GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Home | News | Videos | Articles | Gallery | Crags | Gyms | Search - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Contact | New Member
Forum: GLOBAL / Editorial / "Det finns ingen säker klättring" men SKF bryr sig för lite ute Login in to contribute
"Det finns ingen säker klättring" men SKF bryr sig för lite ute
OffLine 8a.nu
  2018-01-23 00:00:00    
SKF artikeln, Det finns ingen säker klättring börjar med påståendet, "Vi försöker göra klättringen allt säkrare och minimera riskerna."

Detta stämmer vad gäller gymklättringen där SKF men utomhus känns det som förbundet har missat det viktigaste - Introduktionskurser. Under flera år har klubbar efterfrågat enklare kurser och 8a tillfrågade Utbildningkommitten om vi kundet hjälpa till och förslag har presenterats. Inget hände och till slut tog Smålands klätterförbund saken i egna händer och skapade sin egen norm och kurser.

Andra sätt man kan minimera riskerna utomhus, som redan gjorts inomhus, är att se till att minska avståndet mellan bultarna. När jag ber GBG KK att sprida info om att det finns en livsfarlig helt lös sten på en etablerad led, 60 meter ovanför en välfrekventerad vandringsled, så bryr sig inte klubben. Jag kontaktar SKF men inget händer.

Varför ordföranden i Säkerhetskommitten sedan flera år går ut och säger att klättringen är en risksport utan att komma med förslag på hur man minimerar dem är underligt.

Samtidigt så blir artikeln en kritik mot SKF eftersom utomhus så har man gjort väldigt lite och missat de viktigaste punkterna samt underlåtit att fullfölja förbundsmötesuppdraget av en bultrekommendation. Istället har SKFs fokus legat inomhus där man lämnat över säkerhetsstandards till de stora kommersiella gymmen som har brutit sig ut ur SKF.

Kulturen och den mentaliteten att klättring är farligt ute samtidigt som SKF inte bryr sig blir slutsatsen av artikeln.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-24 13:15:44    
Har du överhuvudtaget läst artikeln??
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 13:42:18    
Artikeln börjar med Robins kontenta, "Vi försöker göra klättringen allt säkrare och minimera riskerna."

SKF saknar en Introkurs för alla som vill börja klättra ute. Där har vi dagens största risk med tanke på alla tusentals gymklättrare där en stor del vill testa klättring ute. Riskerna kan minskas men SKF gör väldigt lite.

Artikeln avslutas med, "viktigt är att alla vi andra gör bra bedömningar av vad vi klarar av, vilka risker vi vill utsätta oss för och tar ansvar för oss själva."

Men om gymklättrarna inte kan gå Introkurser för utomhusklättring så kan de inte gör bedömningar när det finns markfallspotential trots perfekt säkring.
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-24 15:11:49    
Jag håller med i att utbildning är nödvändigt för att lära sig om riskerna som finns inom klättring och att kunna bedömma riskerna krävs även erfarenhet. Oavsett utbildning och erfarenhet händer olyckor. Det är väldigt viktigt att vi är öppna med det.

Den där lösa stenen har jag sett dig skriva om tidigare. En livsfarlig helt lös sten. Hade det varit jag som uppmärksammade den hade jag personligen gjort något åt stenen istället för att kontakta klubbar eller SKF för att uppmärksamma folk på den.

Du skriver att slutsatsen blir att mentaliteten kring klättring utomhus är farligt och att SKF inte bryr sig.

För det första. Är det inte bra att vara öppen med att klättring är en sport där risk för skador eller död finns?

Den andra delen i din slutsats säger ju emot hela artikeln. Hade SKF inte brytt sig hade de aldrig skrivit en artikel eller haft en diskussion om det.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 15:48:35    
Det krävs att man borrar ett hål i stenen och firar ner den och jag har planerat att göra det så fort jag får två som hjälper till. Principfrågan kvarstår att klubbar och SKF borde hjälpa till att varna för lösa stenar.

Det är bra att vara öppen och varna för att klättring är farligt och komma med tips så kan man tex göra kontinuerligt i Bergsport.

Om SKF och artikelförfattaren inte bryr sig om det viktigaste så kan man konstatera att de inte bryr sig. Att skriva att klättring inte är säker vet redan alla så den artikeln hjälper inte till att minimera framtida olyckor.

Minimera framtida olyckor görs främst genom att ha Introkurser och kontinuerligt ge exempel på vad som är de främsta olycksriskerna mm.
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-24 16:16:59    
"Minimera framtida olyckor görs främst genom att ha Introkurser och kontinuerligt ge exempel på vad som är de främsta olycksriskerna mm".

Precis. Inte att bulta tätare.

"Om SKF och artikelförfattaren inte bryr sig om det viktigaste så kan man konstatera att de inte bryr sig".

Nej, man kan inte konstatera att denne inte bryr sig. Viktigast är olika för olika individer.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 16:26:41    
Självklart är det viktigare att det finns Introkurser och att man ständigt informerar om risker än att det bultas tätare.

Jag tror det är uppenbart för dig att det är mycket viktigare att det finns Introkurser än att det skrivs en artikel som säger att klättring är en risksport där det inte nämns exempel.

Att skriva en dylik artikel som Robin har skrivit kan dock vara kontraproduktivt för säkerheten i landet då den skickar budskap till bultarna att det blir markfall oavsett hur de bultar.
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-24 16:34:00    
"Jag tror det är uppenbart för dig att det är mycket viktigare att det finns Introkurser än att det skrivs en artikel som säger att klättring är en risksport där det inte nämns exempel".

Jag tycker att båda delarna är viktigt. Sen är artikeln baserad på en diskussion som hölls. Allt som sas kom troligtvis inte med i artikeln.

"Att skriva en dylik artikel som Robin har skrivit kan dock vara kontraproduktivt för säkerheten i landet då den skickar budskap till bultarna att det blir markfall oavsett hur de bultar".

Det kan bli markfall i princip oavsett hur man bultar. Precis som det sägs i artikeln så har man sett markfallspotetial upp till femte bulten inomhus. Där bultas det så tätt att man nästan klipper en bult per move.
Det är för övrigt inte Robin som skrivit artikeln.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 17:27:10    
Jag utgår ifrån att du håller med om att det vore bättre att 500 personer gick en Introkurs för hur man klättrar säkert jämfört med att man kan läsa på Bergsport att det inte finns säker klättring.

