GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Home | News | Videos | Articles | Gallery | Crags | Gyms | Search - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Contact | New Member
Forum: GLOBAL / News / Tradklippa bultas upp i Västervik Login in to contribute
Tradklippa bultas upp i Västervik
OffLine 8a.nu
  2012-06-02 00:00:00    
Västervik har fram tom 2012 fått 1.7 miljoner kr i EU-bidrag som glesbygdsstöd för att utveckla klättringen i området. Pengarna har delvis gått till att renovera och röja upp vid sju klippor av de sammanlagt 30 som finns.

Mittensektionen på Råsklippan utvecklades som en tradklippa 1983 och har därefter fallit i glömska och helt vuxit igen då den mestadels erbjuder några sparsamt säkrade lättare leder. Nu har man med hjälp av brandkåren tvättat ren klippan och bultat upp några gamla tradleder.

Jim Wasmuth leder projektet. Vi har känt att det saknas lätta bultade leder för att kunna ta ut ungdomar och erbjuda säker klättring för alla som vill utvecklas säkert. De tradleder vi bultat har inte klättrats på många år men nu kommer massor av klättrare ha kul här i sommar.

Topo til Råsklippan. Det finns numera sammanlagt 72 bra bultade leder upp till 6a+ i Västervik.
Click to Enlarge Picture
OnLine Jens Larssen
  2012-06-01 12:31:14    
Detta tycker jag verkligen är bra och man kan bara hoppas att man kan göra samma sak med andra helt igenväxta tradområden i Sverige. Bulta upp gamla trad eller mixturer har väl även gjorts i Häggsta. Jag har personligen gjort det tex i Gunnilse. Min personliga käpphäst är en grym 7c i Granitgrottan som bara är gjord på förklippta slingor och som inte toppades ut. Hade den varit bultat hade det varit en klassiker som massor av klättrare hade njutit av varje sommar. Den sattes upp för typ sex år sedan men med tanke på att den är så farlig så har ingen ens försökt att gå den. Nästa generation kommer skratta åt hur konservativa oldschool generationen var.
OffLine Bob Sleg
  2012-06-01 12:50:21    
Vad är det för trad-/mixturer som är bultade i Häggsta? Jag vet att "Det vilda i min bur" har fått "förstärkning" men vad mer? "Omöjliga väggen" har däremot fått sina traditionella sprickbultar borttagna.
OffLine Jörgen Gahne
  2012-06-01 22:52:40    
Har mittensektionen "fallit i glömska", eller har det inte spridits någon information alls om detta till att börja med?
Det finns ju inga tradleder alls på Råsklippan i Smålandsföraren (-99?), och de leder som är med där är ju i stort sett samma som i länken här.
Jag menar, den som vill åka ut eller ta med ungdomar/nybörjare på "lättare tradleder", och ser en helbultad klippa där lederna börjar kring 6c i föraren, lär ju knappast bry sig om att åka till det stället till att börja med...
OnLine Jens Larssen
  2012-06-01 23:53:39    
Nyheten är alltså att leder från 4c har bultats upp. I topon står det att de ska bultas upp och nu har det alltså skett.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-02 08:43:04    
I nyheten står det att man bultat upp "några" gamla tradleder vilket ju alltså Jim bekräftar ovan. Jappe kommer alltså för säkert hundradegången med anklagelser här på 8a's forum. Kan du vänligen specificera vad som är felaktigt med det jag skrivit, " bultat upp några gamla tradleder. "   I den länkade topon finns det 12 leder och man har alltså bultat upp "några". Jim har också delat nyheten på sin facebooksida utan några kommentarer så jag antar att han tyckte den var korrekt skriven.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-02 11:07:30    
Istället för att bara klaga Jappe så kan du ju istället säga om du tycker Jim ha gjort fel och om vi även kan göra detsamma i bohuslän under samma förutsättningar?
OffLine Dem Postman
  2012-06-02 13:09:42    
Varför kan man inte topprepa lederna istället om man är ute efter säkerhet på så lätta leder. Inomhus toppas det ju hejvilt. Ingen som klagar eller? Jag tror att nybörjare gärna toppar ute oxå. Bulta lätta leder i Bohuslän är väl helt galet. Toppa istället!
OnLine Jens Larssen
  2012-06-02 14:58:51    
Självklart kan man toppa men om man ska lära sig att leda utomhus är det ju viktigt att det finns lätta bultade leder att träna på.
