20 18:06:35    
@ Jens Jag antar att du läst Björns inlägg så du vet mycket väl vad jag talar om även om du för stunden väljer att vinkla det annorlunda. Du använder den här hemsidan på helt fel sätt. Du hade kunnat göra så mycket bra men just nu dödar dina "artiklar" troligen lusten för alla dessa som sliter med att få Svensk tävlingsklättring att fungera. Jag har fullt förtroende för att de som sitter i TK idag är rätt personer, finns det andra som är beredda att lägga ner samma engagemang så är det väl dags att "dessa" ger sig tillkänna. Men handen på hjärtat! Vem vill och vågar engagera sig och lägga ner timtals med arbete för att få ihop en fungerande sverigecup då det endast tar dig några minuter att såga densamma på "världens största klättersajt". Vilket dessutom är troligare än att du ska skriva någonting positivt.   Har du svaret på hur man får tävlingsklättringen på fötter får du väl se till att engagera dig i TK istället för att gnälla på att andra som sliter hårt men bara gör "fel". Märkligt är att alla som under någon tidsperiod sedan mitten av -90 talet suttit i TK gjort fel på alla tänkbara vis, medan du sitter inne med de rätta svaren, i alla frågor, hela tiden! När man följer 8a aktivt lär man sig snabbt att det finns andra personer, förrutom  de som sitter/suttit i TK som av någon märklig anledning sällan gör "rätt". Dessa är bland annat Björn Pohl, Jon Smedsaas och Shawn Boje. Antar att jag, och andra ovan, snart kvalificerar in oss till den skaran vi med.
Så mycket bättre det hade kunnat bli om du tog kontakt med Björn Höft, Tomas Öberg, Conny Alsén eller Charlotte Hederén istället för att kasta ur dig ännu en plump artikel  här på 8a som bara går ut på att trycka på hur fel de gör.
Du kanske skulle vara en enorm tillgång inom SKF i framtiden? Som du håller på här på 8a bidrar du inte med någonting alls annat än "trafik" som troligen gör att du håller dig med mat för dagen!
OnLine Jens Larssen
  2010-12-20 22:33:40    
Jag brinner för svensk tävlingsklättring och var med 1993 och bildade TK. Jag tyckte direkt att det var en för elitistisk satsning och blev därför breddansvarig. Jag jobbade flera år med TK men eftersom som då jobbade hade motsatt uppfattning rörande hur man skulle utveckla tävlingsklättringen, man ville göra den mer elitistisk, så var jag tvingad att hoppa av. Jag startade samtidigt 8a. Tyvärr så har ju utvecklingen vad gäller svensk tävlingsklättring vari generellt negativ både vad gäller landslag och Svenska Cupen trots att förbundet genom åren satsat flera miljoner. Som nyhetsmedia har jag därför rapporterat främst negativa nyheter. För ett par år sedan skapade TK ett återigen mycket elitistiskt dokument där planen var att arrangera en Världscup och att vi skulle nå final etc. Det finns massor av sådana exempel på saker som totalt misslyckats. Det mest underliga är att genom åren så har hela tiden de allra flesta som debatterat sagt att allt går bra och att "vi har redan gjort allt" etc. Jag kan självfallet inte börja samarbeta och återigen stånga min panna med folk som inte, på samma sätt som mig, ser att svensk tävlingsklättring är i en negativ spiral vad gäller seniorklättringen. "Do not kill the messenger" Svensk Tävlingsklättring har haft en nedåtgående trend i 15 år samtidigt som antalet klättrare och gym har ökat dramatiskt. Det är självfallet inte dagens TK som är huvudansvarig för detta utan de som jobbat med TK de tidigare 14 åren. Har vi inte en sammstämming analys av vad problemet är går det inte att samarbeta.
OffLine User Deactivated
  2010-12-20 22:52:47    
"Det är självfallet inte dagens TK som är huvudansvarig för detta utan de som jobbat med TK de tidigare 14 åren." Jag tror faktiskt ingen missat din åsikt kring den punkten. Vad du gjorde 1993 är fullständigt oväsentligt, det är vad du gör idag som gör skillnad för klättrare över hela landet!