Finns det viktiga saker i artikeln som missades så borde Robin be att artikeln rättas till. Vi kan nog utgå ifrån att han har fått läsa den innan den publicerades.

Det kan bli markfall från 10:onde bulten om man glömmer att knyta in sig eller om man håller repet i handen. Om ingen gör misstag ska det aldrig behöva ske markfall.
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-24 17:48:15    
Nu gör du uttalanden om hur jag tänker, det känns inte riktigt ok.
Sen tycker jag inte att man kan gå en "introkurs" för hur man klättrar säkert. Som jag skrivit, så tycker jag inte att man kan göra klättringen säker. Därför tycker jag att artikeln är viktig och belyser en problematik kring inomhusklättringen jämte utomhusklättringen. Sen är det väl inte samma person som håller i utbildningar som skriver artikeln? Det tar inte arbetstid från den ena för att den andre gör något annat.

Vi kan inte utgå från att Robin läst artikeln innan den publicerades. Oavsett så är artikeln välskriven och tar upp viktiga frågor.

Jag kan med säkerhet säga att misstag görs och kommer fortsätta att göras. Även om inget misstag i säkringsarbetet görs kan markfall ske. Ett grepp går sönder, man slinter med foten precis i klippet osv. Ja, man kan klippa i höfthöjd, men hur ofta sker det egentligen? Mer sällan än att man klipper ovanför huvudet.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 18:05:32    
Det är uppenbart att du och Robin inte tycker att det finns någon säker klättring. Jag menar att det är fel eftersom om ingen gör något misstag så kan man göra klättringen säker.

Säkerhetskommitten, där alltså Robin har varit ordförande i många år, presenterar sig så här på hemsidan.

"Säkerhetskommittén strävar också efter att utarbeta riktlinjer och rekommendationer för säker klättring."
OffLine Magnus Eriksson Brändström
  2018-01-24 18:10:31    
Man är inte 100% säker när man kör bil.
Man är inte 100% säker när man åker flyg.
Man är inte 100% säker när man löptränar.
Man är inte 100% säker när man håller på med lagidrott.

och självklart är man inte heller 100% säker när man klättrar....

Idioti!
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-24 18:21:08    
Tack Magnus. Precis det jag försöker säga.

Jens.
Ponera att du klättrare en led du själv bultat enligt ditt egna säkerhetstänk, inga misstag görs i säkerhetsarbetet. När du sträcker dig upp med repet för att klippa andra bulten går greppet du håller i sönder.

Vad är mest troligt i detta scenario?
Att du hänger fint en bit ovanför marken.
Att du landar på backen.

Du kan självklart säga att eftersom din säkrare var så duktig så tog han hem repet precis när greppet gick sönder. Troligtvis sker inte det då säkraren är en människa och reaktionen inte sker direkt.
OffLine E *
  2018-01-24 19:27:45    
Vänta nu lite här, har inte denna artikeln redan diskuterats en gång, sen stannade diskussion av?
https://www.8a.nu/forum/ViewForumThread.aspx?ObjectId=46053&Object&CountryCode=SWE
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 20:14:24    
Jag tror att alla håller med Magnus. Ingenting man gör är 100 % säkert och det gäller sjävklart även klättring. Presentationen av Säkerhetskommitten är alltså vilseledande då de påstår sig jobba för säker klättring trots att det inte går. Robin kör alltså med dubbla motstridiga budskap

Det finns säkert några av de 500 leder som jag har bultat där man kanske skulle gå i backen enligt ditt exempel men hade det bultats som inomhus är inte detta möjligt om man säkrar korrekt. Jag har blivit kritiserad för att jag har bultat för tätt och påverkades tidigare av detta och ökade avstånden därför.

Frågan som har ställts här gäller att SKF och Säkerhetskommitten inte aktivt har jobbat för att göra klättringen säker.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-24 20:22:13    
Och den frågan kan inte besvaras eftersom påståendet den grundar sig på inte är sant...
OffLine Emil T Kellander
  2018-01-24 20:25:28    
Lägg ner nu Jens! Du gör bort dig, ännu en gång. Låt nya generationer utveckla Svensk klättring. Allt du skriver ovan visar med största tydlighet att du inte är framtiden.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-24 20:48:16    
Mats: Du måste väl hålla med om att utbildning är viktigast och att just på den punkten har SKF misslyckats att ta fram en Introduktion för sportklättring.

Det finns massor av mer saker man missat som tex att fullfölja sitt uppdrag att ta fram en bultrekommendation samt att se till att klubbarna varnar för lösa stenar etc.

Istället för att göra något konkret så är Säkerhetskommittens budskap att klättring inte är säker.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-25 06:45:18    
Vi det ju sedan gammalt att om någon inte gör det du vill så tycker du att de inte gör något alls. I verkligheten är det ju inte så.

Ja, Jens - jag tycker utbildning är central. Kompetens att kunna ta ett eget säkerhetsansvar är betydligt viktigare än några extra bultar. Om du och Fredrik sedan vill bulta med en meters mellanrum hela vägen upp så finns det inget som hindrar det. Att - som nu sker i andra forum - påstå att man inte skulle kunna ta bort lösa stenar för att vi inte har en nationell bultrekommendation som explicit anger att man måste förhindra markfall då man bultar är ju bara trams.

Det är dock inte förbundet som utbildar klättrare. Det gör klubbar och företag med hjälp av instruktörer. Jag är inte alls säker på att en introduktionskurs skulle vara rätt väg att gå och jag tror att ganska många instruktörer faktiskt håller med. Den kunskap man behöver för att kunna "topprepa" ute kanske inte räcker om något går fel. Jag har full förståelse för att man är restriktiv med att lätta upp instruktörsnormerna på det viset.

Att förbundet har svårt att få till utbildningen av instruktörer är ett problem alla känner till. Det beror bland annat på att så få orkar jobba ideellt för förbundet och det är inte minst ditt fel. Eftersom du omgående kräver att alla som tar ansvar inom förbundet antingen skall dansa efter din pipa - eller avgå - så är det ju inte så många som faktiskt vill det. Tyvärr känner jag flera, "me included", som anger Jens Larsen som huvudanledning till att inte engagera sig inom svensk klättring.

Du gör det alldeles för lätt för dig när du listar sådant som förbundet missar. Dessutom vet du att det är så - så du sticker inte att man inte gör något alls - för att ge kraft åt ditt påstående. Naturligtvis missar föreningar, företag, regeringar och enskilda individer saker. Det betyder ju inte att de inget gör eller ens att de prioriterar fel. Det betyder bara att man med oändliga resurser kunde ha gjort ännu mer - vilket ju inte säger något alls.