OffLine Dem Postman
  2012-06-02 16:20:21    
Absolut, håller med dig. Men att bulta tradlinjer för att få det är väl fel. Även där behövs lätta leder för dom som vill börja trad klättra. Lätta tradleder är en bristvara även i Bohuslän om vi snackar leder runt grad 5.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-02 17:22:40    
Självklart...men det finns ju massa lätta tradleder som är dåligt säkrade och av sämre kvalite. Om det visar sig att dessa aldrig klättras men att de hade klättras ofta som sportleder så tycker jag det är positivt att bulta upp dem. Självklart pratar vi inte om välsäkrade tradleder som ju självfallet inte ska bultas upp.
OffLine Tobbe
  2012-06-02 20:06:06    
Vad exakt är en tradled då? Bara för att man kan sätta två säkringar på 20 meter så är det tradled och ska inte bultas? Räknas det om man kan sätta en skyhook varannan meter? Klart tradleder som aldrig repeterats för att det inte anses värt att klättra med 10 meters runout ska bultas om det betyder att det klättras igen.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-02 20:31:01    
@ Tobbe: Säg det i Bohuslän och du kommer få springa gatulopp ända tills du kommer till Västra Götaland. Det vimlar av leder med den beskrivingen i Bohuslän. Personligen tycker jag dock att man abslout inte ska bulta upp tradleder på berg som annars är bultfria.  
OnLine Jens Larssen
  2012-06-02 22:54:47    
Jag har tom snackat med Jim som tycker nyheten var korrekt skriven. Att du inte förstår varför de som aldrig lett ute tycker det är ngt helt annorlunda jämfört med inne på gymmet beror ju på att du började ute. Har nu gymklättrarna denna syn är det väl bara att acceptera. De vill leda lätta leda ute för att bli varma i kläderna. Jag har haft flera kurser ute så jag vet vad jag pratar om. Innan jag började bulta upp Granitgrottan var den känd bland många tradklättrare som dock valde bort den. Om det inte var för att jag bultade upp den så hade den säkert fortfarande idag stått orörd som tradklippa. Många tradklättrare tycker just FA är viktigast...är den inte gjord så kan man klättra vad som helst...men har väl en person redan fått namnet i guideboken så väljer man istället kvalite.
OffLine Andreas Baek
  2012-06-03 16:04:30    
Den sista meningen förstod jag inte. Kan du utveckla?
OnLine Jens Larssen
  2012-06-03 19:08:21    
@ Andreas: Alla som repeterar leder väljer de som har högst kvalite. När det gäller FA så kan många klättra vad som helst bara för att få sitt namn i topon. Efter att den dåliga eller farliga FA'n är gjord så faller de i glömska. @ Jonas: Jag bryr mig enbart att sätta upp leder av kvalite dvs leder som andra vill repetera. Jag är helt ointresserad av att sätta upp bult som inte används. En farlig och därför ej klättrad tradled kan ju bli hur populär som helst om den bultas. @ Jan: Vi har samsats om en etik när det gäller att bulta. Många tycker denna etik både är för liberal respektive konservativ. Vi lever i ett demokratiskt samhälle där åsikter kan ändras. Mär jag började bulta så sammankallade GBG's KK till stort möte där ett 50-tal personer var kritiska till det vi gjort. Idag tror jag inte någon tycker det var fel att vi tex bultade upp Rabiesväggen. Det är dags för dig att ta av dig skygglapparna och öppna ögonen för framtiden. Och så är det dags för dig att svara på frågan om du tyckte det var fel av Västerviks KK att bulta upp några av de totalt igenväxta lederna och kan man göra på liknande sätt utifrån liknande förutsättningar i Bohuslän? Vad gäller Mach Pitcho så tycker jag den på ett bra sätt belyser vad som är skillnaden mellan än sport och en trad FA. Du brydde dig enbart om att få FA och struntade då och senare att rensa leden som därför var en potentiell dödsfälla. Jag noterade detta något år senare och drog ner två 100 kilos block som landade precis där man säkrar. Rörande Passe Macho så tycker jag du ska läsa igenom vad du skrev och fundera vad andra kan tyckas om detta. "Han placerade toppankaret rätt under den ofta våta topphyllan." Tycker du att detta är korrekt etik? Bara för att en led efter att det har regnat är blöt ett par dagar så kan man med slagborrmaskin borra hål i berget och slå in bultar och göra en led drygt två meter kortare än där ankaret borde ha satt. Vad tror du Petter Restorp eller annan tänker när de på väg mot toppen på leden ser att det finns två bultar mitt framför ögonen? Detta är bara ett ytterst flagrant exempel på vissa traddare vrider och vänder etiken till sin egen personliga fördel utan att tänka på hela communityn.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 09:42:13    