OnLine Jens Larssen
  2010-12-20 23:29:19    
Det är ju väldigt svårt för mig att göra någonting eftersom de engagerade inte delar min analys. Jag försöker komma med förslag med de jag debatterar med säger ju bara att både min analys och förslag är fel. Du har väl tex själv skrivit minst 10 inlägg under det temat. Vad jag saknar är att du och andra, istället för att bara kritisera mig, kommer med motförslag som är bättre.
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 00:41:26    
Bara lite input i debatten, tycker det förekommer några ganska illvilliga påståenden... Fakta som gäller punkten "SKF har satsat för elitistiskt" och Svensk tävlingsklättring har gått käpprätt åt helvete de senaste åren. 1. Både Angelica och Anja har varit topp 10 på världscupen. 2. Magnus, Malin och Geir samt Daniel och Matilda har varit i semi på världscupen. 3. Daniel vinner NM i bouldring, när hände detta senast!? 4. Matilda placerar sig i den verkliga toppen bland juniorerna på tävling efter tävling! Analys: ojojoj vad det går dåligt för svensk klättring, alla inblandade borde skämmas! NAAAAT! Fakta vad gäller punkten "bouldercupen lockar bara 1 (EN) deltagare" 1. 60 stycken står listade på resultatet från bouldercupen 2010 2. Självfallet är det en stor fördel att vara med i alla deltävlingar i cupen om man vill vinna den. Analys: Det kunde ha varit mycket bättre, absolut! Samt den här personen som är med på alla tävlingar måste vara extremt mobbad och inte ha något bättre för sig ;) Han borde skämmas för att ställa upp i alla deltävlingarna! Ja Jens, jag vann cupen med resultaten 1, 2 och 14, detta av anledningen att de som kom tvåa och trea bara var med på 2 deltävlingar. Om jag hade hamnat 2 eller 20 hade jag inte brytt mig. Har fått två kortisonsprutor i fingret i år, 14 månader med ett skadat finger och har åkt på tävlingarna som träning och för att visa min uppskattning för arrangörerna samt för att jag fortfarande tycker det är roligt och tror på bouldercupen som format! Utöver detta försöker jag alltid få med så många vänner och bekanta som möjligt och pushar för att det skall bli ett så stort startfällt som det bara går. Med utgångspunkt från detta tror jag uppriktigt sagt att det finns god möjlighet att många fler deltar i bouldercupen 2011. Vad gäller dina förslag Jens så tar vi det en gång till. Du har två: 1. "Ge vilken totalboulder som helst SC status." Alla som kommenterat detta tror inte att någon skulle lockas av att åka över hela sverige för att delta i en plojjtävling. Dessa svar undanskyfflas av dig och du föreslår att folk skall komma med egna förslag istället för att vara dumma mot dig... 2: "Lägg cuptävlingarna i Stockholm eller Göteborg." Alla håller med! Det är dock inte det som är problemet. Just nu verkar ingen visa det intresset, däri ligger problematiken. K2 arrangerade NM och Karbin SM i år.  Lars högström med familj har gjort det flera gånger i Göteborg. Jag och ricardo har redan gjort det, vi kommer göra det igen, förhoppningsvis redan 2011. Nu räcker det för mig, finns ju ingen sand kvar i sandlådan!
OffLine E *
  2010-12-21 10:27:12    
Jag tror inte jag har något att tillägga, Mats  har skrivit allt jag gått och tänkt på de senaste dagarna angående denna tråden mer än: Jens, varför gör du samma misstag om och om igen, varför lär du dig inte av dina föregående misstag de sista åren? Som flera av de aktiva i denna tråden skriver, vilket jag håller med om, så kommer du inte med något nytt, du upprepar samma sak om och om igen, som ett mantra. Folk är dumma mot dig eftersom du är dum mot dom... Jag måste berömma dig Mats men också nästan, missförstå mig rätt, på sitt idiotförklara dig eftersom du tar fajten med Jens, jag förstår verkligen inte hur du orkar men jag tror på dig och ditt budskap, att tro på Jens går ju inte iom han inte har ett budskap...