Du gör svensk klättring en allvarlig otjänst när du om och om igen sprider direkta felaktigheter om vad som står i artikeln och vad de som deltog på diskussionen har sagt. Det är oförskämt och kan bara tyda på illvilja. Det du skriver är ju inte sant utan syftar bara till att misskreditera en enskild person.

Du har fel - lägg ner.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-25 08:30:47    
Rörande lösa stenar så har du missuppfattat. Jag tycker att förbundet borde rekommendera att klubbarna sprider info när klättrare hittar lösa farliga stenar. På så sätt kan man informera klättrare att lösa stenar är ett problem inom klättring.

Med tanke på att Smålands klätterförbund tog fram en kurs för utomhusklättring så måste väl det vara uppenbart att en sådan kurs saknas. Även Kvibergs KK deltog i kursen. Anledningen till att det är så svårt att få fram instruktörer är att det är så extremt dyrt och utdraget att gå auktorisationskurs. Omfattningen på Smålands dito är kanske 25 % av SKFs dito.

Flera av de auktoriserade tjänar mycket pengar på att hålla kurser och för dem är det bra att det utbildas få instruktörer.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-25 09:07:00    
Jag tycker att information rörande lösa stenar redan sprid väl främst via sociala medier. Förstår inte varför det är viktigt att SKF går ut med en rekommendation om något alla redan gör.

Hittade normen för sportklätterinstruktörer inom SKF, tyckte det var en rimlig kunskapsnivå för att få hålla sportklätterkurser. Hittar inget om vad smålands klätterförbund ställer för krav på sina instruktörer, vart finns den informationen? Om jag går en kurs vill jag gärna veta vad jag kan förvänta mig att instruktören har för kunskap. Hittar inget pris för SKFs sportklätterauktorisering, men utdraget verkar det inte vara - två dagar som gick att förkorta till en om ens förkunskaper var tillräckligt goda.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-25 09:26:10    
Det senaste två åren har Fredrik Lundqvist tagit ner tre stora stenar med bara händer och en kilpetare i Bohuslän. Ingenstans på sociala medier fanns sådan info. Om den spridits hade den sannolikt informerats om på Klättertorpet eller BKKs Facebook.

Menar du att varje person som tex bor i Stockholm innan sin Bohuslänresa ska scrolla lokala sociala medier? Om lösa stenar rapporteras på klubbar och hos SKF såsom nya accessproblem så skulle det fungera mycket bättre.

Läs på bättre om sportklätterauktorisation. Det tar minst fyra dagar när jag tittade senast. I praktiken så har väl SKF de senaste tio åren auktoriserat två personer per år i snitt. Vi behöver utbilda flera hundra gymklättrare varje år men jag gissar på att kanske 10 % gör det. Jämför då med att minst 90 % av de som klättrar inomhus har tagit ”körkort”. Utomhus är mycket mer komplicerat och där har kanske 10 % körkort.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-25 09:36:07    
Svårt att uttala sig om specifika fall, men jag antar att den informationen inte kommit till BKK och SKFs kännedom, alternativt frostsprängning, eller så har bara tidigare bestigare inte ansett stenarna lösa. Klättring är farligt, om SKF tar på sig att informera om lösa stenar kan det bli problematiskt när olyckor sker på leder med lösa stenar de inte känner till och därför inte kunnat varna för. Men den här diskussionen har vi redan haft.

Vill dom inte ha information behöver dom såklart inte hålla sig uppdaterade.

Jag läste precis dokumentet, där står det två dagar med möjlighet till förkortning vid goda förkunskaper. Läs bättre själv. Att SKF lider av ett bristande engagemang stämmer bra, och är väldigt sorgligt, men som Mats redan sagt så är ju det ansvaret till stor del ditt Jens. Förstår inte vad körkort har med något att göra.

"Kursens varaktighet kan variera beroende på aspirantens förkunskaper och erfarenheter, detta
verifieras utifrån aspirantens behovsdefiniering och loggbok eller motsvarande dokumentation.
Examinatorn måste kontrollera att aspiranten är godkänd i samtliga förkrav och kompetensmoment.
Två dagars kurs är ett riktmärke men vid mycket goda förkunskaper finns möjligheten till kurs om
endast en dag" Saxat från http://bergsport.se/wp-content/uploads/2016/05/Auktoriseringskurs-sportkla%CC%88tterinstrukto%CC%88r.pdf
OnLine Jens Larssen
  2018-01-25 09:54:26    
Du har missat förhandskraven.

"För att bli slutligen godkänd måste aspiranten deltagit på två normerade sport- eller
klippklätterkurser utomhus.

Aspiranten ska ha deltagit som instruktör vid minst fyra normerade inomhuskurser
varav minst hälften normerade ledkurser."

Så i praktiken så pratar vi om 5 - 10 dagar för att bli auktoriserad sportklätterinstruktör. Notera också att det inte finns någon sådan inplanerad 2018.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-25 10:06:58    
Ingen utom du Jens verkar ha missat något alls. Förmätenhet klär dig inte.

Eftersom ingen håller håller med dig så är det väl dags att du startar en tredje tråd om hur dum ordföranden i säkerhetskommittén är.

Du kan ju också skriva en egen krönika om bakgrunden till att du avsiktligt missförstår honom. Som jag minns hade det med en junior att göra...
OnLine Jens Larssen
  2018-01-25 14:15:26    
Efter att jag gett svar på tal på alla specifika punkter så återstår endast att komma med generell kritik blandat med ett personligt påhopp.

Vi kan väl sammanfatta att det just verkligen inte finns, "Säker klättring", just för dem som inte har fått gå kurs för utomhusklättring. Här ligger en mycket stor skadepotential som SKF måste ta tag i.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-25 16:34:40    
Du får naturligtvis "konstatera" vad som helst - något "vi" förefaller inte finnas.

I just den här tråden passar det sällsynt illa att du beklagar dig över personliga påhopp - om det inte är ditt påhopp på säkerhetskommitténs ordförande du pratar om...

Lysande att Fredrik kan plocka sten utan instruktion från SKF. Kan inte andra det?
OnLine Jens Larssen
  2018-01-25 17:04:24    
Så vad är viktigast?

a. Alla som prövar utomhusklättring själva har gått kurs?
b. Att Säkerhetskommitten upplyser dessa, - Det finns ingen säker klättring.