Jag förfasar mig över att han satte ankaret drygt två meter under där det borde ha varit bara för att toppen var blöt. Är detta en princip som du tycker är bra? Tycker du inte att man bör försöka rensa bort stenar som är en dödsfälla? Första gången jag klättrade din led blev jag chockad över att se två jättestora stenar och tog bort dem på några minuter och som sagt de landade precis där man står och säkrar. Du skriver att du rensar så gott du kan men baserat på ovan tror jag verkligen inte det stämmer. Varför rensade du inte leden bättre efter att du hade gjort den? Är det bara FA som har någon betydelse i din värld? Handlar det inte istället om att försöka öppna och dela med sig av leder och att göra detta på ett så säkert sätt som möjligt? Sen ärr det konstigt att du kritiserar mig för att jag inte svarar på dina frågor, vilket jag hela tiden gör, trots att du inte svarar på en enda av mina.
OffLine John Schäfer
  2012-06-04 10:17:46    
Det är betryggande att i en värld full med osäkerheter kunna lita på att så säkert som att solen går upp varje morgon, kommer varje tråd på 8a sluta med ett bråk mellan Jens och alla andra
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 10:20:35    
Du minns helt fel med ankaret på Passe. Det sitter drygt två meter från där det borde ha placerats? Tycker du att man kan göra så bara för att toppen var blöt när han var där och försökte klättra den? Du har helt fel även rörande Matcho. De två lösa block som jag tagit bort satt på väggen ca 5-6 meter från marken. Vidare har jag tagit bort flera lösa stenar som satt som böcker i bibilotek uppe i sprickan. Klättring är inte säker men att inte ens lägga 15 minuter för att försöka minimera dödspotential är för mig extremt nonchalant. Ingen vill ha 50 000 plastklättrare på väggen...men vi diskuterar om det är OK att bulta upp leder som har vuxit igen för att de aldrig klättras? Tycker du detta är OK är grundfrågan som du slingrar dig runt.
OffLine Peter Yakubenko
  2012-06-04 10:55:38    
@ Jan I fully admire Stefan's outstanding physical and mental strength when I watch a movie where he is climbing Elefantsprickan in the shallow-water style (= free solo). But ..  Let anyone who is ready to see his own son in such a movie doing similar things cast the first stone. Common? Anyone out there? Not me - never ever! And in my quest to avoid this and yet let them do what I do and love - climbing, I continuously work out and teach the concept that all the adrenaline in climbing should come from becoming better, from being the best, from being the winner. Not from coming closer and closer to the point of complete no-return, not from touching the void. And this implies operating in a klätterdagis-like enveronment, often even outdoors. And I wish I had more such places available nearby, not just a handful of those I often had to establish myself. 
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 11:42:54    
@ John: Jag har arbetat hårt och varit ganska framgångsrik med att förändra bultsynen och stoppa chippingen mm i Sverige. Jag antar att 99 % stödjer mig i detta och det du ser här på 8a är de sista killarna att lämna barrikaderna när den nya generationens klättrare kommer. Jag har även arbetat likaledes hårt och varit framgångsrik med att göra Bohusläns bultpolicy mer konservativ i syfte att lämna fler klippor bultfria. Jag tycker även att man ska choppa bort bultar på leder som aldrig görs eftersom bultarna förfular bergen. Jag var också den person som tog topprepen till våra gym. Varje person som kommer med åsikter kommer alltid att kritiseras av en ofta marginaliserad grupp.
OffLine Ola Jönsson
  2012-06-04 12:24:26    
@jan Jag citerar dig " Ska verkligen berget tillrättaläggas för att bli säkert för människor som inte är intresserade av att skaffa sig kompetens för att kunna ta sig upp på bergets premisser?" Detta håller i min värld endast om man pratar om tradleder. Detta argument borde dock inte hålla gentemot att bulta upp en del av de lätta mixade lederna som finns så att fördelningen i tex Stockholm (lätta trad kontra lätta bultade) blir lite mer jämnt fördelad.