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 10:30:18    
...och där förlorade Jens matchen... Jens, vad du än kommer skriva efter detta så kommer det bara vara som bubblor från en liten bebis som drunkar... Ge upp, du borde har gjort det för längesen.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-21 10:57:54    
Uppenbarligen så delar i alla fall Svenska Klätterförbundet mina åsikter eftersom man 2011 kommer att lägga upp allt vad gäller Tävling, Landslag och Träning etc i en helt ny organisation under en "Sportchef".
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 11:26:50    
Har ingenting av det som diskuterats ovan överhuvudtaget gått in för dig?
OnLine Jens Larssen
  2010-12-21 12:34:00    
@ Björn: Sverige är en framgångsrik idrottsnation. De resultaten som du räknar upp är precis exempel på att Sverige har uppnått förvånansvärt dåliga resultat inom klättring. Utifrån ett Europeiskt perspektiv är vi bara bättre än små länder som har få berg såsom Danmark, Island, Ungern, Cypern etc. Vi har halkat hjälplöst efter länder som Norge, Holland, Belgien etc.
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 13:16:14    
Behöver det nödvändigtvis finnas ett samband mellan hur kuperat ett land är och tävlingsresultat i klättring? Jag tror snarare att det finns ett samband mellan tillgången på inomhusväggar, antal utövare och tävlingsresultat.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-21 13:25:17    
Jag håller med dig och inkluderar man även detta så blir ju de svenska resultaten de absolut sämsta i Europa...och vad värre är så är ju förvånansvärt juniorresultaten ännu sämre...men fortfarande så tycker några det är bra med en och annan semiplats på Världscupen.
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 13:55:50    
Stämmer det verkligen? Kan du ta fram statistik på dessa påståenden?
OnLine Jens Larssen
  2010-12-21 14:06:33    
Det är bara att gå in på IFSC tävlingsida så ser du de häpnadsväckande dåliga resultat som Sverige har haft de senaste åren. Matilda Söderlund är i dagsläget vår enda lysande stjärna. Magnus Högström, Daniel Andersson samt Anja Hodann gör ju ofta bra ifrån sig men sammantaget som ett land och ditt "samband" så hävdar jag att Sverige är den sämsta tävlingsklättringsnation i Europa. Förhoppningsvis har jag fel...men att vi är bland de absolut sämsta, baserat på våra föutsättningar, är ett obestridigt faktum.
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 14:21:00    
Det finns ett faktum till som ni kanske inte tänkt på. Sverige är det enda landet där världens största klätterrelaterade webbsiten systematiskt mobbar all organiserad träning och tävlingsverksamhet som inte siteägaren tycker om. Vidare mobbar denna personen ideelt arbetande krafter förbunddsstyrelser, tävlingskommiten, vissa klubbar (selektivt), ledsättare, bloggare och ett antal ledande klättrare. Detta är mig vetterligen unikt.
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 14:28:32    
Eh, jag menar naturligtvis statistik på resultat i förhållande till våra förutsättningar i form av antal utövare och tillgång till väggar.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-21 14:42:29    
@ Carlos: 8a rapporterar om resultat etc och tyvärr så har det inte blivit så många goda nyheter eftersom framgångarna varit väldigt klena under många år. Man kan ju inte rapportera om goda resultat när vi oftast tävlar på den nedre halvan. Personligen så tror jag ett av de stora felen som har begåtts är att man fokuserat och prioriterat Bosönläger i så många år. @ Plast Ken: Jag har självfallet inte exakt statistik. Men självklart är det så att vi i Sverige har förhållandevis många inomhusväggar beroende på vårt klimat jämfört med de flesta Europeiska länder. Man behöver inte göra någon utredning för att kunna konstatera att vi är relativt sätt dåliga i tävlingsklättring. Den viktiga frågan är hur vi blir en bra tävlingsklätternation...och ett av mina förslag är att man arrangerar öppna träningsläger. Istället så lägger ni all er kraft på att enbart säga att min analys och mina förslag är fel.