Alla kan plocka sten utan instruktion...problemet är att få gör det och det vore bra om klubbar och SKF kunde behandla lösa stenar som tex fågelvarningar...
OffLine Mats Engquist
  2018-01-25 20:04:44    
Frågan är inte relevant eftersom det du påstår i "b" inte har hänt. Har du fortfarande inte läst artikeln?

Det är klart att det kan vara bra om klubbar plockar lös sten. Frågan är ju om det är ett allvarligt fel att förbundet inte går ut med helsidesannonser i dagspressen om att man skall göra det...

Du måste lära dig förstå nyanser och perspektiv.

Skriv nu en ny tråd. Även denna är död.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-25 21:14:01    
Vad menar du med att b inte har hänt? Vi diskuterar ju just artikeln där Robin säger att - Det finns ingen säker klättring?

Jag menar dock att SKF nonchalerar detta faktum då utomhusnybörjare inte erbjuds Introkurser.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-26 05:26:37    
Och det är ju därför jag undrar om du läst artikeln... Artikeln är ett kort referat från en diskussion - en diskussion som säkert hade varit upplysande att lyssna på för många nybörjare. Det handlar ju inte om att det enda man gör är att gå ut med information om att al klättring är osäker. Att man har diskussioner kring olika, mer eller mindre filosofiska, ämnen tycker jag är bra - det är nödvändigt. Att förmedla kunskapen om att var och en är ansvarig för sin egen säkerhet, även om någon annan skruvat upp bultar på en klippa, är ytterst relevant och en diskussion som måste hållas levande så länge det är tillåtet att klättra utomhus.

Kurser erbjuds av klubbar och företag. Jag vet inte om det är brist på sådana - det kanske det är.

Att inte få fram frivilliga resurser att hålla instruktörsutbildningar är inte samma sak som att nonchalera något. Att det saknas just sådana, mycket på grund av dina ständiga påhopp och häxjakter, är ett välkänt faktum.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-26 09:31:22    
Då är vi alltså övverens om att det saknas instruktörsutbildningar :)

Instruktörerna får betalt för dessa kurser men eftersom de är så avancerade så finns ingen efterfrågan.

Så det blir som ett nollsummespel. Det finns varken utbud eller efterfrågan på dagens sportklätterauktorisation och förklaringen är att de är för avancerade.

Jag och Jim Wasmuth kontaktade UK för fem år sedan och ville hjälpa till men inget har skett. Att inte agera nu när Robin säger att klättring är så farligt visar just att SKF bryr sig lite.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-26 11:11:21    
"så avancerade" - Det finns ingenting i auktorisationen som är ens en antydan till svårt, allting är dessutom nödvändigt. Menar du att klättrare är lata? Det håller jag verkligen inte med om. Det måste alltså finnas någon annan förklaring än att dom är för avancerade. Vad har småländska klätterförbundet för norm för sina sportklätterinstruktörer? Jag hittar inte ens deras hemsida.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-26 11:49:44    
Du har nog missförstått termen "nollsummespel" men det kan kvitta. Vad den eventuella svårigheten för förbundet att arrangera instruktörsutbildningar har med bultningen att göra vet jag inte riktigt. Det är ju en annan diskussion.

Att det är "för svårt" att bli instruktör är ju ett tydligt argument FÖR att man behöver viss kompetens för att kunna ta ett ansvar för sin egen säkerhet när man klättrar. Men du tror alltså att man kan bulta bort det ansvaret?
OnLine Jens Larssen
  2018-01-26 14:14:13    
Jag tror att anledningen till att sportklätterauktorisationen samt att det finns få sådana kurser beror på att det är för avancerade. Vad tror du är orsaken till misslyckandet om du nu inte tycker det är för svåra? Vad tycker du att SKF ska gör åt problemet att det inte finns någon Introkurs för alla de gymklättrare som vill börja klättra ute?

Jag tror att om man bultar bort markfallspotential, vid perfekt säkring, så bidrar det till att göra löättringen säkrare. Det viktigaste är dock att skapa en Introkurs.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-26 16:32:36    
Jag är inte säker på att jag tror på en introkurs, även om jag faktiskt i någon mening har gått en sådan själv. Jag ville lära mig tillräckligt mycket för att på ett hyggligt säkert sätt kunna rigga egna topprep och säkra mina egna barn om de ville klättra ute. Det är väldigt begränsande och jag tycker nog att man kan kosta på sig en klippklätterkurs om man vill klättra ute. En klippa, det vet du ju, är inte riktigt som en inomhushall - även om någon har bultat den.

Jag ser fortfarande inget som hindrar att du bultar som du vill. Diskussionen om nationell bultpolicy handlar om något annat. Hade du läst artikeln hade du förstått det.

Orsaken till det du kallar "misslyckandet" har jag redan förklarat för dig. Två ord.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-26 16:45:44    
Jag tror det just är väldigt många som vill "hyggligt säkert sätt kunna rigga egna topprep."

Uppenbarligen tycker då nästan alla att det känns onödigt att gå en två dagars kurs för uppemot 2 000 kr.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-26 16:50:46    
Som vanligt läser du bara valda delar... Jag tyckte ju inte att det räckte...

Jag tror inte det är så lyckat att locka ut folk som inte kan på klipporna med motivet att det är lika säkert som inne eftersom "jag har följt den nationella bultpolicyn". Det tror jag kommer att leda till att folk dör.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-26 17:19:51    
Jag tror precis sod du att man ska inte locka ut folk på klipporna med det movivet. Men eftersom det inte finns Introkurser så kan det hjälpa alla de som prövar att det är tätare bultat.

Hade SKF brytt sig mycket så hade man för flera år sedan fixat detta med Introkurserna. Notera att det inte finns en enda sportklättersuktorisation i kalenders 2019.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-26 18:02:32    
Jätte sorgligt, om du slutar mobba SKF kanske utvecklingen ändras? Smålands klätterförbund har inte heller några auktoriseringar planerade enligt deras kalender. Fortfarande nyfiken på vad dom har för norm för sin utbildning.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-26 21:25:06    
För fyra år sedan kontaktade jag UK och ville hjälpa till. Därefter har jag kommit med konkreta förslag.