OffLine Bob Sleg
  2012-06-04 14:40:02    
Peter, Är det därför du har satt upp så många bultar på traditionellt säkrade leder, bultat upp "mixade" leder samt "förstärkt" redan bultade leder? Om det nu är, som jag tolkar ditt inlägg, att adrenalinet i klättringen, att lyckan i klättringen, endast skall komma från viljan att bli bättre, känna att man blir bättre, så förstår jag inte varför du håller på som du gör. Vill du göra klättringen så säker för dig och din son så skall du i första hand låta bli och klättra ute, men om du nödvändigtvis skall klättra ute så se till att ordna med topprepsankare till lederna för att få till en säkerhet som är på acceptabel nivå ur din synvinkel. Vad har du för rätt att implementera en klättermiljö som tar lederna, redan etablerade leder, till en svårighets- eller farlighetsnivå så att de skall passa just dig och din son?
OffLine Peter Yakubenko
  2012-06-04 15:58:50    
@Bob Jag bultar aldrig upp traditinellt säkrade leder. Not a single line, never! Min nioåring började klättra trad i år :-) Att klättra säkert betyder inte att man måste klättra bara på topprep eller bultstege.
OffLine John Schäfer
  2012-06-04 16:15:44    
@ Jens Jag kritiserade inte dig, som jag förstått det har du gjort en hel del bra för att öppna upp sporten för den stora massan, vilket jag bara tycker är positivt. Det som är tråkigt är att man kan hitta hur många trådar som helst som slutar just på det här sättet. Det är en allmänt otrevlig ton i inläggen och det tycker jag är väldigt tråkigt och det är det jag har något emot
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 17:25:07    
@ Johan: Tack...som du säkert har sett så har jag aldrig någonsin ens svarat med en lika provocerande ton som andra så ofta använder. Jag tycker det är kul att diskutera då man lär sig av det...självklart skulle jag vilja ha en bättre ton personligen men det är inte lätt med alla personangrepp jag får.
OffLine Staffan Ericsson
  2012-06-04 19:33:42    
Det faktum att det, under vissa omständigheter, kan vara legitimt att bulta upp gamla tradleder innebär inte att "alla" tradleder skall bultas.  Från ett Bohuslänperspektiv kanske det är svårt att förstå att gjorda klätterleder i det skogiga östra Sverige också kan "dö" pga. igenväxt om dom sällan eller aldrig blir klättrade. Att rensa för att göra en nytur är en sak, men hur många är motiverade lägga ner ett omfattande rensningsjobb för en repetition?Min egen inte helt konsekventa linje (och just alltför mycket konsekvens leder till ett dogmatiskt förhållningssätt) är att "dåliga leder och dåliga klippor" som sällan eller aldrig klättras gärna kan bultas upp ifall dom därmed blir till glädje för några. Det verkar vara fallet för den berörda klippan i Västervik och borde gälla även för vissa (inte alla) leder i Häggsta som f.n. tyvärr håller på att dö sotdöden.Jag tror inte att det behöver vara en motsättning mellan ett "klassiskt" och ett "modernt" förhållningssätt till klättringen.  Klipporna räcker nog för alla smaker och befintliga och framtida klätterleder likaså. 
OffLine Andreas Baek
  2012-06-04 19:53:50    
Jens, nu vet jag inte hur det ser ut i Granitgrottan, men vad är det som är problematiskt med att sätta upp ett ankare en bit under toppen? Det är väl en speciell omtänksamhet som borde bli omtyckt av dig om någon?