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 16:16:26    
Jag vill sammanfatta läget lite och komma med förslag. Det finns en ambition hos 8a.nu och TK om att öka deltagandet i sverigecupen. TK får indirekt likvida medel från alla klättrare i sverige som är medlemmar i en till klätterförbundet ansluten klätterklubb. TK har ansvaret för sverigecupen. 8a.nu är en populär klättersite med många besökare varje dag. Jag tycker att det verkar vara så här: Lokala klättertävlingar är populära bland lokala klättrare. Klättrare från annan ort deltar sällan i en lokal tävling. Varken TK eller 8a.nu har lyckats få klättrare att resa långt för att delta i andra orters tävlingar. TK ger inte upp utan fortsätter envist att anordna sverigecupen. JL på 8a.nu försöker påverka TK. JL gör detta genom att komma med en analys av läget som TK inte håller med om. Ett försiktigt antagande: Jag tror att 8a.nu har större möjlighet att påverkarna klättrarna direkt än vad TK har eftersom 8a.nu dagligen når ut till väldigt många klättrare. Men samtidigt tror jag tyvärr att 8a.nu mest ger en negativ bild av TK samt vad TK hittills åstadkommit. Detta gör mer skada än nytta för sverigecupen. Jag tycker därför att: TK ska fortsätta anordna sverigecupen. 8a.nu ska uppmuntra TK och stödja deras arbete istället för att ifrågasätta det. 8a.nu ska uppmuntra till mer tävlingsklättring i sverige. Detta kan kanske 8a.nu göra genom att vara på plats vid varje tävling som ingår i cupen och skriva en rejäl artikel om det, med bilder och film, för att framhäva lyckan hos deltagarna vid en av TK arrangerad tävling. vänliga hälsningar, wilhelm
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 17:10:15    
Mycket bra skrivet Wilhelm!

Jens har du inte märkt att vare sig här eller i tråden jag startade för att få in förslag finns någon aktiv som stödjer ditt förslag? De vill ha seriösare tävlingar. Jag har samma erfarenhet från de aktiva jag tränat/tränar och känner (hyfsat många). Björn tala rtydligt om vad han tycker skulle fungera och han är en av de få som tävlar regelbundet och reser, borde inte hans röst räknas högt? Jag tror inte du vill svensk tävlingsklättring illa, kag känner dig som en vänlig och omtänksam klättrare men ack så tjurig! Jag önskar att du kunde se hur du skadar svensk klättring, att du kunde lägga din önskan att alltid ha rätt och säga sista ordet, stanna upp och lära dig sammarbetsförmåga. Nog för att vi kanske inte är lika bra som andra länder men vad ska det tjäna till att envist hävda att vi är skitdåliga? Tror du verkligen att framgångsrecepten är en cup bestående av plojjtävlingar? Är det vad de framgångsrika tävlingsländerna gör? Vad tycker du att svensk tävlingsklättring behöver för att nå den absoluta (hemska elitistiska tanke...) toppen? Hur kan du hjälpa här från 8a.nu (för du verkar inte vara beredd att hoppa in i TK eller göra något annat av praktisk karaktär inom svensk tävlingsklättring, va?)
OffLine User Deactivated
  2010-12-21 19:50:04    
alla utom jens vill ha seriösa tävlingar.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-21 20:29:56    
@ Wille: Bra...Det står TK fritt att använda 8a för att få ut nyheter. Men och det gäller alla. Det är en (1) person som deltagit i Cupen under 2010 samt 2009. Att då påstå att "alla" vill tävla seriöst faller då ju pladaskt. 8a rapporterade om att Björn Strömberg vann Sverigecupen i år...men vi nämnde inte att han var den enda som deltagit i Cupen. Vi kan undenhålla sådan fakta men vi kan ju inte skriva att det var framgångsrikt och att skicka någon för att bevaka förefaller ju helt ointressant. Den som vill kan få rapportera med bilder och artiklar på 8a. Min sammanfattning förutom det som Wille skriver är att alla i forumet, förutom jag tycker att, TK jobbar på bra TK behöver inte förändra sitt upplägg Svenska Cupen har varit framgångsrik Landslagen är framgångsrika Seniorerna vill tävla seriöst Allt ser bra ut inför framtiden För mig framstår stället ovan som skrattretande... Sätt allt fokus på att få Klättergymmen att arrangera Svenska Cupen!