Nu informerar jag allmänheten om att inget har hänt och att situationen blir allt mer akut då antalet klättrare som vill pröva luckan ökar. Med fler bultar kan det bli lite säkrare men viktigast är Introkurser.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-26 21:37:14    
Att förbundet inte omedelbart blir jätteentusiastiska över dina erbjudanden om att hjälpa till är vi nog ganska många som har viss förståelse för. Dina konkreta förslag går ju för det mesta ut på att någon - eller alla - gör fel. Du skulle kanske jobba på att bli aningen mer konstruktiv. (Nej... det räcker inte att med ojämna mellanrum skriva listor på vad "någon" måste förbättra - du måste sluta med svartmålningen också)

Sedan ser jag ingenting i den artikel du refererar till som säger att man inte skall hålla utbildningar. Har du äntligen insett att mobbningen gått lite för långt?

"Introutbildningar" trodde jag vi var överens om var fel väg att gå.

Avslutningsvis är det ju fortfarande inte förbundet som håller klätterkurser. Du måste kolla fakta om du vill kritisera - annars blir det liksom inte så trovärdigt...

Kort sagt: Du har fel, som vanligt, lägg ner!
OnLine Jens Larssen
  2018-01-26 22:50:21    
Om nu förbundet tycker att "Det finns ingen säker klättring" så kan man ju fråga sig varför man inte jobbar med det viktigaste; Introkurser samt bulta bort markfallspotential.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-27 07:30:06    
Nu måste man ju återigen fråga om du har läst artikeln? Du måste förstå skillnaden mellan att tycka något och att dra en slutsats - annars blir ju diskussionen med dig meningslös.

Sedan kommer dock ett rent tyckande - från din sida - och det handlar om vad som är "det viktigaste". Förbundet kanske inte delar din uppfattning om vad som är det viktigaste att göra, även om slutsatsen är att klättring utomhus aldrig kan göras helt säker.

Hela diskussionen går ju ut på att förklara just det - så jag rekommenderar återigen att du läser artikeln och inte bara drar en massa slutsatser av rubriken.

Varför förbundet sedan inte gör allt du vill, ens där ni eventuellt skulle vara överens (om det finns något sådant område) så beror det ju på att många, på grund av 8a och den osakliga rapporteringen här, drar sig för att arbeta inom just förbundet. Man vill inte utsätta sig för dina ständiga påhopp.

Jag kan inte hitta en enda sport eller idrott där det finns en nyhetstjänst med någon räckvidd som ägnar all kraft år att baktala ett förbund och de som arbetar inom detta förbund.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-27 10:48:03    
Vi måste ju vara övverens om att Utbildning är det som är viktigast vad gäller säkerheten. Inomhus får man inte ens klättra om man har tagit Grönt och Rött kort via en utbildning.

De allra flesta som börjar klättra ute har dock inte gått en utbildning. Om man säger att "Det finns ingen säker klätring" och sedan inte har ett utbildningsprogram på plats för alla dessa gymklättrare då måste det väl vara tillåtet att kritisera?

Inomhus är det altid tätbultat och man vaggas in i att det är bara att klättra på. Med tanke på att det inte finns någon utbildning som säger att utomhus kan man dö med den inställningen så tycker man ju att ett sätt att minska riskerna skulle vara att bulta som det ser ut inomhus även utomhus.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-27 12:15:21    
Jadu Jens, eftersom du helt vägrar ta till dig någonting i något sammanhang alls så vet jag inte om jag just nu har tid att fortsätta leka med dig:-)

Ja, Jens - det är tillåtet att kritisera. Det är ju självklart. Kritik som bara är personangrepp på enskilda individer bör man dock avhålla sig ifrån. Om du nu, vilket jag seriöst betvivlar, faktiskt har någon slags ärlig ambition att göra något bättre så bör du undvika att agera som en sanningsförnekande mobbare.

Sedan sätter du ju fingret på den springande punkten, men drar helt fel slutsats. Jag förstår att du landar så fel då det krävs en del tankearbete för att hamna rätt. Din fäbless för enkla lösningar på svåra problem (som ju nästan aldrig finns) leder dig här helt fel.

Utbildning är rätt väg att gå. Utbildningar finns och de erbjuds att klubbar och företag. Att bulta bort behovet av utbildning går inte - det skulle eventuellt göra att ännu fler skadade sig utomhus då de tror att ute är som inne.

Om nu utenybörjarna inte vill utbilda sig så är det inte så himla mycket förbundet kan göra för att ändra på det. Det går inte att bulta bort det problemet och det är inte säkert att det i det sammanhanget är lämpligt att utfärda en nationell bultpolicy som dessa nybörjare an ta som intäkt för sitt antagande att klättring på klippa, utan utbildning, är lika säkert som klättring inomhus...

Du missförstår ju hela budskapet i artikeln.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-27 14:21:21    
Om nu det finns varken utbud eller eftrågan för de kurser som tillhandahålls så visar detta ju på att SKF borde göra något åt saken. Jag håller självklart med om att det inte går att bulta bort problemet men självklart hjälper det nybörjarna utomhus att det inte finns markfallspotential ute om man säkrar helt rätt.

Jag förstår budskapet i artikeln och diskuterar i vilken miljö den är skriven.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-27 15:06:10    
Utbudet finns, hur det är med efterfrågan är svårt att säga - men finns ju ett antal som erbjuder kurser. Alla dom här "gymklättrarna" du pratar om, varför kan inte dom gå en kurs hos t.ex. klättertorpet? Jag tror att majoriteten av dom människorna du pratar om inte har något direkt intresse av att klättra ute, dom uppskattar klättring som en rolig träningsform och (hur mycket vi än bultar, bygger stigar eller på andra sätt gör klippklättring mer "lättillgängligt") har inget direkt intresse av att klättra ute. Skulle detta intresse väckas utgår jag ifrån att dom skaffar sig kunskapen (går en kurs, åker ut med någon som har mer erfarenhet, osv osv) innan dom ger sig på sina egna äventyr. Det är ju ingen brist på kurser idag, även om det auktoriseras väldigt få sportklätterinstruktörer - oavsett om vi ser till SKF eller Smålands klätterförbund (vill fortfarande veta vilken norm dom utvecklat, och varför du framhåller dom som "gudar" i relation till SKF?).

Jag tror alltså att den stora majoriteten av dagens klättrare klättrar inne för att klättring för dom är en rolig träningsform, där gymmet alltid kommer vara mer lättillgängligt än klippan.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-27 15:25:08    
Jag gissar på att 2018 så kommer säkert minst 300 personer börja klättra ute på egen hand. Ett ytterst fåtal kommer att ha gått en kurs innan de provar på klättring ute för första gången.

