GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Hem | Nyheter | Videos | Artiklar | Galleri | Klippor | Gyms | Sök - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Kontakt | Ny Medlem
 By: Jens Larssen  | Date: 2007-01-08  | Category: Tips & Tricks    | Comment  
 8a.nu

kv15.jpg
Klätterväggen på GIH (Gymastiklärarskolan) byggd av Crux

hub.jpg

Hump av Ergo Holds för mantling - 3.2 m höjd: 23 000 kr

hgb.jpg

Specialanpassad bouldermadrass HGB - En av världens ledande sportmatttillverkare.
kennegrepp.jpg
Med sk screw-owns behöver du inte förborra, snabbt och enkelt direkt med träskruv. Finns hos Ergo Holds och Crux från 16 kr styck.
Intresset för att bygga klätterväggar och hemmagym ökar allt mer i Sverige. Anledningen till detta är att väggarna är billigare och att hemmagymmen är enklare att sätta upp. Här kommer lite tips.

Repväggar
Att sätta upp en klättervägg på tex 5 * 7 meter i en gympahall kostar numera endast från ca 55 000 med grepp och allt. För tio år sedan kunde samma vägg kosta mer än tre gånger så mycket. Samtidigt så har man förstått att man inte ska ha för mycket struktur eller överhäng som man hela tiden strävade efter tidigare. Dyraste och underligaste väggen är väl den som sattes upp i norrköping som nästan enbart består av struktur och tak  och som kostade mer än 1 miljon kronor. Kostnaderna för strukturväggar har dock minskat markant delvis beroende på att man minskat strukturen.

De två ledande klätterväggstillverkarna är Crux som började redan 1988 samt Ergo Holds som började 2003. Crux har de senaste åren byggt över 100 klätterväggar och det beräknas finnas nära 200 repväggar i Sverige. En anledningen till de senaste årens explosion är klätterkunskaper är sedan fyra år ett obligatoriskt inslag på gymnastiklärarutbildningen.

54 väggar på Förbundets hemsida http://www.klatterforbundet.com/vaggarabc.php

Boulderväggar och Madrasser
Den del av klättersporten som växer snabbast är bouldringen. En anledning till detta är självfallet att det är så mycket enklare och billigare att bygga. Vidare så finns det potentiell utomhusbouldering nästan överallt i Sverige. Viktigt att notera är att utomhus så avslutas ofta boulderproblemen med ett mantlingscrux. Det kvittar hur många timmar du lägger på överhängspower om din prestation ändå avgörs via en mantling. I Fontainebleau och andra ställen utan granit är det nästan alltid så.

Tidigare användes vanliga tjockmattor som alltid gick sönder och där alltid några stukade foten i skarvarna. En av världens ledande sportmatttllverkare, HGB som tillverkar mattor till OS osv, har börjat tillverka skräddarsydda bouldermattor.

Hemmaväggar/Barnväggar
När det gäller hemmabyggen så har de nya 'screw-owns' gjort att man slipper förborra massa hål och slå in metallbrickor så man kan skruva in grepp via bultar. Idag räcker det sätta upp en enkel plyfa skiva och så gör man allt klart med en skruvdragare på en timme. Vidare kan man idag köpa stora 'bubbelgrepp' eller djur som kan göra din vägg roligare. Totalkostnad för ett hemmabugge på tex 2.4 * 3.6 inklusive 100 screw owns samt 5 stora grepp ligger på ca 7500 kr och ska inte ta mer än 4 h att fixa.

Madrasser

Bygga klättervägg hemma

Material specifikation:
 - Reglar 45/95, 5 st. a´2.40 m långa plus 3 st. kortare bitar ca: 1m.
 - 2 st. plywoodskivor 15 mm (1.20*2.40)
 - Lämplig skruv eller plugg till infästning för den befintliga väggen
 - Spånskiveskruv eller liknande ca: 80 st 4,2*45 mm
 - 15 st. vinkeljärn 45*40*4

Börja med att fästa de två liggande reglarna med lämplig skruv för infästning. Kontrollera underlaget om det är trävägg, gips etc. välj därefter lämplig skruv/plugg. Försök fästa i bakomliggande reglar (använd regelsökare)

Fäst den första i golv nivå, och den andra på minst 2.20 m höjd.

När dessa är monterade fortsätter man med de stående reglarna som skivorna fästs emot.

Här kommer de kortare bitarna av 45/95 reglarna in. Fundera på hur brant vägg du vill ha men en lämplig lutning brukar vara ungefär 30-35 grader. Kapa till stumparna i lämplig längd och montera dessa mot den liggande regeln på ca: 2.20 m höjd. Använd vinkeljärnen.

Fortsätt sedan med de stående reglarna och montera de med vinkeljärnen. Använd två järn uppe och ett järn nere på varje regel. Sätt reglarna på ett avstånd på c/c 1.20 för att skivorna ska passa in.

Avsluta med att montera fast skivorna med skruven med ca: 0.5 m avstånd mellan skruvarna.

Sen är det bara greppen som saknas!

Ergo Holds har ställt ihop ett paket för en första hemmavägg som de nu säljer till väldigt bra pris. Det innehåller 58 screw-ons i olika storlekar, 20 fotchips och ligger på 1450 kr exkl. frakt. Ordinarie pris är 2300 kr www.ergoholds.com

Klart!

Fördelen med att bygga en vägg som endast är för screw-ons grepp är att man inte behöver köpa och sen borra en massa hål för dessa. Sen att man också sparar pengar genom att slippa köpa insexbult för att fästa greppen är också en fördel då dessa kostar minst 5-8 kr/st.

Man använder ju bara vanlig träskruv till screw-onsgreppen!

8a.nu