OffLine Peter Yakubenko
  2012-06-04 21:57:50    
Jan Pålsgård skrev "Ni andra - är det bara jag som ser en fara i utomhus klätterdagisar? Klättring till massorna ... puke!" Nej, Jappe. Inte bara du. Jag skiter  i massorna också, fullständigt! Jag vill ha bara ETT klätterdagis, bara för mitt eget bruk.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 22:11:28    
@ andreas: Självklart ska leden gå till toppen på berget om det är möjligt. Personligen brukar jag ofta även toppa ut och reversera ner då ju ankaret ofta måste sättas på kanten av klippan. På Hylteberget har jag tom gjort en extension som bara är tre meter bara för att kunna toppa ut. Jappe du missar poängen. jag tycker också om topprep... men jag tycker det är rätt att bulta upp en tradklippa som ej har klättras och helt har vuxit igen. Jag tycker precis som Staffan Ericsson :)
OffLine Ola Jönsson
  2012-06-04 22:49:15    
@janJag har förståelse för motståndet att bulta upp tradleder och kanske även tradleder som aldrig klättras, vad jag har svårt med dina argument gentemot bultandet av mixade leder, i alla fall med dina följande argument.  Jag citerar dig igen "Till sist - vad är det för fel med topprep? Klättrar vi inte alla då och då på topprep av olika skäl? Ska vi kräva ingrepp på lederna så att vi kan leda dem? Varför i all världen då? " (då behöver vi inte mixade, vi kan toppa dem)" Ska verkligen berget tillrättaläggas för att bli säkert för människor som inte är intresserade av att skaffa sig kompetens för att kunna ta sig upp på bergets premisser?" (då borde vi verkligen inte ha mixade leder) Båda dessa citat borde gå stick i stäv mot att överhuvudtaget bulta någonting, så det enda argumentet mot att kunna bulta en del mixade (jag sa inte alla) är ju i sådana fall att vi inte ska bredda klättersporten. Och den åsikten får du ju absolut ha, även om jag tror att de flesta inte håller med dig.
OffLine Andreas Baek
  2012-06-04 22:52:56    
" Självklart ska leden gå till toppen på berget om det är möjligt." Vafalls?! Nu blandar du väl ihop klippklättring med bergsbestigning. Man måste inte vända på toppen för att anse ha klättrat en led, var har du fått det ifrån?
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 22:56:32    
Invigning av den gamla tradklippan som legat i malpåse sedan åttiotalet. Nu finns många nya sportklätterleder i grad 3 och 4. Tre av dem är över 20 m. Se www.vastervikclimbing för mer info.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 22:56:34    
I bouldering klättrar man till toppen på blocket. I bergsbestigning klättrar man till toppen på berget...varför kan man inte klättra till toppen på klippan på sportklättring på samma sätt som man normalt klättrar till toppen på klippan när man klättrar trad?
OffLine Andreas Baek
  2012-06-04 23:28:53    
Det är klart man kan, men man behöver inte. Toppen/slutet är inte sällan diffus.  Så ankaret på PM är väl alldeles utmärkt?  (Även om jag själv aldrig skulle ha satt dit ett)
OnLine Jens Larssen
  2012-06-04 23:42:55    
Men hallå...på PM är det fin ihållande klättring till toppen och sen en helt naturlig urtoppning upp på en hylla där man kan sätta ankaret ännu högre. Jag tror 99.99 % av alla tradklättrare tycker det är självklart att leden ska gå till toppen och att det är helt fel att sätta ett ankare lägre bara för att det ibland är blött på toppen. jag antar att du inte tillhör de 0.01 % som Jappe tillhör?
OffLine DWF
  2012-06-05 00:44:31    
Om jag inte var fullt upptagen med att försöka övertyga FN och NATO (samt en del andra organisationer) att snarast möjligt inleda en militär intervention för att få stopp på eländet i Syrien skulle jag ta mig tid att lägga mig i detta. Men i kombination med att jag också själv måste klättra hinner jag inte denna gång...
OnLine Jens Larssen
  2012-06-05 09:17:37    
Jappe...Det var du som började snacka om Granitgrottan och Passe Matcho och Masse Pitcho. Jag har flera gånger försökt få dig att diskutera sakfrågan...
OffLine DWF
  2012-06-05 10:22:14    
Spiken i kistan Jappe!!!! Tackar och bockar för att du så väl för talan för vad så många tycker och känner.  "Jag är emot att transformera uteklipporna till trygga platser där vi kan lämna våra barn. Jag är emot "en breddning av sporten".  Nej till klättring för massorna! Nej till klätterdagisar.  För övrigt - väl mött ute på klipporna! I wish you all a safe return!" Nu klättring sedan andra viktiga frågor. Lilla världen mot stora världen. 