Tycker du inte det vore bra om dessa utomhusnybörjare erbjöds en enklare Introkurs. De allra flesta klätterkurser som erbjuds ute är tradklätterkurser vilket bara ett fåtal av de 300 nybörjarna är intresserade av.

Smålands klätterförbund har examinerat ett drygt 20-tal intruktörer utomhus och de håller kontinuerligt på med Introkurser på sina klubbträffar. Kviberg ska börja med detta och där fick instruktören sin auktorisation via dem. Jag tror att ingen annan klubb i Sverige har organiserad Introklättring.

När Kviberg la upp sina kurser i våras så blev de fulltecknade direkt och folk fick ställa sig på kö. Behovet av enklare sportkurser är extremt stort men SKF har inte agerat utan säger istället att klätting är farligt!
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-27 18:14:16    
SKF tillhandahåller inte kurser, det gör klubbarna och/eller företag. Om jag skulle gå en "introkurs" skulle jag gå klättertorpets grundkurs, det verkar vara en riktigt bra kurs om man vill komma igång och klättra ute på eget bevåg. Vad innehåller dom här kurserna du efterfrågar? Rött kort + rensa ankare? Hur lång tid tar dom? Vad kostar dom? Vem ska bedriva dom?
OnLine Jens Larssen
  2018-01-27 18:59:19    
Det är SKF som sätter standards och auktoriserar de som ska hålla kurser.

Mitt förslag har jag kallat lila kort och börjar inomhus en gång och därefter utomhus en gång. Kostnad ca 600 kr då man kan vara upp till 8 pers. Jag har gjort en noggrann beskrivning och publicerat här samt skickat till UK för tre år sedan.

Det handlar alltså inte om prusik och att kunna avancerade knutar utan en fortsättning på rött kort samt riskanalys ute. Gymmen kan tillhanda hålla dem och instruktörer kan också bara gå en enkel fortsättning på rött kort alternativt så kan de erfarna klättra upp och få auktorisation på samla sätt som i Småland.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-27 19:37:08    
Typ något sådant här? http://www.klattercentret.se/telefonplan/kurser/sportklatterkurs/

Jag tror tyvärr inte det finns kommersiella gym i de flesta städer som har möjlighet att tillhandahålla kurser. Klättercentret är dyrare än ditt förslag, men jag tror det blir svårt att hitta en kommersiell aktör som är beredd att erbjuda en 2 dagars kurs för 600 kr per person. Om du ska jämföra med Småland måste du berätta vad deras norm är, och hur får man auktorisation där? Jag tycker ju som sagt att både prusik och "avancerade" knutar är viktig kunskap när man vistas i bergsmiljö, men då antar jag att vi tänker olika där. Den enda slutsatsen som går att dra då är att du vill ha okunniga klättrare ute i bergen, det ser jag som en säkerhetsrisk.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-27 20:18:27    
Det är väl uppenbart att det är bättre att gå en enklare Introkurs jämfört att inte gå någon kurs alls.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-27 20:47:13    
Nej...
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-27 21:13:13    
Det är väl uppenbart att en enklare introkurs kommer leda till en falsk trygghet.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-27 21:47:24    
Konceptet med en Introkurs är just att påtala - Det finns ingen säker klättring och varna för lösa stenar och , markfallspotential samt ge lite extra träning. Alltså precis tvärt om från falsk trygghet.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-28 09:03:55    
Vänta nu... Du delar alltså uppfattningen att det inte finns någon säker klättring och vill nu hålla kurser för att sprida det budskapet.

Bra där!
OffLine Fredrik Lundqvist
  2018-01-28 10:13:11    
Det finns mycket få skulle jag vilja säga som är av den uppfattningen att klättring är riskfritt. skillnaden ligger i hur mycket man skall anstränga sig för att minimera risker och göra klättringen säkrare och skulle jag vilja säga tillgänglig för fler.

Robins uttalande i artikeln kan förstås som ett försvar för att inte minimera risk. Förslag om bultrekommendation, introkurs etcetera för att minimera risk behandlas med en viss resignation och då menar jag att det är viktigt att markera och flytta fokus till vad var och en kan göra själv.

Det kan mycket väl vara så att vissa klubbar inte har behov av en introkurs och kan gå direkt på kurs klippa medan andra klubbar inte har denna möjlighet. På detta sätt begränsas möjligheten för fler att minimera risk och det kan varken vara oerfarna klättrare eller klättringen till gagn.
OffLine Fredrik Lundqvist
  2018-01-28 10:13:22    
.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-28 11:12:37    
Tack Fredrik! Dina inlägg är, även om vi naturligtvis inte alltid är överens, sakliga och nyanserade.

Det jag hela tiden vänder mig emot är att Jens så ofta, i stället för att komma med konkreta förslag och konstruktiv kritik, väljer att svartmåla och baktala enskilda personer inom förbundet. Så länge någon agerar på det viset finns det ingen som helst anledning för något att ta det hen säger eller skriver på minsta allvar.

Även Donald Trump lyckas ju någon enstaka gång faktiskt få något rätt - vanligen då av misstag.

Så sluta med personjakt, baktaleri, mobbning, hat, fake news och andra dumheter - så skulle 8a eventuellt kunna bli en nästan trovärdig spelare. Uppförsbacken är lång eftersom skriverierna och kampanjerna från sidans redaktör har skadat så många.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-28 11:48:26    
Mitt budskap till det som Robin har diskuterat är att det inte ger något att bara säga att Klättring inte är säker. Man måste ju följa upp detta med exempel och att det finns kurser för att man ska visa att man bryr sig.

SKF har inte följt upp detta och har anpassat sitt utbildningssystem till detta. Jag har kommit med massor av konkreta förslag och lägger flera gånger om året ut artiklar om säkerhet vilka alla har skickats till SKF. Jag har även skickat förslag på ny Introkurs. J
OffLine Mats Engquist
  2018-01-28 13:37:33    
Det är ju sådana där detaljer, som att du - väl medveten om att det inte alls är så - skriver "... inte ger något att bara ..." som gör att hela din argumentation faller.

Sedan har du ju för vana att kräva att de funktionärer som vanligen lägger stora delar av sin fritid, till om (om någon) mycket blygsam ersättning skall göra oändligt mycket mer än de redan gör och att de alltid skall göra som just du vill.

