GO TO GLOBAL SITE   se es us fr za it
de ca au no
at br ru ch
gb pl nl sk
Hem | Nyheter | Videos | Artiklar | Galleri | Klippor | Gyms | Sök - Tick List | Forum | Ranking | Blogs | Kontakt | Ny Medlem
 By: User Deactivated  | Date: 2009-03-08  | Category: Other    | Comment  
 8a.nu

Av Björn Strömberg/Jens Larssen:

I helgen avgjordes SM i bouldring i Halmstad. Länge såg det ut som att det skulle bli en flopp, när anmälningen stängde var 13 personer anmälda. Anmälningarna fortsatte att rulla in och tillslut var det 43 deltagare och kanske det bästa startfältet någonsin i ett SM. I Halmstad hade Peter Bosma byggt problem i flera dagar, middagen var redo att bli serverad. Det var upplagt för att bli en helt lysande tillställning.

Alla bilder från: Max Lövinger

Peter Bosma stod för riktigt bra och utmanande problem. "Vi jobbade ca 35 h och om du tjatar så kan jag campusera problemet som ingen gick om du bara putter på mig förbi första movet". Där alla försökte svinga sig runt med fötterna upp och ner alternativt dynamiskt catcha, släpper bara Peter ner sina gympasandaler rakt ner och etablerar ljusposition innan han gör de sista två moven.

Jocke Berglund, en av de yngsta i startfältet gjorde en sensationellt bra insats och slutade på andra plats. Det trodde jag aldrig, men jag är otroligt glad, uttrycker Jocke 

Jocke började klättra 2002 men med sin längd på 188 cm blev det en satsning på basket och klätterskorna lades på hyllan. Sen sitt uppehåll har jocke bara klättrat drygt ett år vilket gör hans prestation ännu mer imponerande!

Jenny Kjellberg lyckades knipa den sista finalplatsen av de 15 damer som stälde upp. Lotta Jansson dök upp på tävlingsarenan igen och slutade på en sjätteplats.

Bland damerna var det tre personer som utmärkte sig ordentligt. Matilda Söderlund, Kathrin Svensson och Malin Holmberg som alla med enkelhet gjorde samtliga kvalprobem, det var också mellan dessa tre striden om medaljerna skulle stå senare. Malin Holmberg var dock inte tillfredställd av den lilla träningsdosen och gjorde kvalproblemen 2 gånger för att sedan fortsätta att traversera runt på ledväggarna ;)

Herrarnas kval var en mycket jämnare tillställning, de ända två som lyckades toppa allt var Magnus Högström och Daniel Andersson därefter skiljde det ungefär ett grepp mellan varje deltagare, otroligt jämt och kul!

Stefan Rasmussen som i många år dominerade på bouldersidan var tillbaka för att ta hem titeln ännu en gång. Han slutade på en fjärdeplats.
Magnus Högström slet hårt i finalen men lyckades inte lika bra som i kvalet och slutade på en tredjeplats.
Matilda dominerade i finalen och vann med marginal. Matilda var 3.a i european youth-cup förra året och i år skall hon lägga lite mer fokus på bouldring och åka på ett par världscuper för seniorer. Kanske Sveriges största talang genom tiderna och vi håller tummarna för kommande säsong!
Malin Holmberg jobbade på hårt men fick inte riktigt till det i finalen och slutade på en tredjeplats.
Daniel Andersson dominerade finalen genom att toppa samtliga problem (även om en topp inte räknades då hela modulen lossade när han matchade på). Vid SM förra året blev mästaren av med sin titel p.g.a. sämre kvalresultat men nu har han alltså sin titel igen, Sveriges bästa bouldrare! Detta trotts begränsad träning sen i Januari då en sena sa ifrån i vänster hand och har begränsat Daniels träning avsevärt. "Jag vet inte om jag ska tävla internationellt, först måste jag ju bli uttagen och sen så måste jag lära mig hantera min nervositet."

 

Daniel Andersson Blockstar, 32     5 7 6 6
Joakim Berglund Blockstar, 34     4 5 6 6
Magnus Högström Kviberg KK, 4     4 7 6 9
Stefan Rasmusson Västervik KK, 52     4 9 6 7
Per Holm Blockstar, 27     4 13 6 14
Carl-Ola Boström Skånes KK, 45     3 5 6 8
Björn Strömberg Göteborgs KK, 51     3 7 6 9
Erik Carlsson Norrköpings KK, 31     3 7 6 10
Henrik Sennelöv Göteborgs KK, 21     3 7 6 11
Erik Grandelius Skånes KK, 50     3 12 6 10
Ry Morrison, Costa Rica, 26     2 4 6 9
Oskar Rennstam Rubbmark, 13     2 4 4 4


Matilda ska försöka vara med på några boulder världscuptävlingar i år och så några Europacuper. "Det är väldigt mycket i skolan just nu. Jag tränar hårt och följer ett program av Carlos Cabrera och kommer satsa lite extra på bouldering i år.

"Vi ska bjuda in till en sammankomst för de landslagsaktuella på klätterdomen i början på April. Budgeten är ännu mer pressad i år med tanke på kronfallet osv och vi kan inte ens stödja Matilda fullt ut på hennes tävlingar", säger landslagstränaren Magnus Lindstedt. "Vi har mer potential och talanger än tidigare så det blir bara mer intressant". "Vi kommer ta ut landslaget efter träningslägret på Klätterdomen", säger förbundskaptenen Lars Högström.

Alla tyckte det var ett lyckat arrangemang och till slut blev det 43 deltagare och 100 var med på middagen där Shawn Boye visade ett 15 minuters klipp från sin nästa film. Speciellt lyckat var kvaliteten på problemen som Peter Bosma var huvudansvarig för.

Matilda Söderlund Stockholms KK, 7     5 6 6 6
Katrin Svensson Blockstar, 18     4 6 6 7
Malin Holmberg, Göteborg KK, 1     4 8 5 9
Libby Illy Blockstar. 19     3 5 5 5
Jenny Förander Göteborgs KK, 20     2 4 5 5
Lotta Jansson Blockstar, 28     2 5 5 11
Mia Johansson Blockstar, 8      1 2 5 5
Jenny Kjellberg Linköpings KK, 16     1 2 4 6

Noterbart är även att alla medaljörer var relativt sätt många långa och medellängden bland tjejerna var knappt 175 cm och bland killarna knappt 185 cm.

8a.nu