OnLine Jens Larssen
  2012-06-05 10:44:45    
Det är ingen som vill ha klätterdagis! Vi pratar här om att bulta upp tradturer som aldrig klättrats och som har vuxit igen för att de är så farliga. Det är inte svart eller vitt som du hela tiden basunerar ut... Jag med många flera jobbar hårt för att även andra ska få ha skoj och klättra säkert... några få ha er mer egoistisk inställning till klättringen. De vill synas genom FA men de bryr sig inte om den klättras eller inte och struntar i att rensa dem från lösa stenar som kan döda säkraren!
OnLine Jens Larssen
  2012-06-05 12:58:07    
@ Jonas: Du har fel. Jag har aldrig bultat upp barnleder och en igenvuxen tradled kan ha mycket bra klättring men den kanske aldrig klättras för att den är livsfarlig på trad. Topprepandet har gjort att fler och större gym har öppnats. Hade vi fortfarande bara tillåtit ledklättring inomhus så hade säkerligen inte Labbet och Domen funnits i GBG tex. Och så håller jag med det som mats säger och jag kan bara hoppas att Jappe tar till sig av budskapet.
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-05 17:13:18    
Vill ungarna klättra lätta leder utomhus är det väl bara att köpa ett knippe kilar och sätta sig på bussen, Sverige är ju fullt av relativt enkla turer. Eller, så kan de skaffa en borr och leta upp egna klippor och göra lätta nyturer i de områden där det är okej med den lokala klätterklubben. Se också till att skaffa bra borstar då det är smutsigt och ganska jobbigt att etablera nyturer. 
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-05 18:25:14    
http://sv.wikipedia.org/wiki/Curlingföräldrar
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-07 09:21:23    
Men Mats. Vilka leder är det som är så galet bultade att de skulle vara så farliga att leda? Att klättra kommer alltid att innebära en viss risk och om dagens unga inte vågar klättra vissa leder är det ju som sagt bara att sätta upp ett topprep. Att "översäkra" leder kanske känns bra för vissa nybörjare men tar bort en stor del av glädjen de skulle kunna upplevt när de väl skaffat sig kompetensen att senare klättra leden på ett annat sätt. Ofta är det ju så att det inte finns en bult för att det inte går att klippa på just det stället eller att repets sträckning blir fel. De flesta klättrare ställs ju ständigt inför problematiken att inte kunna eller våga klättra en viss led. Som tur är väljer de flesta fortfarande att öva eller avstå, istället för att vilja bulta så tätt att det går att dra sig upp till toppen, då har ju leden inte klättrats ändå. Jag tror att det snarare kan hämma utvecklingen att borra bultstegar då det kan leda till att man blir ännu räddare för att ledklättra. Jag förstår inte denna strävan efter att kunna erbjuda unga omedelbar tillfredsställelse istället för att låta dem utvecklas i en takt där vissa mål kommer att ta längre tid men där belöningen blir så mkt större när de väl har skaffat sig kompetensen att klättra en viss led eller något annat svårt.
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-07 09:58:51    
Vilka är deras speciella villkor? När blir de glada? Vem ska etablera "säkra" turer åt dem?
OffLine Staffan Ericsson
  2012-06-07 10:42:42    
Frågan om klättring som "smal" eller "bred" sport avgjordes väl av Hiltins entré i de sydeuropeiska kalkklipporna på 80-talet. Man kan tycka vad man vill om det var bra eller dåligt, ett faktum är det i alla fall.  Jag tycker det finns positiva effekter av klättringens breddning och kommersialisering, främst tillgång till inomhus klätterväggar som möjliggör vettig träning under vinterhalvåret. Sedan trivs jag också rätt bra med kombinationen sydeuropeisk kalk och rosévin så jag har svårt att vara borrbultsmotståndare.Däremot tycker jag självklart inte att fina spricklinjer i Bohuslän eller annorstädes skall borrbultas.  Det är faktiskt möjligt att acceptera och gilla borrbultsklättring och samtidigt uppskatta rena och fina tradlinjer.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-07 10:58:41    
Bra sagt Staffan. jag är säker på att 99 % tycker som dig. Problemet är att diskussioner ofta tas över av de extrema och marginaliserade klättrarna. Kolla på hur Norska förbundet jobbar som satsar 100 000- tals kronor varje år på bultning...medan det i SKF fortfarande står på barrikaderna och försvara traddarnas sista utpost.