Dels håller ju inte alla med dig om vad som måste göras och dels räcker faktiskt inte tiden ens till allt men vill göra. Det är extremt kontraproduktivt - för den händelse att ditt mål mot all förmodan inte bara skulle vara att mobba och baktala - att dessutom påpeka att man borde ha jobbat ännu mer, offrat ännu mer fritid, svikit familj och vänner ännu mer och hunnit klättra ännu mindre.

Det är så lätt att hitta fel. Hur mycket rätt man än gör finns det alltid fel att hitta. Det är ren ynkedom att agera så mot dem (oss) som offrar fritiden för andras klättring.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-28 14:38:59    
Jag har hittar fel och kommer med förslag. Det viktigaste som man har missat är att se till att alla gymklättrare kan få gå en enkel Introkurs.

På en Introkursen så ska man prata om alla faror som finns där ute samt lära ut lite bättre rephantering än vad som krävs vid rött kort.

Sedan har Förbundsmötet gett i uppdrag till SKF att ta fram en bultrekommendation.Nu har det tagit 21 månader och inget har skett sannolikt pga att den som ska göra rekommendationen är emot motionens grundtanke om markfall.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-28 15:29:52    
Och jag hittar massor med fel i det du gör men du bättrar dig aldrig...

För det mesta kommer du ju inte med "förslag" utan bara med extremt starkt vinklade beskrivningar av vad du tycker är fel, kompletterat med ren smutskastning och fantasifulla - vanligen helt felaktiga - spekulationer om varför någon annan inte fullt ut delar din uppfattning.

Jag tycker att ordföranden i säkerhetskommittén på ett nästan övertydligt sätt klargjort sin ståndpunkt i frågan. Till skillnad från en del andra så klarar han ju av att väga in flera parametrar i sitt ställningstagande. Din enkla gissningslek är med andra ord helt felaktig.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-28 19:06:50    
Jag har alltså kommit med ett konkret förslag på hur man ska sätta upp en Introkurs vilket ju är det som mest saknas hos SKF.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-29 08:23:02    
Ingen av det lilla fåtal människor som tar del av dina skriverier lär ha missat ditt förslag om ett "lila kort". Det kanske är ett användbart förslag även om jag inte tror det löser några problem. Frågan är ju hur du för fram förslaget och hur du agerar när du inte omedelbart får som du vill. Det senare gör ju att man inte kan ta dina förslag på allvar. Att en förening inte gör som man vill ger ju inte frikort till att sedan baktala föreningen utan gränser.

Sedan kommer ännu ett retoriskt missgrepp. Du påstår att "vilket ju är det som mest saknas" men det är ju inte sant. Sant hade varit "vilket jag ju tycker är det som mest saknas" som ju är något helt annat. Dock tycker ju du att massor med saker är det som saknas mest så inte ens det är riktigt sant.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 09:29:22    
Om det inte finns en grundläggande Introutbildning med temat "Det finns ingen säker klättring" då faller ju hela iden med att komma med ett sådant påstående.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-29 10:22:09    
Nu går den här diskussionen sedan läge i cirklar. Det är aldrig någon idé att försöka bemöta dina vinklade påståenden eftersom du aldrig försöker förstå varken sammanhang eller invändningar.

Jag föreslår att du läser artikeln och försöker förstå hela sammanhanget. Om du inte kan eller vill det så har du ju bevisat att du bara vill baktala förbundet och dess funktionärer.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 10:39:00    
Syftet med att jag har engagerat mig och kommit förslag är att det behövs en Introutbildning och en bultrekommendation samt att SKF styr upp så att klubbar hjälper till att varna för lösa stenar.

På detta sätt kan vi göra klättringen säkrare.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-29 11:20:38    
Det här blir mitt sista inlägg.

Det finns introkurser, om klättrare är för lata (vilket jag inte tror, men kontentan av Jens resonemang innebär) är inte lösningen att göra kurserna mindre omfattande - lösningen är i sådana fall att upplysa de "lata" klättrarna om att de behöver en viss kunskap(som inte innefattas i det Jens kallar "lila"-kort) för att kunna röra sig säkert i bergsmiljö. Det en nationell bultpolicy skulle göra är att klättrare med ingen till väldigt låg erfarenhet av att klättra ute skulle kunna tro att samtliga leder med bult följer denna, vilket inte är fallet och således skulle resultaten kunna bli förödande. Klubbar hjälper redan till att varna för lösa stenar, allt annat är en lögn - de har inget ansvar att göra så, vilket dom inte ska ha då det skulle påverka engagemanget i klubbarna väldigt negativt (vem vill riskera juridiska konsekvenser på grund av frostsprängningen?).

Så nej, på det sättet gör vi inte klättringen säkrare - vi gör klättrare latare vilket är direkt farligt. Är du sugen på att börja klättra ute, men har inte råd med en introkurs? Snacka med den lokala klubben, bli kompis med dom som redan klättrare ute, häng på, fråga fråga fråga fråga om hur och varför man gör som man gör, tänk igenom dina beslut, ta ansvar, ha skitskoj och lär dig massor gratis!
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 11:29:34    
Svenska Klätterförbundet har inga Introkurser. De kurser som SKF har är tämligen komplicerade då de innehåller moment som jag aldrig behövt använda mig av under 26 års aktivt klättrande.

Göteborgs KK har vägrat publicera info om en livsfarligt lös sten och då har jag vänt mig till SKF och Säkerhetskommitten men inte fått svar.

I topos så varnas det ofta om lösa stenar. Endligt ditt resonemang så skulle ju sådan info förbjudas.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-29 11:59:04    
Bryter det jag sa direkt.

Svenska klätterförbundet auktoriserar dom som håller i introkurserna, dom ska ha inte ha några introkurser, det ska klubbarna och kommersiella aktörer bistå med. Att auktoriseringen(en kurs där man examineras) är "tämligen avancerad", alltså "prusiks och avancerade knutar" tycker jag är bra. Jag tycker ingen klättrare som inte uppfyller de kraven som finns med i auktorisationen ska lära andra hur de ska klättra ute för att uppfylla rimliga krav på säkerhet.

Då stenen redan var till allmän kännedom förstår jag inte hur dom skulle kunna ha spridit informationen mer. Att du inte får svar från SKF kan ha att göra med att du aktivt försöker sabotera för förbundet genom att svartmåla dom(vilket du även erkänt är ditt syfte på forumet förut, när du berättade att du svartmålar SKF för att de som inte tycker som du ska avsäga sig sina uppdrag och inte orka fortsätta - vilket du även lyckats med några gånger).