OffLine User Deactivated
  2010-12-22 00:26:16    
Jens: Har du inte gått för långt nu när du säger att alla de resultat som Svenskar har presterat är "patetiska"? Tycker du att ett sånt påstående på något sätt är ok att säga under några omständigheter? När Johan Luhr började klättra "hårt" så var 6+ omöjligt i sverige... Den svenska graderingen går till motsvarande 8b+, en siffra som många idag klättrar ur på ett par år. Samtidigt klättrade gubbarna nere i europa 9a och 9a+ på den tiden... Idag är Svenskar med och slåss om de främsta platserna på Världscupen, men allt de får höra från "världen största klätterhemsida" (som gärna jämför sig med skvallertidningar som aftonbladet och snart hänt i veckan) är att de är fördjävla dåliga!!! Utöver det så får alla som åker på dessa internationella tävlingar klart för sig att om de inte lyckas på den här tävlingen så har de presterat sämre än någonsin och kommer lynchas när de kommer hem, detta också på  "världens största klätterhemsida ( som gärna jämför sig med aftonbladet och snart hänt i veckan)... Tror du att dina extremt ogenomtänkta och ganska klumpigt formulerade nyheter och inlägg någonsin kommer hjälpa någon? Utöver det: Jens det är nästan 100 st totalt som tävlat i svenska bouldercupen i år, inte EN person. Vad gäller 2009 så spricker detta resonemang ännu mer då alla i top 10 bara var med på 3 av 4 tävlingar, däribland också jag. Vad är det egentligen du vill ha sagt med dessa "argument"? Och sen vill jag precis som Mats och föregående talare också ställa mig frågande om du överhuvudtaget läser vad folk skriver? Eller är alla så korkade att du inte behöver bemöda dig att läsa? Ta o snacka med blondinbella o gänget o skriv sen något i din blogg om hur dumma folk är på internet :)
OffLine Andreas H
  2010-12-22 01:51:10    
Den här tråden är lika psykologiskt intressant som underhållande. En (1) person fullständigt översköljs av solida argument från kloka debattörer men fortsätter att hävda sin åsikt till 100%. Påminner mig lite om den där sagan om kejsarens nya kläder. Jensa, du beklagar dig över att "de engagerade inte delar min analys" och att du var tvungen att hoppa av TK eftersom ingen höll med dig. Det brukar kallas demokrati. Kan du inte fixa en "poll" och fråga vad folk tycker i tävlingsfrågan? Sedan kan du skriva en nyhet om att "alla klättrare anser...", eller hur du nu brukar uttrycka dig. Då blir ju allt glasklart, eller hur?
OffLine User Deactivated
  2010-12-22 05:36:41    
Vi pratar inte med en man utan en myt, Narkissos.
.
OnLine Jens Larssen
  2010-12-22 07:38:18    
@ Björn: Jag tycker att väldigt många svenskar har presterat bra resultat både på tävling och på klippa. Att komma med påhopp baserat på direkta lögner är allvarligt och jag hänvisar då till det du skriver ovan, " du säger att alla de resultat som Svenskar har presterat är "patetiska"? " Kan du vänligen dementera detta.  @ Andreas: Grundpunkten i demokrati är just freedom om speach...och det hade ju varit trevligt om detta gällde utan att det leder till personangrepp som ju de flesta verkar fokusera på här. Jag diskuterar sakfrågan medan de flesta andra fokuserar på personangrepp.
OffLine User Deactivated
  2010-12-22 07:55:51    
@ Jens. Det börjar bli lite väl många argument och inte en endaste debattant är övertygad av dina resonemang. Hur kan det komma sig att ingen här håller med? Kan du förklara fenomenet?