OffLine Bob Sleg
  2012-06-07 11:31:06    
Jan Pålsgård är definitivt inte ensam om sin inställning. "Kolla
på hur Norska förbundet jobbar som satsar 100 000- tals kronor varje år
på bultning...medan det i SKF fortfarande står på barrikaderna och
försvara traddarnas sista utpost." Jag förstår ärligt talat inte vad du skriver eller menar?
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-07 11:48:48    
@Mats. Jag förutsätter inte att alla är som jag, det är tydligt. Ungdomar är inte heller en homogen grupp. Alla ungar kanske inte ska klättra... Eller iaf vänta med vissa bestigningar som de inte behärskar, det får jag göra hela tiden och är helt okej med det. Jag tycker att det är bra om klättringen är säker men du verkar förutsätta att DITT sätt att se på säkerhet är det som ska råda när det kommer till bultning. Svara gärna på de frågorna jag ställde nyss. Riktigt intresserad av svar faktiskt.
OffLine Peter Yakubenko
  2012-06-07 13:47:10    
@Jappe and Mats S
Not only Mats E, but many others here keep talking about what must be ultimately good for everyone :-)
I am a simple climber not a guru. What I want is just to go climbing on any possible occasion. But it isn't possible anymore not to involve others near me into my climbing adventures - too late now :-) Yet, I don't want to roll someone else wheel-chair for the rest of my life instead of going climbing, so I do all possible to avoid this. Very simple.
If climbing is unavoidable - try climbing as safely as possible, so to say. Trad or sport makes no difference. Safe trad climbing gives lots of fun of playing with the gear and lots of joy of the team work, good company and nature, safe sport - more adrenaline, as you can push yourself to the limit of your physical abilities, and also can quickly win over your fellow climbers. And no wheel-chair! That's about how I position and teach it.
In addition, I believe that having a couple of dozen of routes out there, on which the safety of lead-climbing nearly matches that of indoors is a perfect way of avoiding hours of breathing-in the damn magnesium while coaching and belaying others. Of course, you need to spend some  days on cleaning, bolting, cleaning again etc. But then, you can kind of relax and make full use of it. And if the route turns out to be good enough so that many others start climbing and enjoying it, then it's even better - gives loads of positive emotions, almost feels like it improves your karma.  I can't say for the west coast, but here in Stockholm to fully experience and enjoy spot-climbing, one needs to be able to flash a 6c and redpoint a 7b. So, any klätterdagis here is a temporary and rather short lasting thing for any sport climber who wants to progress . Of course, one can easily and quickly enough come to this level by climbing indoors, but it's so much nicer climbing out, is it not?
OnLine Jens Larssen
  2012-06-07 14:13:49    
Jappe, det behöver inte vara svart eller vitt som du hela tiden upprepar. Det handlar om en nyansskillnad.

Som du mycket vä vet så har jag framgångsrikt påverkat bohusläns kk att göra sin bultpolicy mer konservativ.
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-07 17:42:23    
@Peter. Jag är jätteglad och tacksam över arbetet du gör med att etablera nyturer i Stockholm. Bra säkrade brukar de dessutom vara. Keep it up! Jag undrar bara var gränsen går i Mats Es resonemang. Att chippa är ju ett bra sätt att göra leder lättare, kanske säkrare och mera tillgängliga för de som inte klarar av dem i deras naturliga skick, det skulle ju göra det lättare för ungdomar om det fanns bättre grepp. 
OffLine Mats Sundgren
  2012-06-07 18:45:09    
http://www.sverigeforaren.se/index.php/M%C3%BCnchenbryggeriet http://www.sverigeforaren.se/index.php/Storvretsbacken
Här kommer ett par tips på klättringen du verkar efterlysa Mats. Mig stör det inte. Det du efterlyser finns ju redan.