En topo är ingen organisationen, det är en helt annan sak så nej - topos kan varna om dolda risker på lokala platser, om jag själv författade en skulle jag inkludera sådan information. Jag kräver däremot inte att andra ska göra det, men föredrar om den informationen finns i förare. I samma avsnitt skulle jag även påminna om frostsprängning, och att det kan finnas okända lösa stenar. SKF eller valfri klubb bör dock inte erkänna någon typ av ansvar för att varna, anser jag, detta då konsumentverket verkar ganska involverade i klättringen (av någon oförklarlig anledning - har du nån tanke där Jens?) just nu.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 12:24:50    
Det finns Sportklätterkurser där det tex är obligatoriskt att kunna leda. Jag tycker att man borde kunna gå en Introkurs utan att kunna leda. Varför ska en sportklätterintruktör kunna prusik om detta inte behövs läras ut på en Introkurs?

Den lösa stenen var inte till allmän kännedom och det gäller de tre stenar som Fredrik Lundqvist också har tagit ner. Jag tycker det är underligt att SKF tillhandahåller en accessdatabas där man kan lägga in och läsa om fåglar men man har inte samma sak om lösa stenar.

Om det är bra att förare skriver om lösa stenar och frostsprängning...varför är det inte bra att klubbar och SKF gör samma sak?
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-29 12:38:31    
Det finns grundkurser där det inte är obligatoriskt att kunna leda, sluta ljuga. För att en instruktör ska ha en viss överkapacitet, och en prusik är verkligen inte "avancerat".

Du upptäckte stenen, du varnade om stenen (såhär långt, kalasbra jobbat Jens!), du meddelade klätterklubben om stenen (fortfarande bra jobbat), du började ställa krav på att klätterklubben skulle varna om stenen (nu börjar isen bli lite tunnare), du kontaktar konsumentverket och börjar dra in dom i det här, pratar om produktsäkertslagar och ansvar (nu har du hoppat i galen tunna Bengt). Jag tycker som sagt inte att det är konstigt, jag tror det finns bättre kanaler för den typen av information.

Som jag sa, en förare är ingen organisation.

Hur legitimerar du din dokumenterade mobbning mot SKF?
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 13:09:36    
På Sportklätterkursen står det, "Eleven ska lära sig att säkert och kontrollerat kunna ledklättra på en led som är fullständigt utrustad med borrbultar... Fallträning bör ingå i kursen."

Jag förstår inte varför det är bra att det varnas för lösa stenar i topos men dåligt om en klubb gör samma sak.

Jag argumenterar för att Svenska Klätterförbundet ska arbeta mer med säkerhet vad gäller Utbildning, Lösa stenar och Bultrekommendation.

Konsumentverket är helt övverens med mig om detta och de har försökt självständigt få SKF att anpassa sig till detta dock utan full framgång.
OffLine Viktor Svensson
  2018-01-29 13:13:42    
Nu ger jag upp det här på riktigt. Snälla Jens, starta inte en ny tråd om det här igen.
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-29 13:14:39    
"Varför ska en sportklätterintruktör kunna prusik om detta inte behövs läras ut på en Introkurs?"

Enkelt svar. För att kunna ta sig upp till en skadad deltagare.

Sen att kunna repklättra med prusik är inte avancerat, det är grundläggande. Klättrar du i tak och faller och inte kan ta dig till klippan igen kan det vara ovärdeligt att kunna klättra upp i repet. Det finns andra sätt att ta sig upp men dessa är inte alltid möjliga, pga repdrag, vassa kanter osv. Många längre leder måste du knyta om för att kunna ta dig ner även med ett 70m rep. kale borroka i siurana till exempel.
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 13:18:45    
Det kan tyckas vara bra att kunna prusik men jag anser det inte vara grundläggande då varken jag eller de flesta av mina klätterkompisar kan detta.

Varför tror du att så ytterst få har valt att vli sportklätterinstruktör i Sverige?
OffLine Mats Engquist
  2018-01-29 13:22:50    
Jo, starta en ny tråd. Det är ju så du brukar göra, Jens Larsson, när du är överbevisad.

Eller så lägger du av med hetsjakt och baktaleri och låter dem som kan allt bättre än du sköta förbundet.

Till och med jag kan för sjutton prusik... Trams!
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-29 13:35:16    
"Det kan tyckas vara bra att kunna prusik men jag anser det inte vara grundläggande då varken jag eller de flesta av mina klätterkompisar kan detta".

Du håller i klätterkurser på kalymnos, vad gör du om en deltagare faller och gör illa sig och inte själv kan ta sig ner och att fira ner personen inte är möjligt? lämnar du dom hängandes där då?
OnLine Jens Larssen
  2018-01-29 13:46:12    
Varför skulle det inte vara möjligt att fira ner en person från en överhängande vägg?

Ge mig ett exempel där prusik skulle vara enda lösningen på ett sådant problem och vänligen svara på varför du tror att nästan ingen vill bli sportklätterintruktör i Sverige?
OffLine Laban Karlsson
  2018-01-29 13:54:11    
När skrev jag överhängande vägg i min fråga?

Jag är inte speciellt insatt i frågan om folk vill bli Sportklätterinstruktörer. I kretsarna jag varit har det inte direkt varit på tapeten.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-29 14:08:04    
Om det nu inte är så många som vill bli instruktörer kan det väl bero på t.ex. kostnader (i tid och pengar) i kombination med att det inte finns någon kultur inom klättersverige där man "behöver" instruktörer på t.ex. klubbevenemang. Eller så är man helt enkelt inte intresserad av att lära andra klättra.
I andra sporter, t.ex. i den där jag själv varit instruktör, fanns det en given efterfrågan på klubbengagerade instruktörer vilket gjorde att klubbarna finansierade utbildningen. Jag vill inte minnas att den var så mycket kortare än den lilla utbildning som krävs för att bli klätterinstruktör men om man ville ha klubbens stöd i sin egen utveckling så fick man ställa upp för t.ex. de yngre i klubben och då fick man utbilda sig.
Den kulturen finns knappt inom klättringen vilket skulle kunna vara en faktor. Att ett förbund skulle hitta människor som gratis utbildar instruktörer - vilket skulle kunna göra utbildningarna billigare - tror jag är ett långskott. På lokal nivå är sådant eventuellt möjligt - inte nationellt.
OffLine Mats Engquist
  2018-01-29 14:10:34    
d.p.