OnLine Jens Larssen
  2010-12-22 08:15:21    
@ Carlos: Varför debatten övergår till personangrepp kan nog bara ni själva förklara. Björn Strömberg skriver, "Min känsla är att det var länge sen svensk tävlingsklättring var inne i en så positiv trend som nu." Jag har alltså en direkt motsatt uppfattning. Men det verkar som om ni andra delar Björns bild och det är ju självklart då den grundläggande förklaringen till det underliga debattklimatet.   Landslagens resultat var bättre för ett par år sedan och detsamma gäller antalet seniordeltagare på svenska cupen etc. Hur man kan få det till en "positiv trend" är för mig en gåta och något som ni själva också bara kan förklara.
OffLine User Deactivated
  2010-12-22 08:22:42    
@ Jens. Så blir det när man gör sina bedömningar från tangentbordet. Lite aktuell praktisk kunskap skulle inte skada.
OffLine E *
  2010-12-22 09:03:40    
@Jens: Du skriver " Grundpunkten i demokrati är just freedom om speach...och det hade ju varit trevligt om detta gällde utan att det leder till personangrepp som ju de flesta verkar fokusera på här. Jag diskuterar sakfrågan medan de flesta andra fokuserar på personangrepp.", då är min undran, var är dessa personangrepp, kan du ge några exempel? Att folk har en annan åsikt än den du har är inte ett personangrepp mot dig utan det kallas diskussion.
OffLine User Deactivated
  2010-12-22 09:34:13    
Vad är problemet egentligen? det är en liten tomte som tycker annorlunda och som skadar all svensk tävlingsklättring genom att basunera ut det på sin hemsida som många många tusen klättrare går in på varje dag. Förslagen som denna tomte har kommit med faller på att det inte finns någon som helst önskan bland i stort sett samtliga tävlingsklättrare att göra om konceptet på det sättet. Jag kommer aldrig att åka till göteborg för Domen mega boulder bara för att någon ger den sverigecup status. Vi har här i stockholm 20 tävlingar om året som är minst lika bra och lockar lika många deltagare (runt 100) varje gång. Mitt förslag är då följande: Kör en bouldercup med minst 5 tävlingar. 2011 så är det 4 preliminära bouldercuper i dagsläget. Enbart IFSC onsight. Jag kommer aldrig att åka på en bouldertävling med gruppkval, Boulder Open finns 10 min bort med bil och har väldigt fina boulders som jag kan hasa runt på... är det tävling ska det vara på riktigt. Gör det till en stor grej. Prispengar eller liknande till vinnare av totala cupen. Planera så att det inte krockar med några tävlingar. Både svenska och internationella ligger ute nu för 2011. Få klätterklubbarna och speciellt klätterhallarna att inse att dom tjänar på att ha sverigecuper hos sig. Kanske inte så mycket Ekonomisk själva tävlingsdagen, men med fler besökare efteråt och med väldigt mycket PR. @webmaster kan inte du stänga av det här kontot Jens Larssen som spammar forumet?
OffLine User Deactivated
  2010-12-23 00:57:24    
Jens: "Det är bara att gå in på IFSC tävlingsida så ser du de häpnadsväckande dåliga resultat som Sverige har haft de senaste åren." Detta är din kommentar då jag radar upp antalet helt grymma prestationer... Ursäkta mig att jag använder ett annat ord som innehåller en viss grad av tolkning men därav situationstecken... Allvarligt övertramp? suck! Att du ens bemödar dig att ta upp ett sådant uttryck. Allt du gör på din sida är snart allvarliga övertramp! 
OffLine Andreas Baek
  2010-12-31 13:40:47    
Ett tag befarade jag nästan 8a´s nya riktning skulle förbli en politisk korrekt e-klätterblaska i en ljummen Tomas Ledin-anda. Så det är skönt att känna igen sig igen och att året här på 8a slutar med sting, som en kreolsk gryta med rikliga mängder av dräpande argument, nedsliga tjyvnyp, bubblande i fradga av sann meningsskiljaktighet. :) Det borgar för ett GOTT NYTT 2011!