OffLine Bob Sleg
  2012-06-08 10:41:09    
"Att
det skulle finnas något värde i en bultad led som har glest mellan
bultarna på grund av att förstebestigaren hade "överkapacitet" har jag
svårt att inse. Då blir det inte sport - utan religion - och då blir
det andra, andra som jag inte känner, som bestämmer vad jag skall
tycka. " Det är alltid glest mellan bultarna, per definition. Så är det alltid, det är alltid den som bultar en led som bestämmer "graden av säkerhet". Graden av säkerhet i ett givet ögonblick, vid givna förutsättningar, oavsett om det av vissa uppfattas som en bultstege eller av andra som glest. Du kan påverka din säkerhet genom att träna, träna på att bli en bättre klättrare. Vill du påverka de yttre förutsättningarna finns ofta möjligheten att använda topprep. Att i efterhand förändra förutsättningarna genom att t ex retrobulta, med en utökning av antalet bultar, tycker jag att man skall vara försiktig med. Jens, Hur många leder under senaste 20 åren, som idag har satts upp för traditionell säkring, skulle du ha velat se bultade istället? Du tjatar om ett par exempel i Granitgrottan, men du bör väl ha fler exempel? Du talar också om att de som sätter upp traditionellt säkrade turer bara vill ha sin "FA" och därför inte gör sitt "jobb" ordentligt. Men, hur många leder har tillverkats och bultats, dvs "tagits ner på jorden", av de mest aktiva nytursmakarna, för att lederna skall hamna i paritet med nytursmakarnas kompetens och för att nytursmakarna skall kunna lägga ännu en led till sina digra listor av FA?
OffLine Ola Jönsson
  2012-06-08 16:39:27    
Jag tycker att det känns som att det finns ett visst utrymme för att diskutera de mixade leder som finns och att det då inte blir de gamla vanliga för och emot då ingrepp redan gjorts. Nu menar jag inte att man skall bulta alla mixade leder, men det kanske finnas utrymme för att bulta upp några av alla de enklare mixade lederna. Sen är frågan vilka kriterier man ska använda när man väljer vilka man ska bulta och vem som säger ok till det. Är det den lokala bultkommitten som ska avgöra det?
OffLine DWF
  2012-06-08 19:13:55    
Även i Ceuse har man fyllt i chippat skit och det är rätt väg att gå. FA som chippat ska bestraffas.
OffLine Andreas Baek
  2012-06-09 23:02:40    
Den gängse förståelsen av Tyroldeklarationen lämnar möjlighet att sänka stilambitionen för en led som var menad att klättras i bättre stil. Det är inget nytt med en kollektiv justering av graden för fusk. En förutsättning dock är att förstemannen samtycker. Som jag förstår det så har handikapp-bultningen på Västerviksklippan genomförts i regionalt samförstånd.  Så långt allt fridens. Men jag tycker att man också ska ha i minnet några av de makabert Hilti-perforerade sportklipporna i Västervik som kom till tack vare tidigare års brist på respekt för naturens former.  Det är olika bakgrund och vanor i olika delar av klättersverige. Tack och lov så finns det många hängivna bouldrare i Västervikstrakten som har ett rent etiktänk som norm. -För det är inom boulderingen som vi nu ser stabila traditionella värden vitaliseras.  Ingen skulle ex. föreslå att montera upp en padda på ett landningssäkert sätt i ett par bultar på boulderblocken för att kunna öva in kruxen lättare.
OffLine Jörgen Gahne
  2012-06-10 20:21:18    
Hej, jag ställde en fråga i början, 4-5 inlägget typ, ang tidigare befintlig information om lederna på Råsberget. Jens svarade "Nyheten är alltså att leder från 4c har bultats upp. I topon står det att de ska bultas upp och nu har det alltså skett." Nej, nyheten är ett det öht finns leder i 4-5-6(-?)-registret på Råsklippan. Vi har varit i Västervikstrakten varje sommar i ett antal år nu. Vi har t o m övernattat på Överums vandrarhem en massa gånger. Hade vi vetat att det finns(?) 5-6-leder på gångavstånd därifrån hade vi naturligtvis klättrat där, men nu har vi vanligtvis hamnat på Silverberget eller Sjöända istället. Min poäng är att om det inte finns någon topo eller annan information tillgänglig, annat än för de redan "invigda", så kanske man varken ska bli besviken eller förvånad (eller triumferande skadeglad...) över att ingen kommer och klättrar där och att lederna växer igen...
OffLine Jörgen Gahne
  2012-06-10 20:28:29    
Obs. Föregående inlägg är ingen kritik av den aktuella retrobultningen. Det avstår jag ifrån eftersom jag inte sett lederna ifråga. Se det som ett filosoferande över informationsspridning och dess vinklingar i allmänhet.
OnLine Jens Larssen
  2012-06-11 10:46:07    
I den gamla topon så tror jag inte de gamla farliga och igenvuxna lederna fanns med. Men i nättopon så fanns de med och där stod det att lederna skulle bultas vilket nu har skett, vilket jag har rapporterat.